Statistikksenter Eliteserien:

Jeg kunne fått Valon Berisha inn i omtrent samtlige Premier League-klubber. Men det hadde vært i akademier, og da har det ingen verdi for verken spiller eller Viking. Ni av ti spillere i akademiene når aldri førstelaget, understreker fotballagent Rune Hauge overfor Aftenbladet.

Interessen rundt Vikings 17-åring har eksistert i flere år. Allerede som 15-åring fikk Berisha tilbud fra både Aston Villa og Chelsea.

Stig Lillejord representerer 130 spillere og er Skandinavias største agent. Han innrømmer at Berisha er i akkurat den kategorien de utenlandske storklubbene ser etter. Og at målet han scoret mot Lillestrøm kan forsterke interessen som allerede ligger der.

— Den nye trenden i Fotball-Europa er å se etter unge spillere klubbene selv kan utvikle videre. Berisha er definitivt i den kategorien både når det gjelder talent, type, mentalitet, bevegelse og kvalitet totalt sett , sier Lillejord.

— Et annet moment er innlandskvoter. Det vil komme mer og mer i de store ligaene. Det betyr at klubbene vil hente spillere i ung alder og fostre dem opp selv. Da vil de ble klassifisert som en spiller fra egne rekker - og ikke fra utlandet, utdyper Rune Hauge.

Ett skritt av gangen

Selv om Hauge og Lillejord lever av å selge spillere til utlandet, er de begge enige om at Berisha bør bli i Viking. At han først må etablere seg i startelleveren og deretter ta nivåene på landslagene. Kontrakten hans med de mørkeblå strekker seg til vinteren 2012. — Viking er flinke til å ta unge talenter inn i troppen. Derfor er Berisha i helt riktig klubb i dag. For ham er det mye viktigere å være en del av en A-tropp, spille kamper og få erfaring enn å spille reservelagsfotball i en større liga, påpeker Lillejord.

— Det beste for Berisha er å utvikle seg videre i Viking. Og at han senere eventuelt blir kjøpt av en klubb som ønsker å bruke ham i førsteelleveren - og ikke som én av 20 spillere, legger Hauge til.

Se alle målene i 29. runde:

<b>Alle målene runde 29</b>

Roe seg ned

Jim Solbakken er Valon Berishas agent. Han er enda tydeligere enn sine kollegaer — og vil helst ikke ha fokus på spilleren i det hele tatt.

— Nå må alle klubber, media og agenter roe seg helt ned. Ingen har godt av å bli hausset opp etter én kamp. Alle vet hvor fort det kan snu. Her gjelder det å holde beina godt plantet i bakken, sier Solbakken, som understreker at de valgte Viking fordi de mener det er klubben hvor U18-landslagsspilleren kan utvikle seg best.

Og at søndagens oppgjør mot Lillestrøm bare var ett lite skritt i riktig retning.

- Hvordan ser planen deres for Berisha ut?

-Han skal konsentrere seg om det sportslige og spille seg til fast plass i Viking neste sesong. Så får vi se. Det er ingen vits i å forhaste seg eller å spekulere i noe som helst rundt Berisha, sier Solbakken.