Det bekrefter kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) overfor Fædrelandsvennen.

— Et eksakt beløp er ikke mulig å beregne nå, men basert på en sammenlikning med Stavanger, vil det ligge på i underkant at 50 millioner kroner. Det er et betydelig beløp for en ny storkommune, sier han.

Nye Kristiansand ble nevnt spesielt da Sanner onsdag formiddag la fram kommuneproposisjonen for 2017 på en pressekonferanse i Oslo:

— En storkommune rundt Kristiansand der flere går sammen i K5 vil kvalifisere for storbytilskudd slik som Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger har i dag, sa Sanner.

- Ny vurdering

På spørsmål om dette vil falle bort dersom færre enn fem kommuner går sammen, svarer statsråden:

— Tilskuddet gis til store byer, og dersom det blir færre, må det tas en ny vurdering.

Jan Tore Sanner presenterte også det nye inntektssystemet som blant annet innebærer kraftig barbering av basistilskuddet på 13,2 millioner kroner til kommuner som ligger sentralt, men som selv velger å stå alene.

Sammen med Venstre har Høyre og Frp nå flertall på Stortinget for å gjennomføre det mange oppfatter som en økonomisk pisk. Sanner kaller det gulrøtter, og understreker at det er ferskvare:

— Med de økonomiske fremtidsutsiktene vi ser nå, vil det ikke være mulig å opprettholde så gunstige økonomiske gulrøtter etter denne reformen. Folk må ta innover seg at det er nå toget går. Det er nå man har sjansen til å sikre et trygt økonomisk løp 20 år framover i tid, sier Sanner til Fædrelandsvennen.

Økonomisk tvang?

Han lokker med inndelingstilskudd, engangsstøtte, infrastrukturmidler og et nytt tilskudd til kommuner som blir tyngdepunkt i sin region.

— Vi må ha et inntektssystem som ikke sementerer en gammel struktur, poengterer han.

På pressekonferansen fikk han spørsmål om ikke dette snarere enn frivillighet er reell økonomisk tvang, og svarte:

— Jeg skal være så ærlig å si at jeg ikke tror det er mulig å opprettholde så gunstige økonomiske virkemidler etter 2017. Etter at oljeprisene falt, har vi gått inn i en annen økonomisk virkelighet. Men inntekstsystemet er godt utredet, det er godt varslet og det er faglig begrunnet. Stortinget har vært tydelig på at det skal være frivillighet, men åpner samtidig for muligheten til å skjære gjennom hvis nødvendig.

Uavhengig av regionreformen, ligger det også noen mindre grønnsaker i kommuneproposisjonen som kan høstes av enkelte Agder-kommuner i 2017 i form av veksttilskudd:

— Totalt 420 millioner kroner vil bli fordelt på 61 kommuner som vokser, sier Sanner.

Kristiansand vil få 7,1 millioner kroner, Lyngdal 2,8 millioner Lillesand 2,2 millioner, Grimstad 700.000 kroner og Birkenes 15.000 kroner.