Rita Grimestads advoktat Nils Grønås bekrefter at dommen på ti år for smugling av 2,9 kilo kokain blir stående etter en ny og endelig rettsrunde.

— Nå må vi ta til etterretning at dommen er rettskraftig, så får vi jobbe med å få henne overført til Norge. Det er mulig å få til, men det er en møysommelig prosess. Det vil ta tid og utfallet usikkert, sier Grønås til Fædrelandsvennen etter at dommen ble kjent.

Stoppet på flyplass

Tilbake i 2011 ble Rita Grimestad kjent med en mann som kalte seg Timothy Roberts på en chatteside. Etter omfattende kontakt, sendte hun til sammen 600.000 kroner til mannen.

Tidlig i 2014 reiste Grimestad fra Marnardal till Madrid. Dagen etter gikk ferden videre til byen Guayaquil, en storby sørvest i Ecuador. En uke senere reiste hun andre veien. Hun mellomlandet på flyplassen Mariscal Sucre i hovedstaden Quito i Ecuador og ble arrestert med 2,9 kilo kokain i kofferten.

Etter en tre timers rettssak den 29. september samme år, brukte dommeren fem minutter på å komme frem til straffen: Ti års fengsel.

- Litt skuffet

Torsdag ble saken behandlet i retten for tredje gang. Grimestad ble først dømt til ti års fengsel for å ha smuglet nær tre kilo kokain i semptember i fjor.

Denne dommen ble opprettholdt i februar da ankesaken gikk for retten.

Og nå er straffen opprettholdt igjen i den siste rettsbehandlingen i det som er Ecuadors høyesterett.

— Jeg har ikke fått lest dommen ennå, men vi var forberedt på at dette kunne bli utfallet. Vi er litt skuffet over at straffen ikke ble redusert med tanke på de forutsetningen som ligger i saken, sier Grønås.

Advokaten ble ikke opplyst om at saken skulle opp i retten før to døgn før den startet.

Arbeidsfengsel

Grimestad har blitt forflyttet til et nytt fengsel, og Grønås opplyser at soningsforholdene er noe bedre.

— Hun er nå plassert i et arbeidsfengsel. Sett ut fra hennes helsetilstand, er det tungt å gjøre fysisk arbeid, sier Grønås, som ikke vet hva arbeidet går ut på i detalj.

- Hva blir din oppgave fremover nå?

— Min rolle blir å følge opp familien hjemme og prøve å jobbe med soningsforholdene hennes der nede, sier Grønås.

En grusom situasjon

Sønnen til Grimestad, Endre Ulstrup, er svært skuffet etter at han ble kjent med dommen.

— Jeg er selvfølgelig skuffet og veldig lei meg. Dette var siste instans, og den som også var forespeilet som det minst korrupte nivået i rettssystemet av advokaten. Det var her vi hadde mest håp på at det kunne bli en forandring på den opprinnelige dommen. Jeg var forberedt på det verste, men jeg er selvfølgelig veldig skuffet, sier Ulstrup til Fædrelandsvennen.

Med ni år igjen å sone, er Ulstrup forberedt på at det blir flere turer til Sør-Amerika i årene fremover. En vanskelig erkjennelse for sønnen.

— Det er en grusom situasjon å sitte i. Spesielt når man har kommet så langt som man kan i et rettsapparat og har kjempet med nebb og klør, men ingenting funker, sier Ulstrup, som sier det er fire uker siden sist han snakket med moren.