— Jeg var forberedt på at anken ikke ville føre fram, men hadde likevel et håp om at straffen ville bli redusert noe. Etter det jeg har blitt fortalt er strafferammen for den mengden kokain som mamma ble tatt med normalt fire til sju års fengsel, oghun ble dømt til 10 år, sier sønnen til kvinnen, Endre Ulstrup, til Fædrelandsvennen.

Det var 28. februar i fjor at kvinnen ble stoppet på flyplassen Mariscal Sucre i Ecuadors hovedstad Quito. I kofferten hennes fant politiet 2,9 kilo narkotika.

Hun har hele tiden hevdet at hun ble lurt, og ikke var klar over at noen papirer hun ble bedt om å frakte var narkotika.

LES OGSÅ: Ankesaken skal opp tirsdag

35 minutter og sirkus

Ifølge kvinnens norske forsvarer, Nils Anders Grønås, var Rita Grimestad ikke tilstede under ankesaken, som ble gjennomført i går kveld norsk tid.

— Det virker som om grunnleggende rettigheter ikke eksisterer der nede. Jeg synes det er veldig spesielt, forteller advokaten til Fædrelandsvennen onsdag morgen.

Ankesaken varte bare i 35 minutter.

— Det er litt sirkus hele opplegget, sier Grønås, tydelig oppgitt over hvordan saken har blitt gjennomført så langt.

- Bor på celle med fem andre

Ifølge den norske advokaten får kvinnen dekket sine primærbehov, men er veldig preget.

— De grunnleggende behovene som mat og medisiner blir dekket. Hun bor på en celle med fem andre, og doen er åpen midt i rommet. Elendig etter europeisk standard, forklarer Grønås.

- Én siste mulighet

Sønnen til den dømte kvinnen håper på et annet utfall i den tredje og siste rettsinstans.

— Vi har en siste mulighet i en tredje rettsinstans. Jeg forstår det slik at alt det forsvareren hennes prosederte på i ankesaken ble blankt avvist. Det gjør jo at håpet om en frifinnelse nå er mindre, sier Endre Ulstrup.

— Vi håpet på et lavere straffenivå. 10 års fengsel er åpenbart feil. Det er helt klart at saken ankes, sier Nils Anders Grønås.

Ifølge advokaten er det normale at det går mellom tre og fire måneder før saken kommer opp i den tredje rettsinstansen.

Håpte på frifinnelse

Før ankesaken uttalte sønnen Endre Ulstrup til Fædrelandsvennen at de selvfølgelig håpet på frifinnelse.

Morens advokat i Ecuador fortalte imidlertid familien i forkant at de i denne runden måtte være forberedt på å tape. I neste rettsinstans ville imidlertid mulighetene for å vinne fram være større.

Nils Anders Grønås prosederte i første rettsrunde på at det var begått grove saksbehandlingsfeil og at dommen derfor måtte oppheves.

Subsidiært mener han hun bør frifinnes fordi kravet til subjektiv skyld ikke er oppfylt.

— Det er vanskelig å oppnå full frifinnelse i slike saker. Men det som reelt kan skje er at de opphever saken og starter på nytt, der den domfelte får rettigheter og tolk, opplyser Grønås.

Myndighetene vil markere seg

— Myndighetene i Ecuador vil sette et eksempel. De ønsker ikke å være et transit land for narkotika. De vil rett og slett markere seg, sier Grønås.

Advokaten tror at en eventuell soningsoverføring til Norge ikke er umulig, men mye skal på plass før den tid.

— Hennes helsetilstand vil være et viktig argument, sier Grønås.