83 METER OVER BYEN: Oversikt over Brugge fra tårnet Belfort. Det ligger midt i byen, i den ene enden av det store torget, Markt. Foto: Leonardo Díaz Romero, AGE, NT
PRENZLAUER BERG: Det er tett mellom bruktbutikkene og kafeene i nabolaget Prenzlauer Berg, som tidligere var en del av Øst-Berlin i det delte Tyskland. Foto: Carl Martin Nordby
STILLE VED BRANDENBURGER TOR: Berlin er blant Europas mest avslappede hovedsteder, ifølge Erle Marie Sørheim. Hun bor i Berlin og har skrevet en reisehåndbok om byen. Foto: Carl Martin Nordby

Likhetene er at de har mye historie og mange attraksjoner å by på. Og det går relativt kjapt å reise til dem fra Norge.

Byene har dessuten en avslappet stemning, i hvert fall om man sammenligner med mange av de andre byene nordmenn avlegger et langhelgbesøk for å oppleve en annen flik av verden.

Tre eksperter gir sine tips om hver sin by.

Brugge, middelalderbyen

GAMMEL BY: Store deler av Brugges sentrum stammer fra middelalderen. Dette er fra kanalen Dijver, med klokketårnet Belfort i bakgrunnen, en velfotografert del av den historiske og UNESCO-vernede gamlebyen. Foto: Russell Kord, AGE, NTB scanpix

Fotballspilleren Tom Høgli (31), som spiller på landslaget og FC København, bodde i tre år i Brugge fra 2011 til 2014. Da spilte han for Club Brugge.— Brugge er rett og slett en fantastisk fin by. Det beste er å vandre i brosteinsgatene og langs kanalene i sentrum – bare gå rundt og se på alle de flotte og gamle bygningene, blant annet rådhuset og flere imponerende steinkirker og tårn det er god utsikt fra. Byen har et stort flott torg, Markt, med storslåtte byggverk på alle kanter. Det er en liten og rolig by, med lite trafikk og kort vei til de viktigste severdighetene. I tillegg er det mange gode kafeer og restauranter, også noen med Michelin-stjerner. Mitt tips er Cookie's, en god og rimelig tapasrestaurant rett ved Markt. Belgia har som kjent en lang øltradisjon, og Brugges ølmuseum kan anbefales, sier Høgli.

Reiselysten?

BRUGGE: Fotballspilleren Tom Høgli (31) er glad i Brugge. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Brugge er en middelalderby som ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste i 2000. På grunn av kanalene kalles Brugge Nord-Europas Venezia. Til Brugge tar det cirka én time med tog fra Brussel, med togbytte i Gent på noen av avgangene.— Jeg har også sansen for landskapet rundt Brugge, og det er mange fine steder i kort avstand fra byen. Om man har leiebil og litt mer enn to-tre dager, er Brugge et bra utgangspunkt for turer i området. Jeg anbefaler også et besøk i Gent, en annen fin belgisk by. Ved Brugges kyst, cirka 15 minutter unna, ligger den mer moderne byen Knokke-Heist. Derfra er det bare 15 minutters kjøring videre til den nederlandske byen Sluis, som er en flott, gammel by. Og fra Brugge er det for øvrig bare én time til Lille i Frankrike, forteller fotballproffen fra Evenskjer i Nordland.

BRUGGE-TIPS:

Reise dit: Direktefly til Brussels hovedflyplass fra Gardermoen med SAS eller Brussels Airlines, alternativt til Charleroi-flyplassen sør for Brussel med Ryanair fra Rygge. Brugge ligger om lag én time fra Brussel med tog.

Fra Amsterdams flyplass Schiphol til Brugge tar kjappeste togreise 2,5 timer, med to togbytter. KLM flyr daglig til Amsterdam fra Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim, Oslo og Sandefjord/Torp. Fra Oslo flyr også SAS og Norwegian direkte til Schiphol.

Gjøre: Vandre gatelangs i den UNESCO-vernede gamlebyen. Gå opp i det 83 meter høye klokketårnet Belfort og se byen ovenfra. Bli med på kanalbåttur. Teste belgisk øl og sjokolade.

Museum: Bruges Beer Museum, Breidelstraat

Restaurant: Cookie's, De Garre

Hotell: Dukes' Palace, Prinsenhof

PUBTRADISJON: Kehoe's, som ligger i en av sidegatene til Dublins store handlegate Grafton Street, åpnet dørene allerede i 1803. Puben er fortsatt et møtested for unge og gamle. Foto: Carl Martin Nordby

Dublin, den vennlige pubbyen

Forfatter Frode Grytten (54) har skrevet mye om hjembyen Odda, men har også gitt ut en reiseskildring fra Dublin.

— Byens største attraksjon er de mange vennlige menneskene som bor der. Dem kommer man lett i kontakt med, og heldigvis for oss liker irene nordmenn godt. Dublinernes humor og avslappede holdning til livet er noe av det jeg liker spesielt godt med å reise dit. Det er en intim by, og korte avstander i sentrum. Når jeg er der, vil jeg egentlig gjøre minst mulig annet enn å oppleve byens stemning, smake på ølet deres og møte menneskene som bor der. Bare spasere rundt i byen, stikke innom en av parkene, snakke med folk, og ta en Guinness på McDaid's, Mulligan's eller på en av de andre gamle, autentiske pubene det er mange av i Dublin, sier Grytten.

Skal du til New York snart? Se vår store matguide:

I boka «Dublin» skriver han at «Dublin er verdas største grend, ein rotete og rølpete by med ein aura av alt som har vore. Krig, strid og blodig drama.».

DUBLIN: Forfatter Frode Grytten (54) har Dublin som favoritt. Foto: Gitte Johannessen, NTB

— Konflikten med britene er et stadig tilbakevendende tema i Irland. En bit av denne historien er å finne på postkontoret i O'Connell Street, en fin bygning som fungerte som hovedkvarter for opprørslederne under påskeopprøret i 1916. I Irland synes jeg man bør holde seg langt unna fotball, som er en britisk sport, og heller oppleve en av de eldgamle, irske idrettene; hurling og gælisk fotball. Disse kan man stort sett bare oppleve i Irland.- Jeg er ingen mann for museer, men skal jeg anbefale ett, må det bli Irish Museum of Modern Art. Det ligger i et tidligere sykehus, et av Irlands flotteste byggverk. Det virker som det alltid er interessante utstillinger der. Og har man aldri sett Book of Kells, denne gamle og vakre boka som er oppbevart og utstilt i biblioteket i Trinity College, synes jeg godt man kan få med seg den, sier forfatteren.

DUBLIN-TIPS:

Reise dit: Direktefly fra Gardermoen med SAS og Norwegian.

Gjøre: Se Book of Kells i Trinity College. Overvære gælisk fotball eller hurling på Croke Park Stadium. Drikke en Guinness på The Palace Bar, eller en annen gammel pub. Slå av en prat med noen lokale helter. Ta en guidet tur på Guinness Storehouse. Finne ut mer om irsk historie på Irlands nasjonalmuseum, eller irsk folklore på Leprechaun-museet. Havne i fengsel i Kilmainham Gaol (nå et museum). Gå langs elva Liffey i gata Bachelors Walk. Ta en utflukt til halvøya Howth, 25 minutter nord for Dublin med lokaltog.

Museum: Museum of Modern Art (IMMA), Military Road

Restaurant: L'Gueueleton, Fade Street

Hotell: Schoolhouse Hotel, Northumberland Road

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Berlin, den rolige hovedstaden

BERLIN: Erle Marie Sørheim (33) har bodd i Berlin i mange år. Foto: Kagge forlag

Erle Marie Sørheim (33), frilansjournalist bosatt i Berlin, har skrevet reisehåndbok om byen og inneholder «100 unike opplevelser».— Berlin er etter mitt syn Europas kulturhovedstad, og lengst fremme når det gjelder det nye og eksperimentelle innen kunst, teater og musikk. Utelivet er bra, og byen har mange fine områder med gode kafeer og restauranter. Prisnivået her er en god del lavere enn i Norge, sier Sørheim, som har bodd åtte år i Berlin.

— Berlin må for øvrig være den minst stressende av verdens store byer. Folk her har det ikke travelt. Det kan ha å gjøre med at Tysklands hovedstad verken har landets børs eller hovedflyplass, begge deler befinner seg i Frankfurt. Det er dessuten lite industri i Berlin. Ellers finnes det mange unike småbutikker, og der står konseptkjøpesenteret Bikini Berlin i en klasse for seg. I tillegg til originale varer har kjøpesenteret en terrasse med kafeer og utsikt rett ned på de morsomme apene i dyrehagen.

TO HJUL: Sykkel er anbefalt fremkomstmiddel i Berlin. Dette er fra Knaackstrasse og området ved et gammelt bryggeri som nå huser utesteder, spisesteder, kino, museum og scener i det som er omdøpt til Kulturbrauerei. Foto: Carl Martin Nordby

Hun bor selv øst i Berlin. De østlige bydelene er blitt hippe og trendy i løpet av det siste tiåret, mens de vestlige bydelene har havnet litt i skyggen av øst. Men nå får vest stadig nytt liv, ifølge Sørheim.

— Dette gjelder først og fremst Charlottenburg og Schöneberg. I Schöneberg er Akazienstrasse og gatene rundt et veldig fint og hyggelig område, og her er det lett å komme i kontakt med lokalbefolkningen. Museumsinsel (musemsøya), og da særlig Neues Museum, er et must når man besøker Berlin. Det nye murpanoramaet ved Checkpoint Charlie er også verdt å få med seg. Er man i Berlin, bør man leie sykkel. Byen er stor, men det er flatt og veldig godt tilrettelagt for syklister, tipser 33-åringen fra Skjetten ved Lillestrøm.

BERLIN-TIPS:

Reise dit: Daglige direktefly fra Gardermoen til Berlin-Tegel med SAS, eller til Berlin-Schönefeld med Norwegian. Også direktefly med Norwegian fra Bergen, Stavanger og Trondheim til Berlin-Schönefeld.

Gjøre: Ta en sykkeltur til Tempelhofer Park, berlinernes nye fristed på den nedlagte flyplassen Tempelhof. Gå i dyrehagen i bydelen Tiergarten. Spasere i det flotte området rundt Akazienstrasse. Stikke innom øst-nabolaget Prenzlauer Berg.

Studere fantastiske fotografier i Helmut Newton Museum. Tenke blant betongblokkene som utgjør minnesmerket over Europas drepte jøder. Se Hertha Berlin, med Per Ciljan Skjelbred, spille på Olympiastadion.

Drikke tysk øl på en gammel kneipe (eller i en moderne bar). Shoppe noe originalt på Bikini Berlin.

Trenger du matguide?

Museum: Et av museene på Museumsinsel

Restaurant: Pauly Saal, Auguststrasse

Hotell: 25hours Hotel, Budapester Strasse

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om storbyreiser: