VENNESLA/SØGNE: — Det virker som vi inviteres til en skinnprosess hvor vi skal tas som gisler for konklusjoner som allerede er trukket, sier ordfører Astrid Hilde i Søgne.

Stillingsannonser provoserer

Det rettes kraftig kritikk mot politimester Kirsten Lindeberg fra ordførere på Agder. De mener de inviteres til en skinnprosess om ny politireform. Foto: Reidar Kollstad

Hun reagerer sterkt på at politimesteren har lyst ut stilling som visepolitimester og fire lederstillinger for påtaleenheten, operativ enhet, etterforskningsenheten og stabssjef.— Når lederstillingene er på plass, er jo organisasjonen satt. Stortinget har sagt at kommunene skal ha en viktig medvirkerolle i den nye politiorganiseringen. Jeg vil ikke bli tatt til inntekt for konklusjoner jeg ikke er med på. Det virker som det meste er bestemt på forhånd, sier Hilde.

Les også:

Les også:

Flere ordførere har snakket sammen. Ordfører i Vennesla Torhild Bransdal snakker også om skinnprosess. Hun varsler opprørstemning blant ordførerne på et møte i fylkeshuset i Kristiansand fredag.

Der inviterer politimesteren og Kommunenes interesseorganisasjon alle ordførere, rådmann og kommunale slt-koordinatorer til workshop om den nye politireformen på Agder.

— Noe kritikk går mot mesteren og disse utlyste stillingene, men mye kritikk må også gå mot Politidirektoratet, sier Bransdal.

Hadde ordførerne ventet til møtet fredag i stedet for å spekulere på forhånd, hadde vi sluppet dette.

Mener de misforstår

Politimester Kirsten Lindeberg var ikke tilgjengelig for pressen torsdag og henviste til prosjektleder for nærpolitireformen på Agder, Arne Sundvoll.

— Hadde ordførerne ventet til møtet fredag i stedet for å spekulere på forhånd, hadde vi sluppet dette. De lederstillingene som er lyst ut, er bestemt av Justisdepartementet. Kommunene skal ikke være med på å diskutere organiseringen av fellesenhetene i politidistriktet, sier han.

Sundvoll sier at organiseringen av den operative enheten ute, altså de 27 politistasjonene og lensmannskontorene og innholdet her som ordførerne og kommunene skal ha en viktig påvirkerolle på.

— Det har Stortinget bestemt. Vi hadde alle ordførere og rådmenn på møte i mai. Nå inviterer vi til workshop hvor ordførerne kan legge føringer, vi besøker også de 30 kommunestyrene. Så kommer vårt forslag til ny struktur og organisering 15. oktober. Da får kommunene høringsfrist fram til 1. desember. De tas virkelig med, sier Sundvoll.

15. desember legger politimester Lindeberg fram sin konklusjon om hvordan Agder politidistrikt skal se ut.

Ordfører Gro-Anita Mykjåland og ordfører Torhild Bransdal er kritiske og varsler tøffe tak når politikere og politi møtes fredag. Foto: Heida Gudmundsdottir

Ber Stortinget gripe inn

Ordfører i Iveland, Gro-Anita Mykjåland, er Knutepunkt Sørlandets medlem av styringsgruppen for politireformen på Agder. Hun er mektig misfornøyd.

— Min kritikk går mot sentrale myndigheter. Seks ukers høringsfrist er altfor kort. Politidirektoratet og Justisdepartementet fikk i oppdrag å gjennomføre politireformen, men vi i kommunene får ikke tid til å være med slik forutsetningen var. Stortinget bør gripe inn før direktoratet styrer alt her, sier hun.

Akkurat den biten vil ikke Sundvoll kommentere, utover at han mener det er god tid til involvering.

Mykjåland tror også møtet fredag blir ganske kraftig kost.

— Det murres kraftig rundt i kommunene. Jeg frykter at mange lensmannskontorer vil forsvinne, sier hun.

I dag er det 27 kontorer. I 2011 foreslo Agders politimester 11 distrikter.

— Nå begynner vi på nytt. Jeg kan ikke si noe om antall kontorer nå, men det ordførerne og innbyggerne risikerer er ikke annet enn en mye bedre polititjeneste med økt tilstedeværelse, sier Sundvoll.