Stavhopper Cathrine Larsåsen inngikk sponsoravtale med en konkurrent av Norsk Tipping. Det angrer hun fortsatt ikke på – selv om hun ble tvunget ut av den igjen.

Brede Hangeland og Marit Bjørgen har i fellesskap skrevet et debattinnlegg om det vesentligste ved idretten. Der retter de to en pekefinger mot egenfokusering blant toppidrettsutøvere. Cathrine Larsåsen rammes indirekte av kritikken. Bosatt i København har hun ikke fått lest innlegget i Aftenposten, men går på generelt grunnlag mot uttalelsene til fotballspilleren og langrennsløpere.

– Jeg kom ikke inn under friidrettsforbundets støtteordning og fikk heller ikke noe fra Olympiatoppen. Da må det være greit at man skaffer seg andre inntektskilder, slik at man kan fortsette karrièren?

– Selv om sponsoren er en konkurrent til Norsk Tipping?

– Ja, generelt mener jeg at det er OK at man går ut og skaffer seg sin egen sponsor. Hvordan skal man ellers overleve? Jeg har alltid stått på for meg selv.

Måtte tåle mye

Stavjenta måtte tåle mye kritikk for at hun valgte å inngå en avtale med Unibet.

– Man kan godt si at i mitt tilfelle var det ikke gull, men jeg står inne for det. Jeg ville ha gjort det igjen

– Ble du truet ut av avtalen igjen?

– Ikke truet, men det var generelt dårlig stemning – og det ønsker man jo ikke. Jeg følte at jeg hadde valget mellom å gi meg på sponsorvalget eller bli utestengt og måtte legge opp. Etter fem måneder gikk jeg ut igjen av avtalen med Unibet, forteller stavjenta, som ikke har fått inn noen nye sponsorer og lever på sparebluss sammen med den danske lengdehopperen Morten Jensen i København.

– Man blir sterk av litt motgang, sier Cathrine, som er gravid, men satser videre.

– Tegner du en ny avtale med Unibet hvis du får tilbudet?

– Det vil jeg ikke si noe om.

Satser mot Rio-OL

Etter å ha hoppet fire stevner i år, fant Cathrine ut at hun var gravid og ville ikke konkurrere mer denne sesongen. Nå er i stedet Rio-OL 2016 det store målet.

– Jeg hoppet 4,15 med barn i magen. Kanskje det er verdensrekord for to? sier Cathrine og ler.

– Legen sa at jeg godt kunne hoppe frem til EM selv om jeg var gravid, men det følte jeg at var uforsvarlig. Det er noe annet å falle ned når man hopper stav enn å drive med løping. Sånn sett misunte jeg Ingvill Måkestad Bovim, sier Larsåsen, som fortsatt må greie seg uten store seddelbunker.

– Jeg står i BUL og Sparta. De støtter med litt treningsfasiliteter og behandling, men penger er det ikke snakk om. De får jeg gjennom deltidsjobb i butikk og litt fra far og mor. Og heller ikke Morten får så mye. I Danmark er friidrett en liten idrett. Det hadde vært lettere å ha vært gutt og fotballspiller, mener norgesrejordholderen.

Private lag er bra

Langrennsløper Øystein «Pølsa» Pettersen sier dette etter å ha lest debattinnlegget:

– Jeg skjønte ikke helt greia. Hva er det de mener? Jeg ser at mediene spekulerer på at de mellom linjene sikter til John Arne Riise og Petter Northug, men så lenge de ikke nevnes konkret, vil jeg ikke kommentere det. Når det gjelder private lag i langrenn, går jeg ut fra at Brede og Marit ikke har noe imot dem. De fanger jo bare opp dem som ikke er god nok for landslaget, eller utvikler løpere som kan komme på landslaget, sier «Pølsa».– Hyllesten de gir til ildsjeler og grasrota er jeg helt enig i, men da snakker vi om barneidrett. Det er langt derfra til å hevde at private lag ikke har livets rett. Jeg har vondt for å tro at Marit mener at jeg skal drive på egen hånd, sier «Pølsa», som poengterer at det beste stedet for utvikling er landslaget.

VM for tidlig?

Cathrine Larsåsen har ikke tilbud om noe privat lag. Slikt finnes ikke i friidretten. Uansett er hun i øyeblikket mest opptatt av terminen 18. februar. Hun trener fortsatt hver dag, men ikke med stavhopping.

– Jeg er fast bestemt på å fortsette karrièren og ser for meg at jeg hopper igjen mot slutten av neste sesong. VM i Beijing kommer nok for tidlig. Det får eventuelt bli en bonus. Det tar lengre tid å komme tilbake i en teknisk øvelse, mener Cathrine, som skal pendle litt mellom København og friidrettshallen i Bærum før hun gjør comeback. Og kanskje flytter paret til Norge etter hvert.

Før det blir det sponsorjakt og amming.