På to områder skiller jobbsøkende sørlendinger seg markant fra andre arbeidssøkende nordmenn.

— For det første er sørlendinger mye mer opptatt av å lete etter ledige stillinger i lokalavisen enn det resten av landets arbeidssøkere er. For det andre er sørlendinger mye mindre opptatt av å lete etter jobber på LinkedIn enn det man er andre steder i landet, sier Frank Amundlien, partner i lederrekrutteringsbyrået SelectionPartner.

— På disse punktene står Agders jobbsøkere i sterk kontrast til resten av Norge, sier han og forklarer at dette kommer tydelig frem i deres ferske jobbskiftebarometer.

Sterk lokalavis

Over 500 respondenter fra hele landet har svart på SelectionPartners spørsmål, deriblant spørsmål om hva slags kanaler de bruker for å finne frem til ledige stillinger.

Amundlien har ingen fasitsvar på hvorfor det er såpass markante forskjeller mellom sørlendinger og landet forøvrig på disse to områdene. Men han mener en grunn til at lokalavisen står sterkere blant sørlandske jobbsøkere, skyldes Fædrelandsvennens sterke posisjon i landsdelen - ikke minst deres digitale satsing.

— Sørlendinger leser lokalavisen, og for mange blir dette også naturlige kanaler å lete etter ledige stillinger, sier han.

— Og hva gjelder LinkedIn, så kan det nok hende at sørlendinger ikke helt har sett det fulle potensialet som ligger her. Jeg vil ikke legge skylden på jobbsøkerne, men heller oppfordre arbeidsgiverne til å benytte verdens største jobbsosiale nettverk bedre, sier Amundlien.

- Finn.no holder stand

Men jobbskiftebarometeret viser også at landets jobbsøkere har mye til felles, blant annet hvilke kanaler som er de mest foretrukne når man leter etter jobb. De mest populære, hele landet sett under ett, er i prioritert rekkefølge Finn.no, LinkedIn og lokalavisen.

— Finn.no fremstår fremdeles som nærmest en monopolist når det gjelder stillingsmarkedet i Norge, sier Amundlien.

Men han forklarer at LinkedIn også har fått en enorm rekkevidde de siste årene. I fjor var over 1,3 millioner nordmenn på LinkedIn, noe som tilsvarer omkring halvparten av alle sysselsatte i Norge.

— Så er man ikke der, følger man nok ikke helt med i timen. Jeg anbefaler alle jobbsøkere å komme seg inn og utnytte potensialet som ligger der.

Ifølge Amundlien er Facebook en langt mindre brukt kanal blant jobbsøkere.

— Tallene tyder på at det ikke er så mange som bruker Facebook til å lete etter jobb. Men når det er sagt, for arbeidsgivere kan det være fin kanal å bruke når man vil målstyre stillingsannonsene sine mot spesialkompetanse, sier han og eksemplifiserer:

— Har man en ledig ingeniørstilling, kan man for eksempel målstyre annonsen til å nå dem som leser Teknisk Ukeblad og som bor i Mandal. Det får du ikke gjort i samme måte på LinkedIn.

- Viktigst å være aktiv søker

Statistikk fra Finn.no viser at det i år er gjennomsnittlig 706 ledige stillinger til en hver tid i Agder. Det betyr at det er en rekke ledige jobber, det gjelder bare å finne frem til dem.

Per Lund, avd. direktør i NAV Vest-Agder sier at dersom man får tilbud om midlertidig jobb, bør man takke ja. Foto: Kjartan Bjelland

Per Lund, avd. direktør i NAV Vest-Agder, sier at det er mange ting man kan gjøre for å finne jobb.— Det aller viktigste er å være aktiv, forklarer han og nevner tiltak som å følge med på utlysninger, både i lokalavisen, i sosiale medier og via nettbaserte stillingsmarked som på nav.no eller Finn.no.

Lund oppfordrer videre til å søke på jobber, samt registrere CVen sin i jobbsøkebaser. For da gjør man seg synlig for arbeidsgivere.

— Vi ser også at en del stillinger bare blir tilbudt NAV og dem som er registret ledige hos oss. Og nettopp derfor mener jeg det er ekstra viktig at jobbsøkere registrerer seg i våre systemer. Da kan vi fortløpende matche dem med ledige stillinger som dukker opp, sier han.

Det kan også være smart å oppsøke bemanningsbyråer, mener han. Og får man tilbud om midlertidig jobb, bør man takke ja.

— Det er mange gode grunner til det, den ene er at vikariat ofte fører til fast jobb. Den andre er at det er flere midlertidige jobber enn faste, og den tredje er at det er mye lettere å få seg ny, fast jobb når man er i jobb, avslutter avdelingsdirektøren.