TEKNIKK: Før turstart gir Valentina Emanuelsson en kort innføring i vandreteknikk på bakkeplan. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
GUIDE: Takvandringen varer i litt over en time, og inkluderer en lett innføring i Stockholms historie. Valentina Emanuelsson er dagens guide. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
I HØYDEN: Takvandring i Stockholm er unikt i Europa: Her får man muligheten til å utforske en storby ovenfra. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
NY INNSIKT: Å se Stockholm ovenfra, gir en ny forståelse av byens arkitektur og historie. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Det er svensk sommer på sitt beste. Solen står midt på himmelen, en mild bris tørker pannen og Stockholms spir og tårn skinner i den skyfrie horisonten.

NAVIGERE: Som regel har man et rekkverk for hånden, men til tider må man navigere stiene og trappene på egen hånd. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Ingenting bryter det pittoreske bymiljøet her i gamlebyen, bortsett fra 13 turister i fullt sikkerhetsutstyr på vandring 43 meter over brosteinsgatene.— Blir noen redde er det bare å holde seg nær meg, sier Valentina Emanuelsson, med et smil som kjennes både betryggende og litt urovekkende på samme tid.

— Mange vet nemlig ikke at de har høydeskrekk før de kommer opp hit.

Jeg tar et fast grep om sikkerhetslinen, setter en fot på kanten av plattformen og skotter ned på verdenen under oss. Fra kajakkene på Riddarfjärden til turgruppene som beveger seg over Birger Jarls Torg i trege kolonner. Etter mange år og mange besøk til Nordens Venezia, trodde jeg ikke det var stort mer å oppdage. Jeg tok feil.

Ta toget til Stockholm:

POPULÆRT: Siden oppstart i 2009 har etterspørselen økt for hvert år. Flere grupper blir guidet over takene i høysesongen, fra tidlig om morgenen til sent på ettermiddagen Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Et nytt perspektiv på Stockholm«Rooftop Tours» har bare pågått i noen få år, men er allerede blitt omtalt som en av Stockholms mest uvanlige og spennende attraksjoner.

BBC Travel kalte turen for «en vakker og rå opplevelse for de eventyrlystne», på lik linje med Metro.com, som beskrev konseptet som «den kuleste måten å oppleve Skandinavias hovedstad».

Foreløpig er «Upplev Mer» det eneste selskapet i Europa som tilbyr takvandring, men ut ifra etterspørselen – også utenom sommersesongen – er det trolig at de snart vil få kolleger i mange land.

— Det blir flere og flere bookinger for hvert år som går, forteller Valentina.

GODT INNTRYKK: Stockholms bybilde er et av Europas vakreste, også fra bakken, men gir et helt nytt og mektig inntrykk høyt oppe. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

— Målet er å gi folk et nytt perspektiv – ikke bare på Stockholms arkitektur – men også på byens historie.Før vandringen begynner, samles deltagerne på et glovarmt loft, hvor vi tynges ned med seler, tau, karabinkroker og hjelmer. Deretter bærer det ut i sol og friluft.

— Vi tar det stille og rolig, sier Valentina og leder oss ut på første av mange stier, bygd på kryss og tvers over det nesten to hundre år gamle taket.

REKKVERK: Som regel har man et rekkverk for hånden, men til tider må man navigere stiene og trappene på egen hånd. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

— Dette er en utsikt som bør nytes, ikke fryktes.Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Metode: Walking the dog

Det er en langsom vandring over Stockholms gamle parlamentsbygning, vaklete og nølende til tider, men etter hvert opparbeider de fleste i gruppen seg opp en god porsjon selvtillit.

Sikkerheten er det ingen tvil om, selv ikke når Valentina advarer oss mot liner som ofte «setter seg fast i svingene.»

— Slapp av. Det er ikke så skummelt som det høres ut. Bare en enkel teknikk, sier hun.

Valentina Emanuelsson kaller metoden for «walking the dog», og innebærer leing av sikkerhetstauet langs en langstrakt stålvaier på siden av stien.

UTSTYRET: Det omfattende utstyret sørger for total trygghet på turen: Hvordan hjernen reagerer på 43 høydemeter er en helt annen sak. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Uttrykket viser seg fort å beskrive opplevelsen på en prikk: Metallskinnen har tilsynelatende sin egen vilje og må ofte dyttes langs vaieren med både føtter og hender. Å måtte bøye seg ned, eller balansere på én fot 43 meter over bakken, gir fort et ekstra sug i magen.Underveis stopper vi tre ganger mens Valentina forteller om Stockholms arkitektur og historie, men det spørs om noen av oss vil kunne gjengi stort av foredraget når dagen er omme.

Folk flest er opptatt med å knipse bilder og beundre panoramautsikten, som strekker seg hele veien fra til Nord og Södermalm, til Langholmen og Gamlebyen.

Les mer om luftige aktiviteter:

Les om Pippi-land:

Bedre enn bakkevandring

Vandringen tar i overkant av en time, og når det hele er over, er det en langt stødigere gruppe som samles på loftet.

John Bearss fra Ohio i USA kunne selv «gjerne gått en runde til», særlig nå som sommersolen har sunket nok til å varme mer enn å brenne. Sammen med familien – Caroline, Bailey, Robin og Julia – var han ute etter alternative opplevelser i en ellers turistinfisert by.

FORAN OG BAK: To guider – en foran og en bakerst – følger en gruppe på ikke mer enn femten turister. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

— Vi prøver alltid å finne det litt uvanlige på tur, sier John Bearss.- Men utsikten her trumfet det meste vi har sett hittil. Omvisning på bakkeplan vil føles tamt etter dette.

Kona Julia er derimot ikke like begeistret.

— Jeg kjenner det fortsatt godt i mellomgulvet, sier hun, mens selene løsnes og henges på plass.

— Det var en unik opplevelse, men du ville nødig fått meg opp dit igjen.

Når turen er over, er det på tide å sitte helt stille og kjenne føttene mot brosteinen. Og når jeg slenger fra meg sekken og bestiller kaffe på Riddarhustorget kan jeg se silhuettene av dagens siste gruppe høyt der oppe på den gamle parlamentsbygningen. Resten av dagen føles hodet klarere og beina lettere. Det er som Valentina sa i forkant av vandringen:

— Man kjenner seg sterk. Som om man virkelig har gjort noe.

Les også om sommerens taktrenden i London:

Få mer inspirasjon til reiser her:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram @reiseredaksjonen