SANDEFJORD — VIKING 1-2

SANDEFJORD (aftenbladet.no): Fortjent var det ikke, men for klubb, trenere og spillere var de tre heldige poengene i Sandefjord gull verd. Da er det liksom ikke så nøye at seieren må kunne karakteriseres som svært heldig.

Sandefjord hadde dobbelt så mange sjanser som Viking, men litt hell og en god Iven Ausbø sørget for at Viking tok årets første borteseier, og doblet sin poengfangst. Det kan også trenges, med Molde (h) og Odd (h) som motstandere i de to neste seriekampene.

Viking-trener Kjell Jonevret mener gleden de tre poengene medfører, var det aller viktigste for spillere og klubb akkurat nå.

• Tre sjefer er blitt borte på to uker og fokuset på Viking har vært stort. Vi trenere har prøvd å holde det litt på avstand, men jeg skjønner jo hvis spillerne lar seg påvirke. Derfor var det desto viktigere å vinne over Sandefjord i dag. Mot Mjøndalen hadde vi marginene imot, mens vi i dag fikk godt betalt, ikke minst takket være en strålende Iven Austbø i mål. Samtidig opptrådte vi langt smartere enn mot Stabæk. Det gleder meg, og gir spillerne selvtillit inn mot hjemmekampene mot Molde og Odd. Jeg synes også laget har fått inn en god og autoritær skikkelse i Anthony Soares. I tillegg til å spille bra, prater han mye og får de andre spillerne med seg. Det er også gledelig at Suleiman Abdullahi nå har scoret i to kamper på rad. At Jon Dadi Bödvarsson kommer inn og skaffer straffe er også et pluss, mener Jonevret.

Han erkjenner at Viking slet på høyresiden, der Sandefjord fikk et overtak med sin fem manns midtbane, men syntes spillerne løste det bedre etter pausen enn før.

• Og så sender vi selvfølgelig en varm takk til Iven Austbø for at han holdt oss inne i kampen med strålende redninger.

Beste til nå

Selv mener Iven Austbø at kampen i Sandefjord er hans beste til nå i serien.

• Jeg var litt redd på stillingen 1-1. Da dominerte Sandefjord og jeg fryktet de kunne gjøre 2-1. I stedet slo vi kontra og fikk straffespark. Det var bare herlig. En slik trepoenger som dette smaker veldig godt, sier han til Aftenbladet.

Han har flere sesonger bak seg i Sandefjord, uten at han vil vektlegge det for mye.

• Jeg har kanskje en ørliten fordel av at jeg kjenner skuddmønsteret til enkelte spillere, men det er minimalt. For meg var det viktigste å kunne holde laget inne i kampen da vi var presset som mest, og generelt synes jeg det har gått bra for min del, både i oppkjøringen og etter at sesongen kom i gang, sier han.

Sikker på scoring

Matchvinner Veton Berisha var sikker fra krittmerket da han avgjorde kampen etter 82 minutter.

MATCHVINNER: Veton Berisha setter inn 1-2 på straffespark. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
  • Det er André Danielsen som bestemmer hvem som skal skyte, og da han ga meg ansvaret, følte jeg meg helt sikker på å score. Jeg vet hvor jeg skal sette ballen, sier Veton, som med scoringen i Sandefjord står med to mål – det dobbelte av i fjor.- Det skulle ikke så mye til for å klare det, da, men jeg synes det fungerer mye bedre for min del nå. Og i motsetning til på Nadderud gjennomførte vi i dag kampplanen til punkt og prikke. Vi var akkurat så kyniske som vi fikk beskjed om, sier han.

Slo langt

Trene Kjell Jonevret hadde byttet fire mann fra Rosenborg-kampen, og fikk betalt av friske nigerianske spillere og en midtstopper med autoritet, i Anthony Soares. Derfor var også jubelen i Viking-garderoben ekstra stor torsdag.

Denne gang gikk i det minste Viking respektløst til verket fra start, viste muskler og løpsstyrke ved sine nigerianere og hadde en amerikansk midtstopper med hår på brystet. Småspillet fra Nadderud var også erstattet med langt mer direkte stil, for å utfordre bakrommet hos Sandefjord og luke bort balltapene på vei opp i banen.

OISANN: Sandefjords Victor Demba Bindia (t.v) og Vikings Samuel Adegbenro i duell. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Suleiman Abdullahi hadde et skremmeskudd, da han fyrte ballen en halv meter over fra 18 meter etter 12 minutter. Så kom hjemmelaget mer med i kampen, og hadde to gode avslutningssjanser, ved Eirik Lamøy og Geir Ludvig Fevang, som Iven Austbø fikk avverget.Etter 16 meter hadde Anthony Soares en ball i nettet, som dommer Trygve Kjensli valte å annullere, fordi han mente Sandefjord-keeper Michael Tørnes ble forstyrret i forspillet. Tv-bildene viste imidlertid at det ikke var rare dytten Tørnes fikk.

Fram mot pausehvilen overtok Sandefjord mer og mer, og det var vertene som skapte farlighetene. André Danielsen og Yann-Erik de Lanlay slet på høyresiden og uten en våken og god Iven Austbø i målet kunne Sandefjord fort gått hvilen med ledelse.

Viking på sin side prøvde å true bakrom, og ikke minste utfordre en usikker Michael Tørnes i målet, men skuddforsøkene ble blokkert før de nådde inn. Det ble heller ikke mange farlige situasjoner ut av de åtte hjørnesparkene Viking spilte seg til. Med så mange storvokste spillere burde dødballene vært et bedre våpen.

Pangstart

Viking fikk så en pangstart på den andre omgangen. Kristoffer Haugen slo inn fra venstre, Joackim Jørgensen bommet på ballen, som dermed falt ned i føttene på Suleiman Abdullahi. Fra fem meters hold var nigerianeren kald og plasserte ballen forbi Michael Tørnes.

ENDELIG: Suleiman Abdullahi scorer for Viking mot Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Fem minutter senere kunne Sandefjord utliknet, da Kristoffer Normann Hansen danset seg gjennom et passivt Viking-forsvar, men igjen reddet Iven Austbø og blokkerte returen.Sånn sett lå yutlikningen hele tiden i luften, selv om innbytter Jon Dadi Bödvarsson kunne gjort 2-0 på en overgang. Da det ikke lyktes, fikk hjemmelaget 1-1 da Alexander Gabrielsen fant Cheikhou Dieng med et fint innlegg fra venstre, han knuste alle i luften og stanget inn 1-1. Men i stedet for enda et hjemmemål, fikk Sandefjord en kalddusj bare tre minutter senere. Alexander Gabrielsen la Jon Dadi Bödvarsson i bakken innenfor 16-meteren, og Veton Berisha var en sikker eksekutør fra krittmerket.

Den ledelsen holdt kampen ut, selv om Steinthor Thorsteinsson burde gjort 3-1. Utrolig nok klarte han å skyte utenfor for åpent mål, fra tre meters hold.