I Setesdal og enkelte av innlandskommunene i Vest-Agder begynte elgjakta allerede 25. september. I resten av kommunene er det 5. oktober som gjelder. De aller fleste lagene venter likevel til første helg med å jakte.

Er du på elgjakt i helga? Send dine elgjaktbilder til tips@fvn.no

1205 elg kan felles i Vest-Agder i år. I fjor var tallet 1275, men det ble kun skutt 684 elg. Til sammenlikning ble det i toppåret 1994 skutt 2725 elg bare i Vest-Agder.

— Det er alltid spenning knyttet til hva man ser av elg, og hvordan det har utviklet seg siden i fjor. Elgjakta samler gårdene og bygdene, ofte med barn, grilling og sosialt samvær, sier rådgiver Bård Andreas Lassen hos Vest-Agder Fylkeskommune.

Kraftig redusert

Elgbestanden er kraftig redusert de siste 20 årene. Det er helt bevisst, ifølge Lassen.

— Det nivået vi har med elg nå er ganske fornuftig. De som vil ha like mye som på begynnelsen av 90-tallet kan nok bare glemme det. Det har vært en bevisst strategi å redusere bestanden for å få opp slaktevektene, forteller rådgiveren.

Han fikk nylig telefon fra en kvinne som hevdet det var helt tomt for elg i skogen rundt henne, og mente jakta måtte avlyses.

— Noen sånne telefoner får jeg. I dette tilfellet har dog jaktlaget andre erfaringer enn kvinnen. Elgbestanden varierer veldig fra sted til sted, sier han.

I gang i Setesdal

I Aust-Agder ble det felt 937 elg i 2014. Det er en halvering av antallet i 2004. Flere av jaktlagene i Setesdal er allerede er godt i gang med jakta.

Blant annet Valle kommune har startet elgjakta. Der ble avtroppende fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lunds jaktlag ferdige med elgjakta i løpet av fem minutter.

— For 10 år siden hadde vi en kvote på fem elger. I år hadde vi bare en. Men i vårt område i Valle Austhei mot Fyresdal er det så stor bestand at jaktlaget vårt rakk ikke å få ut postene, før elgen vår datt, fortalte Lund til Fædrelandsvennen.