I en pressemelding sendt ut torsdag melder Agder politidistrikt at det må gjøres flere sparetiltak til sommeren for å holde seg innenfor årets budsjettrammer.

— Vi er nødt til å gjøre en del tiltak for å kunne opprettholde beredskapsnivået og politiets evne til å respondere raskt når det er nødvendig, sier stabssjef og leder av Felles Operativ enhet, Bård Austad, til Fædrelandsvennen.

Austad presiserer at liv og helse og alvorlig kriminalitet skal prioriteres.

— Publikum skal og kan føle seg trygge, sier Austad.

Kutter i Mandal og Risør

Et av tiltakene er kutt i politiets sjøtjeneste. Siden 2013 har politiet hatt bemannede politibåter i Arendal, Kristiansand, Mandal og Risør. Til sommeren blir det fast bemanning kun i Arendal og Kristiansand.

  • Båtene i Mandal og Risør skal benyttes i forbindelse med konkrete oppdrag, og til kontrollvirksomhet i dialog med operasjonsleder, sier Austad.

Austad fremhever at den stramme økonomien gjør at politiet må prioritere det som er viktigst for å trygge folks liv og helse.

— Jeg mener politimesteren har tatt gode og fornuftige avgjørelser. Vi får ikke ekstra folk til å kjøre politibåt om sommeren. To personer i båt innebærer at vi får to færre personer i bil. For å kunne opprettholde patruljevirksomheten vår har vi valgt å kutte noe på sjøtjenesten, sier Austad.

Må jobbe flere helger

Han legger til at politiet også har måttet legge om vaktplanen for å få endene til å møtes.

— Antallet sommervikarer blir nær halvert. Politifolk som skulle jobbet hver tredje helg må nå jobbe annenhver helg, sier Austad.

Ifølge pressemeldingen vil enkelte lensmannskontorer holdes stengt eller ha mer begrenset åpningstid enn det som er vanlig om sommeren.

— Vi har i mange år måttet redusere ekspedisjonstidene ved flere tjenestesteder om sommeren. I år må det kanskje utvides noe, sier Austad i pressemeldingen.

På etterforskningssiden vil politiet prioritere alvorlig kriminalitet, men det kan bli mindre kapasitet til å etterforske mindre alvorlige forhold til sommeren.