— Arbeidsgruppa foreslår en organisering med tolv tjenestesteder og to oppmøtesteder. Det er dette vi mener er det beste alternativet, fra et politifaglig ståsted, sier prosjektleder Arne Sundvoll i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Agder politidistrikt består i dag av 27 politistasjoner og lensmannskontorer. Fredag presenterte en arbeidsgruppe som har bestått av ti politi-ansatte sitt forslag til fremtidig organisering.

— Et tjenestested skal ha minst to politifolk inne og en publikumsekspedisjon. Et oppmøtested vil ikke ha faste åpningstider, men det blir et sted hvor det kan gjennomføres avhør og hvor publikum kan komme etter avtale, sier Sundvoll.

Uklart om Randesund og Vågsbygd

Arbeidsgruppa foreslår at det kun blir ett tjenestested i Kristiansand. I dag er politiet i Kristiansand representert med politistasjon i sentrum og kontor i Vågsbygd og Randesund.

— Randesund og Vågsbygd er i dag definert som avdelingskontor. Vi foreslår ikke å gjøre disse to kontorene om til fullverdige tjenestesteder eller oppmøtesteder. Om det skal være et nærpoliti med visse fasiliteter i Randesund og Vågsbygd har vi ikke tatt stilling til. Dette er noe politimesteren må se nærmere på etter hvert, sier Sundvoll.

Forslagene ble fredag lagt fram for styringsgruppa, hvor det sitter flere ordførere.

— Hva de synes må de nesten svare for selv, men jeg opplevde dem som både positive og spørrende. Vi har ikke stedsplassert noe, så de er selvfølgelig spente på hvordan dette blir, sier Sundvoll.

Leder av Knutepunkt-samarbeidet, Gro Anita Mykjåland, er spent på om forslaget vil sikre et bedre nærpoliti. Foto: Tore André Baardsen

— Som forventetLeder av Knutepunkt Sør, Iveland-ordfører Gro Anita Mykjåland (Sp), synes forslaget var omtrent som forventet.

— Det viktigste nå fremover blir innholdet. Jeg er veldig spent på hvordan politiet vil ivareta nærhetsprinsippet. Dette er ikke godt nok i dag. Jeg håper politimesteren blir mer konkret på dette når hun kommer med sitt forslag, sier Mykjåland til Fædrelandsvennen.

Politimester Kirsten Lindeberg skal nå vurdere forslagene og vil presentere sitt høringsforslag 14. oktober.

Kritisk til prosessen

Kvinesdal-ordfører Per Kverre Kvinlaug (KrF) er likhet med Mykjåland og de fleste andre ordførerne kritisk til at kommunene kun får seks uker til å levere innspill. Foto: Torbjørn Witzøe

Kommunene har da seks uker på seg til å komme med sine innspill til høringsforslaget. Flere ordførere har gitt uttrykk for at fristen er alt for kort til å kunne komme med gode innspill.— Det er en veldig fart. Jeg forstår at politiet har en tidsramme å forholde seg til, men jeg skulle ønske at vi hadde hatt bedre tid, sier ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug (KrF).

Han er spent på hva en sammenslåing med Flekkefjord vil bety for polititjenesten i Kvinesdal.

— Vi har et kontor som fungerer godt i dag. Vi har sett en positiv utvikling når det gjelder kriminalitetsbilde og forebygging. Vi skal bruke litt tid på å vurdere forslaget, men jeg har problemer med å se hva som blir erstatningen, sier Kvinlaug.

Slik er forslaget:

Dagens fem driftsenheter reduseres til tre: Vest, Midt og Øst.

Driftsenhet Vest vil ha tre tjenesteenheter og ett oppmøtested:

• Flekkefjord og Kvinesdal

• Farsund og Lyngdal

• Mandal og Lindesnes

Byremo vil bli oppmøtested for Åseral, Marnardal, Audnedal og Hægebostad.

Driftsenhet Midt vil ha fem tjenesteenheter:

• Kristiansand

• Søgne og Songdalen

• Vennesla og Iveland

• Lillesand og Birkenes

• Setesdal. Vil ha to tjenestesteder: Valle og Bykle, samt Evje, Hornnes og Bygland lensmannskontor

Driftsenhet Øst vil ha tre tjenesteenheter og ett oppmøtested:

• Grimstad

• Arendal og Froland

• Tvedestrand, Risør, Åmli, Vegårshei og Gjerstad lensmannsdistrikt

Her vil det bli oppmøtested i Åmli, for Vegårshei, Gjerstad og Åmli.