VENNESLA/IVELAND: I januar alene har rekrutteringsrådgiver Johnny Domingos i Nav formidlet 25 personer fra ledighetskø til mer eller mindre faste jobber ute i Venneslas næringsliv.

Kjapp prosess

Men først med om det som skjedde i julen:

22. desember ringte Norsk Asyls ledelse til Domingos i Nav og sa de trengte folk. Senere samme dag ringte Domingos til fire innvandrere i Vennesla med beskjed om at de måtte stille på jobbintervju lille julaften. Også en fra Iveland ble oppringt.

Alle fem kom til intervju. Etter en halv times prat med arbeidsgiver hadde alle fått fast jobb ved Norsk Asyls akuttmottak for mindreårige asylsøkere på Vatnestrøm.

Jeg er så stolt. Nå betaler jeg mine regninger, kan skjemme bort ungene litt, pluss at jeg leverer bra til fellesskapet. Jeg er blitt en skatteyter

Stolt

47 år gamle Ahmadi Farhad og 36 år gamle Awat Abollahzadeh er de to som er på jobb når Fædrelandsvennen ankommer. De er lykkelige over endelig å ha fått ordentlig jobb.

Ahmadi Farhad (med caps) er fornøyd med jobben han har fått. Erlend Simonsen og Knut Nilsen i Norsk Asyl, til venstre, er fornøyd med Farhad, mens rekrutteringsrådgiver Johnny Domingos (t.h) er fornøyd med å ha formidlet jobben. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— For et par uker siden kontaktet jeg skattekontoret og fikk beskjed om at jeg må doble skatteprosenten. Jeg er så stolt. Nå betaler jeg mine regninger, kan skjemme bort ungene litt, pluss at jeg leverer bra til fellesskapet. Jeg er blitt en skatteyter, sier Ahamadi Farhad.Han har kone og fire barn og bor i Heptekjerr. Han har hatt strøjobber og korttidsavtaler og noen nattevakter på bensinstasjon etter at han kom til Vennesla og fikk opphold i 2012 - etter tre år i mottak.

Les også:

Awat Abollahzadeh (36) har omtrent samme historie. Også han er stolt over jobben på mottaket. Han har kone og ett barn — og er glad for at han endelig kan forsørge dem.

Knut Nilsen og Erlend Simonsen i Norsk Asyl er imponert over sine nyansatte og sier de er usedvanlig ordentlige og ansvarsfulle.

Dessuten kan de nyansatte kulturen til de unge guttene de skal passe på. Det hjelper godt. Arbeidsgiverne er også imponert over innsatsen til NAV Vennesla, som altså greide å rekruttere fem personer på under 24 timer rett opp i jula.

Nytt fokus i Nav

Nav-leder i Vennesla, Rolf Velle, innrommer at Nav har fokusert altfor lite på arbeidsformidlingsrollen etter Nav-reformen.

— Det siste året har vi endret fokus mye. Nav Vennesla har kanskje kommet lengst i hele Vest-Agder med å jobbe tett opp mot næringslivet og inngå formelle rekrutteringsavtaler, sier han.

Nav Vennesla har inngått rekrutteringsavtaler med 113 bedrifter og virksomheter, inkludert Vennesla kommune det siste halvannet året.

Johnny Domingos kommer fra butikkbransjen. Han har blant annet drevet Rema på Vikeland. Nå jobber han fulltid i Nav med å formidle jobber. Også to deltidsstillinger er satt av til rekruttering.

Les også:

25 på en måned

Bare i januar formidlet Domingos 25 mennesker ut av ledighetskø og inn i jobber i Venneslas næringsliv. Januar ble rekordmåneden til nå. Antall formidlinger har øket hver eneste måned i over ett år.

— Nøkkelen er å kjenne bedriftenes behov. Da kan vi få mye til. Ofte har vi i folk i Nav-systemet som næringslivet trenger. Vi må bare bli flinkere til å få fart på det, sier Domingos.

Det er spennende å se at vi også har næringer som kompenserer noe for de næringene som for tiden strever - og det gir nye muligheter for nye grupper.

Nye jobbmuligheter for ufaglærte

Den økte tilstrømningen til Norge gir nye jobbmuligheter for grupper som tradisjonelt har slitt på arbeidsmarkedet.

— Det er spennende å se at vi også har næringer som kompenserer noe for de næringene som for tiden strever - og det gir nye muligheter for nye grupper, sier Nav-leder i Vennesla, Rolf Velle.

Den økte tilstrømningen av asylsøkere og flyktninger skaper en rekke jobber hvor det er mindre krav til fagutdannelse enn i mange andre bransjer.

Mennesker som har vært langtidsledige eller på vei inn i langstidsledighet, får nå nye jobbmuligheter.

— Innvandrere sliter ofte med kompetansen som kreves i Norge, men i asylbransjen er de ettertraktede. Der har de språk og kulturkompetanse som virkelig behøves.

— Det er moro å se mennesker som har strevd lenge på arbeidsmarkedet, få jobb og ny tro på fremtiden, sier rekrutteringsrådgiver Johnny Domingos.