— Norsk langrenn har i alle år opptrådt som hederlige, vi har dyrket toppene over flere generasjoner. De har alltid fremstått som helstøpt. Det har vært en sunn og frisk aura over det hele. Det inntrykket blekner litt når dette kommer frem, sier Geir Moe, styreleder i Lyn Ski.

Bakgrunnen for uttalelsene er Aftenpostens avsløringer om at de norske langrennsløperne tar medisiner i smøretraileren under skirenn. I skjul har landslaget hatt forstøvere stående i smøretraileren.

— Det ser ikke veldig fornuftig ut hvis forstøverapparatene står ute på stadion. Det handler om signaleffekten. Det er sider ved toppidretten som barn ikke nødvendigvis trenger å eksponeres for. Og da for eksempel astmamedisin og forstøverapparat, sa tidligere landslagsløper, Øystein Pettersen, til Aftenposten.

AVSLØRINGEN: Tar astmamedisin etter sprintprologer.

- En foregangsnasjon på å strekke regelverket

Lyn er en av landets største skiklubber. De har rundt 2300 medlemmer, de aller fleste er barn og ungdom. Moe understreker at klubben ikke har kommet med noen offisielle uttalelser, men at det i klubben diskuteres hvordan skiforbundet (NSF) nå fremstår.

- Det er helt klart en oppfatning om at det er en ukultur som kommer til syne, det må jeg få lov til å si. Vi som driver med langrenn på grasrotnivå har ikke vært klare over dette. Vi er litt vantro og overrasket. Det stemmer ikke med bildet vi har av NSF og kulturen der, sier Moe.

Selv om hverken forstøverapparat eller astmamedisiner er ulovlig, oppfattes det som en utnyttelse av regelverket for Moe.

— Vi virker som foregangsnasjonenpå å strekke regelverket, sier Moe.

- Det bør være mulig å drive med idretten uten at man har et velfylt medisinskap. Det tror jeg de fleste mener, og sånn tror jeg det er også, sier leder av Byåsen Langrenn, Torbjørn Mæhlumsveen.

Langrennslandslagets nye sjeflege, Petter Olberg, mener ikke det har vært operert i en gråsone.

Petter Olberg er ny sjefslege for langrenn i skiforbundet. Foto: PRIVAT

— Vi har jo ikke tenkt at det har vært en gråsone. Vi har tenkt at dette er god behandling for å gjøre luftveiene så friske som mulig. Langrennskomiteeen har en kommisjon som skal se på disse sakene. Alle vi har vært inne og uttalt oss om hvordan ting har vært drevet. Vi ser frem til å høre fra dem når arbeidet er ferdigstilt, sier Olberg til Aftenposten.

SLIK REAGERER KONKURRENTENE: - Aldri vært brukt i regi av Svenska Skiforbundet.

- Ingen som overvåker

Flere eksperter har uttalt at skiforbundet nå må ta grep. Det nytter ikke lenger å jobbe som de har gjort de siste årene.

- Jeg opplever at de som er i et så suksessfullt system etter hvert føler seg litt uovervinnelige. Det vokser frem en arroganse. Det er et klassisk eksempel på at det blir systemets svøpe å være suksessfylte over tid. Så også NSF og elitesatsingen, Geir Moe og legger til:

— I stedet for løpende å være kritisk og spørrende, så blir man skråsikre på at man gjør alt riktig. Det stilles ikke spørsmål til slutt. Jeg føler kanskje det ertilfellet her.

Han får støtte av Mæhlumsveen i Byåsen.

— Jeg tror ingen i skimiljøet føler seg bekvem med det her. Man syns det er veldig kjedelige saker, det preger og påvirker mange i skimiljøet. Jeg vet ikke om det har skjedd så gradvis at man ikke ser det selv, men man er nok i en gråsone her, mener han.

Skiforbundet har iverksatt noen strakstiltak som skal sikre at det ikke oppstår flere dopingsaker. Blant annet skal rutinene overvåkes nøyere.

— Det ser ut som om noen sentrale personer har fått jobbet veldig fritt. Jeg tenker på astmasaken. Det er ingen som overvåker rollene og rutinene, sier Moe.

Forsvarer praksisen

Sjeflege Olberg forklarer hvordan og hvorfor de bruker disse forstøverne.

— De utøverne som har plager, eller ønsker å bruke saltvann, gis anledning til det. De som har en diagnose og trenger behandling bruker de medisinene de skal ha. Det har ikke vært snakk om å gjøre noe for kunstig å bedre en prestasjon. Det har vært for å unngå forverrelser. Det er for å roe ned inflammasjon og iritasjon i luftveiene, sier Olberg om saltvannsoppløsningen.

- Er ikke irriterte luftveier en naturlig reaksjon på høy fysisk belastning?

— Jo, det er en del av idretten. I de fleste tilfellene er det ikke noe problem. Det som er utfordringen er om det oppstår plager som vedvarer og som må roes ned.

Hør Aftenpodden Sport - hvor du får full oversikt over videre saksgang i dopingsaken mot Johaug: