I et intervju med Dagbladet snakker sveitseren om den mye omtalte dopingsaken til verdens beste kvinnelige langrennsløper, Therese Johaug. FIS-presidenten ble gjort oppmerksom på saken da han holdt et foredrag om doping i Lahti for en drøy uke siden.

FIS-president Gian Franco Kasper vil ikke se en "lettvint" løsning på Johaug-saken. Foto: Reuters

I utgangspunktet skal Johaugs dom avgjøres av et norsk utvalg, men Kasper advarer om at de vil ta grep dersom Norge ender opp med å gi det han anser som en for mild dom. Han er skeptisk til Johaugs forklaring om at den positive dopingprøven skyldes bruk av leppesalven Trofodermin.

— Hør, jeg har ikke sett bevisene. Det får bli opp til de medisinske ekspertene å avgjøre dette, men jeg har mine tvil. Nå betyr jo ikke tvil noen ting, så vi må få fakta på bordet, sier han til avisen.

- Vi vil ta affære

På spørsmål om Norge fortsatt kan bli sett på som et forbilde i kampen mot doping, selv etter sakene med Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug, svarer han følgende:

— De gjør det de kan, men de har heldigvis ikke så mye erfaring med dette. Fram til nå er det udiskutabelt, men det spørs hva de gjør de neste to månedene. Hvis de frikjenner den stakkars jenta uten diskusjon, så vil vi selvfølgelig ta affære. Hvis de kan bevise at hun er uskyldig er det fint, men vi får se, sier Kasper.

Skipresident Erik Røste. Foto: NTB Scanpix

Johaugs manager, Jørn Ernst vil ikke kommentere saken. Skipresident Erik Røste reagerer slik:– Dersom FIS-president Gian Franco Kasper er riktig sitert, er jeg overrasket og skuffet. Det kan oppfattes som en forhåndsdømming, noe jeg har liten sans for, sier Erik Røste til NTB.

Johaugs advokat, Christian B. Hjort har tidligere varslet at en instilling kan være klar i starten av november.

28 år gamle Johaug testet positivt på stoffet clostebol 16. september. Hun offentliggjorde resultatet på en pressekonferanse på Ullevaal Stadion for en drøy uke siden, 13. oktober. Både A— og B-prøven var positiv.

Hør Aftenpodden Sport - hvor du får full oversikt over videre saksgang i dopingsaken mot Johaug: