STAVANGER (Aftenbladet): 7028 tilskuere mot Molde var historiens laveste besøkstall på stadion.

— Det er dumt at det ikke kommer flere. Samtidig må vi vel være ærlige og innrømme at det som har blitt levert ikke har vært så sprekt sammenlignet med de tilbudene vi konkurrere mot, sier styreleder i Viking, Charlie Granfelt til Aftenbladet.

Etter det Aftenbladet kjenner til har Viking budsjettert med et snitt på om lag 2000 solgte enkeltbilletter til hjemmekampene. Til eksempel ble det mot Molde kun solgt 1000 enkeltbilletter.

Serieåpningen på hjemmebane og kamper mot topplag som Rosenborg og Molde er oppgjør som skal dra opp snittet. Selv om to av kampene ligger over det forventete snittet, ligger de trolig ikke høyt nok til at de over en lang sesong bidrar til at klubben faktisk klarer det budsjetterte snittet.

Et grovt regnestykke tilsier at Viking har bommet med 4000-5000 tilskuere på de tre første kampene. Ganger man det med en snittpris på 175 kroner blir totalen 700.000-800.000 kroner. Penger som viser godt igjen på Vikings allerede illrøde bunnlinje.

Fortsetter trenden utover i sesongen vil Vikings publikumsinntekter bli betydelig lavere enn det klubben har budsjettert med. En budsjettering som i utgangspunktet var veldig forsiktig, men som nå viser seg å kanskje være for høy.

Dagens virkelighet stå i grell kontrast til hva som var situasjonen på slutten av 2000-tallet.

Viking hadde i fjor 13,9 millioner kroner i billettinntekter. Det er 13 millioner mindre enn de 27 millionene klubben dro inn i rekordåret 2008.

Toppårene

Konstituert administrerende direktør i Viking, Henning Johannessen, har den tøffe jobben med å styre økonomien i Viking.

En jobb som ikke har vært lett de siste årene og som ikke på ingen måte har fått drahjelp av de sportslige resultatene.

— Publikumsinntektene er ekstremt viktige for oss. Det er ingen hemmelighet at vi ligger bak budsjett denne sesongen. Spesielt var det ikke i henhold til planen med 8700 tilskuere mot Rosenborg. Vi var forsiktige da vi budsjetterte, men på nåværende tidspunkt har vi ikke vært forsiktige nok, sier Johannessen.

— Jeg håper folk får gnisten tilbake og så hvordan vi spilte ut Molde. Publikum vil se spillere som blør for drakten og det fikk de se mot Molde.

Styreleder Granfelt håper at de to siste seirene pirrer interessen og nysgjerrigheten til de som valgte å ikke se Viking vinne mot seriefavoritt Molde. Han mener klubben og supporterne bør ha et langsiktig mål med å bygge opp supporterkulturen i byen. Granfelt lover at klubben skal gjøre det den kan for at en slik kultur skal få vokse frem.

— Parallelt med kampen mot Molde spilte min tidligere klubb AIK mot Hammarby foran 45.000 tilskuere. Nivået i den kampen var nok i noe høyere, men det er en spennende tanke hvordan vi kan bygge opp en slik kultur. Det handler om kultur og eierskap, og vi skal gjøre vårt for å skape et levende stadion, sier Granfelt.

Bekymret

Han innrømmer at styrets beslutning om å sette ting på vent og se på muligheten til å kutte kostnadene ytterliggere henger sammen med de sviktende tilskuertallene.

— Ja, det henger litt sammen med likviditeten i klubben, og det skaper en del bekymring at vi generer så liten interesse. Her spiller vi mot et topplag, men så er det bare solgt 7000 billetter. Trolig var det enda færre som faktisk var på kampen. Vi kan ikke sitte og håpe på at neste kamp gir oss et løft. Vi må være proaktive i risikovurderingen vår. Det skaper en del støy at flere har valgt å slutte i jobbene sine, men det gir oss også muligheten til å omorganisere oss. Slik at vi blir en mer effektiv organisasjon. Akkurat nå er det en oppside å ha noen blanke ark å fylle, sier Granfelt. .

FAKTA:

Publikumstall

Oversikt over det fem høyeste og fem laveste tilskuertallene på Viking stadion.

Høyeste:

1. 16.600 mot Brann i 2007

2. 16.600 mot Start i 2007

3. 16.503 mot VIF i 2007

4.16.500 mot Brann i 2008

5. 16.400 mot Lyn i 2007

Laveste:

1. 7086 mot Molde i 2015

2. 7541 mot Aafk i 2012

3. 7585 mot Hønefoss i 2012

4. 7730 mot Molde i 2014

5. 7828 mot LSK i 2014