VAL SENALES: Langrenn sliter med å nå ut til de store massene utenfor Skandinavia. Da hjelper det lite med skandale på skandale hos verdens beste langrennsnasjon. Frykten for et sammenbrudd i langrennsinteressen er der.

Torsdag fortalte Aftenposten/Adresseavisen om hvordan norsk langrenn bruker annenetasjen på smørebussen til medisinering på renndagen og også mellom prolog og heatene på sprintene i verdenscupen.

DETTE ER SAKEN:

Overraskede utlendinger

Vi spurte et knippe utenlandske utøvere og trenere på breen i høydetreningsmekka Val Senales i går om de hadde kjennskap til denne formen for behandling i forbindelse med renn.

— Jeg ante ikke hva et forstøverapparat var før jeg så pressekonferansen med Martin Johnsrud Sundby. Det har aldri vært aktuelt å bruke før og ikke i fremtiden, sier den finske langrennsløperen Sami Jauhojärvi.

Sami Jauhojärvi var ung talentfull langrennsløper da finnene fikk sitt dopingsjokk under VM på hjemmebane i 2001. Han er fortsatt med og han mener det er lederne som må ta ansvar for elendigheten i norsk langrenn. Foto: Kurt B. M. Haugli

— Forstøverapparatet har aldri vært brukt i konkurranser. Det har aldri vært brukt overhodet i regi av Svenska Skidforbundet, sier Rikard Grip, som er det svenskene kaller forbundskapten for skilandslaget.

— Nei, det er metoder som er ukjent for meg, sier Ivan Hudec, Dario Colognas trener og trener for det sveitsiske landslaget.

— Dette er helt ukjent for meg. Vårt lag er nok ikke på det nivået og for meg er det vanskelig å forstå at det har skjedd, sier den tyske treneren til det russiske laget, Markus Cramer.

Norske dopingskandaler og nye avsløringer om norsk skisport blir møtt med forbauselse når verdens beste skiløpere og deres trenere og leder møtes for første gang etter en lang sommertrening.

De er alle forsiktige når de skal snakke. Men de begynner å bli oppgitt over at alt nytt fra Norge er dårlig nytt.

— Hver eneste sak som handler om doping er noe skitt. Og spesielt når det er den beste nasjonen som er rammet. For sporten vår er det veldig trasig, sier den russiske herretreneren, tyskeren Markus Cramer.

Et nytt tema i Val Senales

De siste ukene i oktober samler hele verdenseliten i langrenn seg på en isbre øverst i en dal i Nord-Italia helt på grensen til Østerrike. Det har handlet om å trene, samle røde blodlegemer i 3000 meters høyde, spise og sove.

Men praten i gondolen på vei opp fra dalbunnen til breen har fått en ny dimensjon. På vei opp denne fredag morgenen kunne man lett snappe opp to forståelig ord for alle nordmenn. Mellom italienske, finske, slovenske gloser hørte man nevnt «Sundby» og «Johaug».

Avsløringene om astmabruk og den positive dopingprøven til Therese Johaug har satt sitt merke på sporten. En sport som svenskenes Rikard Grip frykter får lide.

— Det har vært utrolig negativt fokus på idretten den siste tiden. Vi behøver all positiv PR vi kan få, slik at sporten fortsatt er interessant internasjonalt. Vi kan ende opp med at langrennssporten blir en skandinavisk greie, sier Rikard Grip.

Én nordmann som snakker

Nesten alle de norske løperne var til stede i løypene som s-svinger seg opp og ned langs breen. Men ingen snakket med journalister. Det har Norges Skiforbund bestemt seg for skal skje på mandag og tirsdag i neste uke. Dermed holder løperne kjeft, men noen nordmenn snakker.

Tor Arne Hetland er ny trener for herrelandslaget. Tidligere i høst, mens astmasaken sto på som verst, men før Johaug-saken, slo han fast:

— Vi jukser ikke i norsk langrenn.

Står du ved det utsagnet?

— Ja, det gjør jeg.

Tor Arne Hetland er sjef for et norsk landslag som sliter med mistanker. Han bedyrer på at han og løpere som Didrik Tønseth (t.h) blir tatt vel imot av andre lands utøvere og ledere. Men han skjønner ikke at bruk av forstøverapparat i annenetasjen på smørebussen er en stor sak. Foto: Kurt B.M. Haugli

Forstår du at noen reagerer på at dere bruker andre etasjen i bussen til å inhalere saltvann og medisin fra forstøverapparat?

— Det er nå en gang garderoben til utøverne og plassen deres før og etter renn. Vi kan rigge til med massasjebord, vi har en kaffetrakter og mikrobølgeovn der også, sier Hetland.

Men forstår du at enkelte synes det er litt rart at dere bruker dette rommet på denne måten?

— Det kan godt være at andre ser annerledes på det, Men vi har funnet en måte å gjøre dette på. Flere steder hvor vi går verdenscup er knapt garderober å oppdrive. Da er det bra å ha traileren, sier Hetland.

Hetland mener at de norske løperne og lederne blir behandlet som før av sine utenlandske kolleger.

— Samtidig vet vi jo at de har meninger, men det skinner ikke igjennom når vi har kontakt med dem, sier Hetland.

Lederne har skylden

Sami Jauhojärvi, som ikke hadde sett et forstøverapparat før Sundby-saken, er klar på hvor man skal legge ansvaret for de feil som er begått i norsk langrenn. Han frikjenner langt på vei de norske skiheltene.

— Min holdning til de norske utøverne er uforandret. Utøverne gjør slik lederne viser vei. Det er lederne som fører de på grensen til det tillatte og litt over den i noen tilfeller, sier Jauhojärvi.

Nå er ikke alle like frittalende som den finske veteranen. Dario Cologna hadde sin siste økt på breen før han dro hjem til Davos for et avbrekk i den ekstreme høydetreningen.

— Jeg har en mening både om Sundby- og Johaug-saken. Men jeg vil ikke snakke om det, sa han til journalistene som spurte.

Magnar Dalen, den tidligere frittalende treneren for det finske landslaget, ville heller ikke snakke om astma og doping. Han er i dag trener for det private norske laget Team Santander.

— Dette får andre ta seg av, både og kommentere og rydde opp i. Jeg har ingen formening, sa Dalen.

Hør Aftenpodden Sport - hvor du får full oversikt over videre saksgang i dopingsaken mot Johaug: