Blir Eirik Bakke eliteserietrener neste sesong? Eller må han ta til takke med en lite glamorøs tilværelse i 1. divisjon? Selv kan han lite gjøre for å påvirke innspurten i eliteserien. Ennå er Jonas Olsson sjef i Sogndal, Bakke er på vent. Han kan bare håpe at Sogndal gjør jobben søndag, og at Brann svikter.

— Klart det er veldig stor forskjell på om jeg skal ta over et lag i eliteserien eller i 1. divisjon, sier Bakke.

— Klubbmessig er konsekvensene større i Bergen. Men for laget Sogndal får et nedrykk like store konsekvenser som for Brann. Vi har veldige ambisjoner om å være i eliteserien. I hele år har vi ikke pratet om nedrykk i det hele tatt, det er ikke en sak før det er et faktum.

— Vant aldri der med Brann

Når dommeren blåser i gang Sogndal - Stabæk søndag ettermiddag, vil ikke Eirik Bakke frykte noen ting.

— Jeg gleder meg voldsomt. Sogndal har et fint utgangspunkt, de må vinne.

Det er han sikker på at de gjør.

— Hvorfor? Spillerne virker veldig «på». Prestasjonene på hjemmebane har vært gode i det siste, spesielt mot Molde, sier Bakke.

Får han rett, vil Brann som kjent trenge minst uavgjort i Haugesund.

- Klarer de det?

— For å si det sånn: vi vant ikke i Haugesund da jeg spilte der ...

Kjent med nedrykksfinaler

Påminnelsen er ikke akkurat egnet til å roe nervene til Branns supportere. Bergenserne har ikke vunnet en eneste av de fire seriekampene i Haugesund siden FKH kom tilbake til eliteserien i 2010. To ganger endte det uavgjort, mens Brann har tapt de to siste årene.

— Statistikken lyver jo ikke. Men det er en spesiell setting denne gangen. Hvis Brann slår Haugesund, fortjener de å få en ny sjanse gjennom kvalifisering, sier Bakke.

Sogndal-trener Jonas Olsson startet det psykologiske spillet direkte etter vestlandsderbyet på Stadion forrige søndag. «Vi vinner mot Stabæk og Haugesund vinner mot Brann», fastslo Olsson da.

- Hvorfor er du så trygg på det?

— Jeg vet ikke om jeg er trygg. Men vi "kjenner igjen" denne kampen her, helt på slutten av sesongen. Vi har vært med på det før, og spillerne er offensive, sier Olsson.

Han vil så veldig gjerne overrekke Sogndal til Eirik Bakke som et eliteserielag.

— Det er jo det som har trigget meg hele tiden. For Sogndal vil det være ny rekord i antall eliteseriesesonger på rad om vi klarer dette. Jeg kunne ha hoppet av etter forrige sesong, men ønsket den utfordringen, sier Olsson.

Arvtakeren Bakke sier det ikke kommer helt overraskende på ham at nedrykksduellen står mellom to av klubbene han har spilt for.

— Jeg så tidlig at Brann slet. Og når du først er der nede når fire-fem kamper gjenstår, kommer du deg ikke ut av det. Sogndal hadde vel alle trodd skulle være der nede. Det er ikke noe nytt for oss, sier Bakke.