Andreas Thorkilsen i aksjon i spyd
Vladimir Vukicevic løper 110 meter hekk Foto: NTB scanpix
Kronprins Haakon og Kronprinsse Mette Marit vinker til publikum.
tavhopper Cathrine Larsåsen i aksjon Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Følg Bislett Games direkte her

Andreas Thorkildsen, Henrik Ingebrigtsen, Cathrine Larsåsen, Ezinne Okparaebo. De er bare noen av mange norske profiler som skal i aksjon på Bislett torsdag kveld.

Larsåsen var den første i aksjon, men hennes opptreden på Bislett ble kort. Den norske rekordholderen (4,40) rev tre ganger på 4,30 og ble stående med 4,20 som tellende resultat og 8.-plass av åtte deltakere. Dermed var hun også ute av konkurransen før de beste hadde begynt å hoppe.

Tsjekkiske Zuzana Hejnova festet sitt grep om premiepotten på 400m hekk for damer med enda et solid løp. 53,60 var ny årsbeste og en suveren seier.

På 400-meteren for menn var Youssef Ahmed Masrahi fra Saudi-Arabia best. Han ble klokket inn til 45,33 og vant med et par meter foran Ramon Miller (Bahrain, 45,58).

14.26,91

Kvinnenes 5000m var en svert underholdende øvelse. Til slutt sprintet Meseret Defar fra Etiopia inn til årsbeste i verden på 14.26,91, til stor jubel fra et nær fullsatt Bislett.

Karoline Bjerkeli Grøvdal holdt lenge følge i hovedfeltet, men måtte slippe. Hun tok seg sammen og fullførte på 15,27,4. Dette er 3,4 sekunder bak B-kravet til VM i Moskva i august, og cirka tre sekunder bak hennes egen personlige rekord.

— Den åpningen på løpet kostet masse. Jeg forsøkte å henge med hovedfeltet, men burde i stedet lagt meg bak hun nederlandske (Susan Kuijken) fra start. Jeg ble litt revet med, og visste egentlig ikke hvor fort det gikk. Etter hvert fikk jeg det skikkelig, og vurderte å bryte, sier 22-åringen (23 år fredag) til Rbnett.

Solid start av Ezinne

Ezinne Okparaebo var som vanlig svært rask de første 20 meterne. Da var hun på høyde med teten, men utover i løpet gled damene i de midterste banene fra henne på 100-meteren. Den norske sprinteren fikk sluttiden 11,30 og en sjetteplass. Ivet Lalova fra Bulgaria vant løpet på 11,04.

— Jeg er ganske fornøyd, fordi i forrige uke var jeg ikke i nærheten av denne tiden. Det var bare den andre 100-meteren for i år, men jeg hadde veldig lyst til å komme hit og vise at jeg hører hjemme i verdenseliten. Jo flere løp jeg får, jo bedre blir det, sier Okparaebo til NRK.

Samtidig kom Tonje Angelsen i høydetilløpet og gled elegant over 1,90. Hun var en av bare fire som klarte den høyden. Verdensstjernen Blanka Vlasic fra Kroatia røk ut. Angelsen hadde noen halvhjertete tilløp på neste høyde, men måtte gi seg. Hun har slitt med en skade og måtte motvillig ta imot publikums applaus, uten å ha satset en gang til.

Unggutten Conseslus Kipruto fortsetter å imponere på 3000 meter hinder. Han vant akkurat som han ville på 8.04,48. ## Tungt for Thorkildsen

Andreas Thorkildsen var tilbake på Bislett, men slet med å få opp de helt store lengdene. Han var om ikke annet jevn. Han åpnet med 79,33, fulgte opp med et dødt kast, før han fikk opp 80,99 og 80,02. Etter et dødt femtekast slo han frustrert den høyre knyttneven i den venstre håndflaten. I det siste kastet kom han også noen cm over 80-metersstreken. Dermed ble han liggende på sjetteplass.

— Det er mye teknisk. Det er ikke mye å rette på, men de små tingene gjør at jeg mister ganske mange meter, sier Thorkildsen til NRK. Han var skuffet.

— Det jeg trenger å gjøre er å konkurrere nå. Det setter seg litt bedre for hver gang, sier han.

Til Fædrelandsvennen sier han at sjetteplass ikke akkurat er til å juble av.

— Veldig kjedelig. Først og fremst fordi jeg ikke klarer å levere det jeg ønsker selv. I tillegg har jeg lyst til å levere overfor publikum, men det får jeg ikke til, sier Andreas Thorkildsen.

— Det sitter i hodet. Jeg får ikke teknikken til å stemme, sier sørlendingen.

Jublende bergenssmåtøs

Isabelle Pedersen hadde ingen sjanse mot vinner Tiffany Porter på 100m hekk, men gjorde et sterkt løp og kom inn på sjetteplass på ny personlig rekord 13,16. Dermed er juniorverdensmesteren fra 2010 kun seks hundredeler bak VM-kravet.

— Det var kjempegøy, som alltid. Litt annerledes enn før, i og med at jeg var i hovedfeltet nå. Det var en utrolig stemning!

— Jeg fikk en kjempedårlig start og hadde et dårlig steg midt inni. Likevel fikk jeg en god posisjon i feltet, så jeg var veldig usikker da jeg kom i mål. Nå er jeg bare kjempefornøyd, sier Pedersen til NRK.

Bom på drømmemilen

En engelsk mil var i hine hårde dager avslutningen på en Bislett-kveld. Torsdag var det nest siste løpsøvelse, med en norsk stjerne i aksjon. Henrik Ingebrigtsen klarte drømmemilen, men havnet et godt stykke bak i feltet.

Sandnes-løperen fikk trampeklapp på oppløpet, men gikk stiv og gikk i mål på 3.58,27. Vinnertiden til Djiboutis Ayanleh Souleiman var 3.50,53. — Førsterunden var bra, men jeg havnet borti noe tull i feltet og holdt på å gå på trynet. Jeg stoppet helt opp og klarte ikke å komme skikkelig i gang igjen. Det er en del av gamet, sier Ingebrigtsen.

Bolt til slutt

Og den aller største kanonen, verdens raskeste mann, Usain Bolt, satte punktum med sin 200 meter kl. 21.48. Bolt løp i bane 6. Innenfor seg hadde han nordmannen Jaysuma Saidy Ndure. Du kunne hørt en knappenål falle på Bislett, men alle ble satt på pinebenken et minutt eller to til, da det første forsøket endte i tjuvstart.

Men da de endelig kom av gårde, slo Bolt til. Han stormet inn til 19,79, ny banerekord og årsbeste i verden.

— Et skremmeskudd til sprintverdenen, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Ndure ble knust, men tok en like klar annenplass som Bolt tok seier. Nordmannen satte ny årsbeste med 20,36. — Det var ikke noe perfekt løp, men et godt løp. Jeg håpet på 19,7 og jeg var ikke så langt unna, sier Bolt, som også tok seg tid til å skryte litt av Bislett.

— Jeg elsker å løpe her og ser frem til å komme tilbake neste år, sier han.

Følg Bislett Games direkte her