— Det var et veldig positivt møte hvor vi fikk mye nyttig informasjon, forteller Aase Irene Dale.

— Det klargjorde en del ting vi lurte på, i både positiv og negativ forstand, legger Geir Inge Øydna til.

Begge jobber som elektroingeniører på MHWirth, men mistet jobbene under kuttrunden i høst og sitter nå på oppsigelse.

Om lag 100 personer møtte opp da Nav Kristiansand inviterte til jobbmesse for ingeniører onsdag formiddag. Foto: Richard Nodeland

Onsdag morgen møtte de, sammen med omlag 100 andre, opp i auditoriet til Nav Kristiansand for å høre hvilke jobbmuligheter de har på andre siden av Skagerrak.

Pendling

— Jeg har søkt på jobber over hele landet, helt til Hammerfest, men det er jo mye nærmere til Danmark som ligger et steinkast unna, sier Ronny Røsstad Masternes. Han har også bakgrunn som elektroingeniør fra MHWirth, men mistet jobben allerede i sommer.

— Det som gjør Danmark attraktivt, særlig for oss på Sørlandet, er nærheten. Det er lettere å pendle til Århus enn det er til østlandsområdet, fortsetter han.

Og nettopp pendling var ett av spørsmålene som mange var opptatt av.

— Jeg har akkurat kjøpt leilighet og er usikker på om jeg vil flytte til Danmark. Men å pendle for en periode kunne vært aktuelt, sier Dale.

Tøft arbeidsmarked i sør

Arbeidsmarkedet på det blide sørland er nemlig alt annet en blidt.

— Det dukker opp en relevant ingeniørstilling i ny og ne, men det er flere hundre søkere per stilling. Og vi konkurrerer jo med stadig flere ettersom tida går og flere av de tidligere annonserte oppsigelsene trer i kraft, forteller Masternes.

Og ellers i landet

Men heller ikke i resten av landet er det overflod av ledige stillinger, skal vi tro de tre arbeidssøkende ingeniørene.

— I Finnmark, hvor jeg kommer fra, er det fire ledige stillinger som ingeniør, forteller Masternes.

— I oppgangsperioden innenfor oljeservice har vi sugd til oss arbeidskraft fra hele landet. Når de nå ser at de kan flytte hjem, blir det kamp om de ledige stillingene i andre landsdeler også, mener Øydna.

— Jeg kan jobbe som mye annet enn ingeniør, men det er jo kamp om disse stillingene også. Det er ikke bare ingeniører som mister jobben i oljeservice, men en rekke andre stillinger også, sier Dale.

Kritiserer støtteordningene

Alle tre skulle forøvrig ønske Nav var mer imøtekommende når det kom til videreutdanning.

— Kunne man videreutdannet seg innen Nav-systemet, hadde det vært bra, men da mister man jo dagpengene, sier Masternes.

— Jeg har kjempelyst til å ta en utdannelse, men er i etableringsfasen og har ikke råd slik støtteordningene fra Nav er lagt opp, supplerer Øydna.

Ved godt mot

Det er likevel ikke en oppgitt gjeng vi prater med.

— Det er et vanskelig jobbmarked, men jeg har både håp og tro på at jeg skal få meg ny jobb, sier Dale.

— MHWirth har også lagt forholdene til rette for oss. Vi har fått jobbsøkerkurs og har muligheten til å skrive søknader i arbeidstida uten å få dårlig samvittighet, legger Øydna til.

Aleksandra Cyganska i Nav er godt fornøyd med onsdagens jobbmesse.

— Vi er veldig fornøyd med oppmøte, og danskene er på sin side imponert over kandidatene som har skrevet seg opp på liste, sier hun.

— Nå er det opp til ingeniørene om de vil prøve seg i Danmark eller ikke. Har de spørsmål kan de kontakte oss eller besøke nettsiden workindenmark.dk.

- Mange velkvalifiserte kandidater

Helena Nielsen, Kirstine Lindved og Mette Elise Busk (fra venstre mot høyre), alle fra Workindenmark, har hatt turen over Skagerrak for å hente norsk arbeidskraft til ledige danske ingeniørstillinger. Foto: Richard Nodeland

— Det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører i Danmark. For tiden er det 400 engelskspråklige ingeniørstillinger der danske bedrifter etterspør internasjonale søkere, forteller Kirstine Lindved, sentersjef for Workindenmark, som jobber med å hente kvalifisert utenlandsk arbeidskraft til danske bedrifter.Sammen med to kollegaer er hun innom tre norske byer, Stavanger og Sandvika utenom Kristiansand, for å dele det glade budskap om ledige ingeniørstillinger i Danmark.

Trodde ikke de skulle til Norge

— Vi har en lang tradisjon for å dra til utlandet for å hente arbeidskraft, men at vi skulle dra til Norge ville ingen av oss trodd for bare to år siden, sier Lindved.

Hun tror generelt det danske arbeidsmarkedet er noe mer fleksibelt enn det norske.

— Danske bedrifter har nok lettere for å ansette enn norske, men ansettelsene varer gjerne ikke ut livet, sier Lindved.

Individuelle samtaler

Rundt 25 av de fremmøtte takket ja til individuelle samtaler med de danske rådgiverne.

— De spurte blant annet om man kunne få en jobb der man får brukt sin kompetanse og utviklet seg, samt om pendling, skattespørsmål og boforhold.