— Bakgrunnen for at vi arrangerer denne jobbmessa, er at vi fikk forespørsler fra Danmark, som i motsetning til Sørlandet, har et stort behov for ingeniører, forteller NAV Vest-Agders Eures-kontakt, Aleksandra Cyganska.

Eures er et formelt samarbeidsnettverk mellom de nasjonale arbeidsmarkedsetatene i EU/EØS-landene og Sveits og har som hovedmål å bidra til økt mobilitet av arbeidskraft innenfor det samme området.

500 ledige stillinger

Onsdag tar tre danske Eures-rådgivere turen over Skagerrak for å informere de til nå 70- 80 påmeldte deltakerne om danske bo- og arbeidsforhold.

— I tillegg vil de promotere konkrete arbeidsgivere som søker arbeidskraft, samt informere om stillingene som ligger i den offisielle, danske stillingsdatabasen Work in Denmark. Her ligger det til enhver tid mellom 4-500 ledige ingeniørstillinger, forteller Cyganska.

- Må flytte på seg

Leder for markedsavdelingen i Nav Kristiansand, Marianne Bendtsen Foto: Reidar Kollstad

— Mange av arbeidssøkere som nå blir ledige er mobile og innstilt på å flytte på seg, sier leder for markedsavdelingen i Nav Kristiansand, Marianne Bendtsen, og legger til at det er noe arbeidsledige generelt må innstille seg på fremover.For ingeniører fra oljeservicebransjen har det blitt langt færre ledige stillinger i landsdelen. De få som finnes er i andre bransjer.

— Kommunene trenger ingeniører og har hatt problemer med å rekruttere. Vi ser også at det åpnes muligheter innen veibygging og samferdsel, forteller Bendtsen.

290 ledige ingeniører

Hvor mange arbeidsledige ingeniører er det på Sørlandet i dag?

— Det er 290 ledige ingeniører i Vest-Agder og langt færre i Aust-Agder. Vi har dessverre ikke eksakte tall for nabofylket, svarer Bendtsen.

— Hvordan er lønnsforholdene i Danmark?

— Generelt ligger nok lønnsnivået noe lavere enn i Norge. Samtidig er det lavere skatt, lavere bo- og levekostnader og en gunstig valutakurs sett med norske øyne, forteller Cyganska.

Fornøyde dansker

Danskene er fornøyde med de norske ingeniørene som vurderer å flytte sydover.

— Når man melder seg på messa må man opplyse hva slags bakgrunn man har. Og for de foreløpig 70 påmeldte har vi fått bekreftet fra Danmark at de passer bra, sier Cyganska.

— Og skulle det være interesserte arbeidsledige ingeniører der ute som synes dette høres interessant ut, er det bare å komme, legger Bendtsen til.

- Flott tiltak

Flere av oljeservicebedriftene som nylig har sagt opp ingeniører, er med på arrangementet, deriblant NOV.

Dag Nordbø, NOV. Foto: Reidar Kollstad

— Vi synes det er et flott tiltak. Vi hørte om det fra Nav da vi var i gang med den første store nedbemanningen, sier kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø.Han forteller at dette er koblet opp mot den oppfølgingen bedriften har overfor de som er overtallige.

— Eures-samarbeidet ser vi på som en god mulighet for de som har mistet jobben hos oss og som kan tenke seg å jobbe utenlands, avslutter Nordbø.

- Møt opp

— Med dagens utfordrende arbeidsmarked på Sørlandet er det bra at Nav tar et slikt initiativ, sier regionsjef Maya Twedt Berli i NITO Sør, Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer.

Hun forteller videre at NITO har bidratt til å markedsføre arrangementet for sine medlemmer.

— Pendling og en meningsfull jobb vil for mange være et godt alternativ, og selv om man må krysse en landegrense, er det likevel relativt korte avstander, sier Berli.

— Vi oppfordrer ingeniører på jobbjakt til å møte opp.

Deilig å være norsk i Danmark

— Å være norsk arbeidstaker i Danmark er veldig fint. Danskene er veldig imøtekommende og vennlige, og den språklige utfordringen er overkommelig om du viser vilje og går all in, sier Christian Stavik.

Den tidligere nyhetsredaktøren i Fædrelandsvennen har i snart ett år jobbet som digital chef i Midtjyske Medier i Århus og mener nordmenn og dansker har mye til felles.

Christian Stavik.jpg Foto: Reidar Kollstad

— Danskene er like hyggelige på jobben som de er når vi er her på ferie. De er lette å samarbeide med, lette å snakke med og de kulturelle forskjellene er mer interessante enn de er utfordrende, sier Stavik.

- Mer ledelsesstyrt

På spørsmålet om hva som er den største forskjellen på en norsk og dansk arbeidsplass, drar den utvandrede sørlendingen litt på svaret.

— Nå er nok min danske erfaring noe begrenset da jeg kun har jobbet for ett og samme selskap, men bedriftskulturen er nok en anelse mer ledelsesstyrt. Da jeg kom ned fryktet danskene at det kun var demokrati og konsensus som gjaldt, og at ting nå ville gå sakte. Samtidig har de en forestilling om at nordmenn er i overkant godt vant, svarer Stavik og legger til at alt man har hørt om dansker og kostnadsfokus stemmer.

Pils til lunsj?

Det vi har hørt om dansker og pils til lunsj, stemmer derimot ikke.

— Det var de ferdig med for lenge siden, men de har nok et helt annet og mer avslappet forhold til alkohol enn i Norge, sier Stavik.

- Dansker lever godt

— Så det er bare å hive seg på første Superspeed til Danmark?

— Det er i alle fall ingenting å frykte. Dansker, som nordmenn, lever godt, og er i tillegg tett på Europa, svarer Stavik.

Og kommer avslutningsvis med følgende økonomiske gulrot:

— Har du en kompetanse som ikke lar seg hente i Danmark, vil du også få halv skatt i forhold til normalt dansk skattenivå.