— Jeg er beskrevet som et petimeter, og det er jeg. Et petimeter som av og til kan se ut som om jeg er kranglende nøyaktig.

Ordene tilhører legen som har jobbet med idrettsmedisin i 36 år. Fredrik S. Bendiksen tok all skyld da det sist torsdag ble kjent at verdens beste kvinnelige skiløper Therese Johaug hadde avgitt positiv dopingprøve.

Beskrivelsen Bendiksen selv brukte, brukes også av flere av dem som har jobbet tett med ham de siste 25 årene.

Bunnsolid i alt han har gjort

NÆR VENN: København-trener Ståle Solbakken har hatt et nært forhold til lege Fredrik Bendiksen i mange år. Foto: SAM BAGNALL, NTB SCANPIX

Bendiksens nære venn Ståle Solbakken er en av dem.

— Fredrik er den beste mannen jeg har jobbet med i idrettsverden. Han har vært bunnsolid i alt han har gjort, sier Solbakken.

FC København-treneren jobbet tett med Bendiksen da han var trener og spiller i HamKam. Han har også brukt han som rådgiver i ledelsesutvikling og familien har brukt ham i alle sammenhenger.

— Han hjalp meg på en fantastisk måte i forbindelse med hjertestansen. Han er faglig veldig dyktig, er en god leder og mange av mine spillere i HamKam brukte ham som mental coach. Det vet jeg at både ishockeyspillere og andre utøvere har gjort, sier Solbakken.

- Er du overrasket?

— Var det en jeg trodde det ikke skulle skje med, så var det Fredrik. Men er det en som står oppreist, så er det han. Fredrik har fremstått helt klin ærlig, det har ikke vært noe hint i den ene eller andre retningen. Han var krystallklar på at han gjorde en feil, sier Solbakken.

- Stolte 100 prosent på

ROSER: - Han var alltid opptatt av sikkerheten til spillerne, sier ishockeytrener Petter Thoresen om Fredrik S. Bendiksen. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX

Petter Thoresen, nåværende landslagstrener for det norske hockeylandslaget for menn, har jobbet tett med Bendiksen i en årrekke og kjenner han godt.

Bendiksen var laglege i Storhamar da Thoresen var spiller og senere trener i Hamar-klubben fra 1992 til 2000. — Jeg kan ikke få fullrost den mannen nok. Han stolte jeg 100 prosent på. Han var klar i talen og hadde kompetanse. En kjernekar som jeg virkelig stolte på, sier Thoresen.

Han beskriver Bendiksen som pirkete og var veldig opptatt av at alt skulle gå riktig for seg.

— Han var alltid opptatt av sikkerheten til spillerne, sier Thoresen.

"Overrasket og sjokkert"

SJOKKERT: Pål Trulsen, her avbildet som sportssjef i curling i 2014-OL, beskriver lege Fredrik S. Bendiksen som "pedantisk, pinlig nøyaktig og veldig nøye". Foto: JON EEG, NTB SCANPIX

OL-gullvinner og curlinglegende Pål Trulsen kjenner Bendiksen godt fra sin tid som idrettsutøver og deltager i flere OL. Bendiksen har vært lege for det norske OL-laget i flere olympiske leker, blant annet i Torino i 2006 og i Sotsji i 2014. — Jeg er utrolig overrasket og sjokkert over at han, av alle, gjør en slik feil. Han har alltid virket som pedantisk, pinlig nøyaktig og veldig nøye. Rett og slett utrolig ordentlig, sier Trulsen.

— Jeg kunne ikke tenke meg noen tryggere å gå til enn Bendiksen om jeg skulle ha medisiner. Det er helt uforståelig for meg at han kan gjøre noe slikt. Jeg er veldig overrasket, sier OL-helten fra Salt Lake City 2002. * Disse mennene skal avgjøre Johaugs skjebne.

"Ekstremt nøye på alt"

Håvard Bøkko hadde Bendiksen som lege på skøytelandslaget fra han debuterte som senior i 2005 og inntil de siste sesongene.

Skøyteløperen, som har tatt en "hvilesesong", stolte blindt på legen. De har beholdt kontakten selv om de ikke lenger samarbeider på idrettsbanen.

— Dersom noen hadde spurt meg for en uke siden, om hvem jeg synes er mest nøye og ordentlig av alle jeg kjenner, ville svaret blitt Fredrik. Han var ekstremt nøye på alt. Jeg har selv astma, men Fredrik hadde alltid kontroll på papirene, sier Bøkko, som sier han stolte 110 prosent på ham.

FIKK HJELP: Skøyteløper Håvard Bøkko fikk hjelp av landslagslege Fredrik S. Bendiksen etter den utmattende 10.000-meteren under allround-VM på skøyter i Vikingskipet i 2013. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX

— Han er en kjempeflink lege som alltid har hatt kontroll. Derfor er jeg også overrasket over det som har skjedd. Men det viser bare at den beste kan gjøre feil, sier Bøkko.

VIKTIG STØTTESPILLER: - Når han beskrives som petimeter, så er det sant, sier tidligere skøyter-verdensmester Even Wetten om lege Fredrik S. Bendiksen.

Bøkkos gamle skøytekollega Even Wetten ble syk under Torino-OL i 2006 og måtte stå over 500-meteren. Lege Bendiksen behandlet Wetten med antibiotika for å få ham klar til start. Gullvinneren fra Inzell-VM året før gikk en svak 1000-meter og presterte en OK 1500 meter.

— Når han beskrives som petimeter, så er det sant. Han er en av de mer ryddige og profesjonelle menneskene jeg har møtt. Fredrik er ekstremt strukturert, derfor er det også overraskende at det er han som har gjort denne feilen.

- Lar deg aldri i stikken

Fotballspiller Espen Haug hadde nær kontakt med Bendiksen i sine år i HamKam (2002-2006).

STØTTESPILLER: - Fredrik var en du ville "gå i krigen med", sier tidligere HamKam-spiller Espen Haug. Foto: ØRN BORGEN

— Han er den mest ålreite og flotte personen jeg noensinne har møtt. Jeg opplevde Fredrik som en veldig pertentlig mann, det var en du ville gå "i krigen med", sier den tidligere midtbanespilleren.

— Fredrik lar deg aldri i stikken, uansett hva som skjer. Men han hadde heller aldri villet ta på seg ting han ikke hadde gjort. Fredrik er dønn ærlig, en "hel-ved-fyr", en du kunne ringe til døgnet rundt, en jeg stolte 100 prosent på. Jeg forstår egentlig ikke det som har skjedd nå, sier Haug.

Ønsker ikke å kommentere

Fredrik Bendiksen opplyser til Aftenposten tirsdag at han ikke ønsker å kommentere saken så lenge den er under behandling i Antidoping Norge og etterfølgende instanser, utover den redegjørelsen han hadde på pressekonferansen sist torsdag.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Johaug-saken, mysteriet rundt kremen i Livigno og et hatoppgjør uten futt.