AGDER: - Vi foreslår 11 tjenestestedistrikter i Agder i fremtiden - med 12 lensmannskontorer og politistasjoner, sier Kirsten Lindeberg, politimester i Agder politidistrikt.

Under Kommunenes Sentralforbund (KS) Agder sin ledersamling på Fevik i Grimstad fredag, presenterte Lindeberg sitt forslag til ny tjenesteenhetsstruktur i Agder politidistrikt.

Forslaget legges fram i forbindelse med den nye politireformen.

Halvering

I forslaget halveres antall tjenestesteder fra dagens 27. Det foreslås 11 tjenesteenheter eller distrikter med 12 tjenestesteder (stasjoner eller lensmannskontorer) og to oppmøtesteder (kontor uten åpningstid).

Kirsten Lindeberg, politimester i Agder politidistrikt. Foto: Tormod Flem Vegge

Følgende distrikter foreslås etablert med medfølgende tjenestesteder:

*Flekkefjord og Kvinesdal lensmannsdistrikt får lensmannskontor i Flekkefjord.

*Farsund og Lyngdal lensmannsdistrikt får lensmannskontor i Farsund.

*Mandal, Lindesnes, Åseral, Marnardal, Audnedal og Hægebostad politistasjonsdistrikt etableres. Mandal og Lindesnes får politistasjon i Mandal. Åseral, Marnardal, Audnedal og Hægebostad får et oppmøtested på Byremo.

*Kristiansand politistasjonsdistrikt etableres med sin politistasjon i Kristiansand.

*Søgne og Songdalen lensmannsdistrikt etableres med sitt allerede eksisterende lensmannskontor i Songdalen.

*Vennesla og Iveland lensmannsdistrikt får hovedsete på lensmannskontoret i Vennesla.

*Lillesand og Birkenes lensmannsdistrikt får hovedsete på lensmannskontoret i Lillesand.

*Setesdal lensmannsdistrikt blir etablert. Valle og Bykle lensmannskontor blir lokalisert i Valle. Bygland, Evje og Hornnes lensmannskontor plasseres i Evje og Hornnes.

*Grimstad politistasjonsdistrikt blir etablert med politistasjon i Grimstad.

*Arendal og Froland politistasjonsdistrikt får sitt hovedsete på Arendal og Froland politistasjon i Arendal.

*Risør, Tvedestrand, Gjerstad, Vegårshei og Åmli lensmannsdistrikt etableres. Risør, Tvedestrand og Gjerstad lensmannskontor plasseres i Risør. Åmli og Vegårshei får et oppmøtested i Åmli.

Politimesteren har i et alternativ nummer to skissert et forslag med 11 tjenesteenheter og 14 tjenestesteder. Der foreslås Byremo og i Åmli som tjenestesteder med fast åpningstid for publikum.

Politimester Kirsten Lindeberg presenterte sitt forslag til ny organisering av politistasjoner og lensmannskontorer i Agder under KS Agder sin ledersamling fredag. Foto: Tormod Flem Vegge

Positive tilbakemeldinger

Under presentasjonen av forslaget fredag, var det lite kritikk å hente fra ordførerne som var til stede. Fra Tvedestrand var det imidlertid skuffelse over at deres lensmannskontor blir slått sammen med Risør sitt og at det blir lokalisert i Risør.

– Dette er et forslag som skal ut på høring, så Tvedestrand får anledning til å komme med innspill, understreker Lindeberg.

– Jeg har satt veldig pris på de gode tilbakemeldingene i dag. Vi har hatt god dialog med kommunene i denne prosessen, en prosess som har vært tidkrevende, påpeker hun.

– Mange tjenestesteder er fjernet?

– Bygninger er borte, men det ligger i reformen at hver kommune skal ha sin egen kontakt i politiet som skal følge opp den enkelte kommunen minst én dag i uka .

– Få endringer

En arbeidsgruppe i politiet la for to uker siden fram et eget forslag til organisering av Agder politidistrikt.

Gro Anita Mykjåland (Sp), ordfører i Iveland. Foto: Tormod Flem Vegge

– I Lindebergs forslag er kontorene fysisk plassert i de enkelte kommunene. Ellers er det få endringer sammenliknet med arbeidsgruppens forslag, påpeker Gro Anita Mykjåland (Sp), ordfører i Iveland.

– Fornøyde

Hun har sittet i en styringsgruppe som har gitt innspill til politiet i prosessen. Der har også Helge Sandåker (Ap), ordfører i Marnardal, deltatt.

Helge Sandåker (Ap), ordfører i Marnardal. Foto: Tormod Flem Vegge

– Dette har vært en god prosess. Politiet har vært positive til våre innspill, sier han.

– Er det riktig at det generelt var ganske positiv stemning blant ordførerne i dag?

– Ja, det handler nok om at vi føler at vi har blitt hørt i prosessen og at innspillene våre er tatt på alvor. Selv om vi ikke får gjennomslag for alt vi ønsker, er den nye organiseringen et løft for de fleste kommunene.

Trond Blattmann (Ap). Foto: Tormod Flem Vegge

Frykter mer administrasjon

Trond Blattmann (Ap) i Kristiansand frykter at den nye reformen skal skape mer byråkrati.

– Hovedhensikten med reformen er jo at politiet skal fungere bedre, være mer til stede og ha bedre responstid. Men det må jo være lov til å stille spørsmål om det vil virkelig bli slik. Blir det flere folk ute på veiene eller blir det flere administrative funksjoner, spør Blattmann.

– Jeg frykter mer administrasjon og færre politifolk som er til stede der ting skjer, sier han.

Det er politidirektøren og Politidirektoratet og som avgjør den endelige strukturen i Agder politidistrikt.