KRISTIANSAND: Det er ikke bare i indre Agder at politistasjoner og lensmannskontorer vil bli nedlagt i forbindelse med politireformen. Også politistasjonene i Randesund og Vågsbygd er i spill.

— Vi diskuterer bydelsstasjonene, det gjør vi, sa Arne Sundvoll fra Agder politidistrikt i formannskapet i Kristiansand på onsdag.

Han er prosjektleder for arbeidet med politireformen.

Les også:

|

Utkanten

Agder politidistrikt har mer kriminalitet enn landsgjennomsnittet. Den ligger på 75 lovbrudd per 1000 innbygger, mens landsgjennomsnittet er 65. Kun Oslo har mer kriminalitet enn i Agder.

I tillegg er det forskjell mellom kysten og indre strøk.

— Vi har rimelig god kvalitet på de tjenestene vi leverer langs kysten. Der har vi enheter med mange ansatte og har høyere kvalitet på tjenestene enn i indre bygder. Det er en realitet politimesteren må forholde seg til, sa Arne Sundvoll.

Når kvaliteten er lavere i utkantstrøk enn langs kysten, skyldes det i hovedsak den lange responstiden.

— Om politiet lykkes skal ikke avhenge av om man bor i sentrale strøk, sa Sundvoll.

Når færre tjenestesteder skal øke kvaliteten, er det blant annet fordi man kan ha folk ute i felt i stedet for på kontoret. På den andre siden mener kritikerne at nærheten til politiet blir dårligere.

Bedre kvalitet

Målet med politireformen er bedre tjenester, men lokalt har debatten i stor grad dreid seg om hvor det skal være kontorer og ikke. I Kristiansand betyr det altså politistasjonene i Randesund og Vågsbygd.

— Vi har ikke sagt at de skal legges ned og heller ikke at de skal bestå, men de er i spill, sa Arne Sundvoll til lokalpolitikerne.

Da hadde flere uttrykt sin skepsis.

— Tror dere at dere får bedre kvalitet ved å samle alt på et sted, sa Odd Nordmo (H).

Politiet mener man er nødt til å lage kraftigere fagmiljøer, derfor har Stortinget også bestemt at det skal gjennomføres en politireform. De enkelte tjenestestedene skal ha kapasitet til å forebygge og etterforske. I tillegg må de ha en god beredskap. Derfor er kontorer med et par ansatte i fare.

— Det ligger ikke trygghet i bygningen, men i å ha folk ute, sa Arne Sundvoll.

Direktoratet avgjør

Agder politidistrikt skal legge fram sitt forslag til ny struktur 14. oktober. Deretter er det Politidirektoratet som avgjør hvordan politidistriktene skal organiseres. Men den enkelte kommune kan klage, og da vil det være Justisdepartementet som tar den endelige beslutningen.