— Vi kjørte ut fra Paradisbukta mot Ny Hellesund da vi så flere båter som hadde samlet seg. Folk veivet med armene og pekte, og da vi kom fram så vi en elg som var ute og svømte, sier Henrik Buestad.

Familieturen fikk en uventet vending søndag ettermiddag da Buestad var ute på sjektetur i Søgne-skjærgården. En stresset elg svømte nemlig i retning Danmark. Buestad forsøkte sammen med en annen båt å få elgen på bedre tanker.

— Jeg ringte en kamerat som er oppsynsmann her i skjærgården. Han sa at vi burde forsøke å få den opp på land, sier Buestad.

Forvirret ungdyr

Mens deler av båtfolket fungerte som drivere i det provisoriske jaktdrevet, kjørte andre rundt Ytre Hellersøya for å advare en familie som lå til land om at en stresset elg var på vei.

Her er elgen på vei mot land på Ytre Hellersøya utenfor Ny Hellesund. Foto: Anette Govertsen Buestad

— Det var en typisk forvirret halvannenåring, sier Buestad, som selv har jaktet litt på elg for noen år tilbake.Opplevelsen ved Ytre Hellersøya var derimot svært unik.

— Jeg har aldri sett en svømmende elg før. Det var utrolig spennende, sier Buestad.

Ungdommelig dumskap

En som har sett elger svømme er oppsynsmann Espen Halvorsen. Han sier at synet ikke er helt uvanlig i skjærgården, selv om det nok er mer vanlig i innlandet.

— Klovdyr er ganske gode til å svømme, men det er heller sjelden at de legger ut på såpass lange turer, sier han.

Han mener at elgen har mye å takke Buestad og resten av redningskorpset for.

Her ble elgen jaget i land etter svømmeturen. Foto: Skjermdump: Google Maps.

— Elgen hadde druknet dersom de ikke hadde fått den på land. Dette er rett og slett ungdommelig dumskap som vi ofte ser på yngre elger. De blir ikke særlig retningsorienterte når de først er i vannet, sier Halvorsen.

For til slutt fikk Buestad og de andre hjelperne elgen opp på land på Ytre Hellersøya. Oppsynsmann Halvorsen utelukker ikke at elgen kan måtte legge ut på en ny, kortere svømmetur.

— Den har gått i land på et område med mye beitedyr, og må nok svømme over til en av de andre øyene for å komme tilbake til sitt rette habitat, sier Halvorsen.