Hvem mener du bør Starte mot Haugesund? Sett opp ditt lag her!

Han måtte skynde seg etter treningen, så han kjørte før BT fikk snakket med ham. Han skulle på trening med 13-årslaget "hima" på Åkra. Slik gikk det altså til at vi fulgte etter ham til Åkra, og Jostein Grindhaug var ikke verre på det enn at han inviterte oss inn i funkishuset som kan by på overlegen utsikt over havet vest av Karmøy. Det var som han hadde medlidenhet med journalistene som hadde reist så langt for å treffe ham.

Det handlet mer om folkeskikk, mer om å være jordnært imøtekommende enn en generelt vennlig innstilling til befolkningen nord for Haugalandet. Han ber oss ta plass i sofaen og forklarer at han har tid, han fikk noen andre til å trene 13-åringene.

— Tror du haugesunderne vil like å sende Brann til 1. divisjon?

— Jeg kan jo ikke snakke på vegne av alle. Jeg selv har ikke den tilnærmingen. Om det blir den siste spikeren, så er det én av tretti kamper. Det er ikke i Haugesund Brann rykker ned. Det kunne fort vært oss, vi har lagt der i 27 av 30 runder, men kom oss ut av det. Det kjennes jo godt, det må jeg innrømme.

Tåke etter bronsen

Grindhaug pakker lite inn. Han sier det han mener og mener det han sier. Det er ikke få ganger at TV-journalistene som intervjuer trenerne i pausen har fått latterkrampe av hans spontane reaksjoner fra 1. omgang. Nå borrer han øynene i oss og sier:

— Du må ikke tvile et sekund på at vi tar denne oppgaven seriøst. Vi kjente litt på den feriefølelsen i sist kamp mot Stabæk. I pausen følte vi at dette ikke var godt nok, at dette kom til å renne ut av hendene på oss hvis vi ikke hevet oss. Det gjorde vi til en viss grad, og det var nok til tre poeng. Jeg er rimelig sikker på at inngangen til denne kampen er på et høyere nivå.

Som Grindhaug tidlig nevnte, kunne siste serierunde vært altavgjørende også for FK Haugesund. Etter seriebronsen i fjor, fikk klubben det Grindhaug betegner som en "korreksjon". Medaljen kom overraskende på klubben.

— Når man tar en 3. plass, skjer det noe med deg energimessig. Jeg trodde det skulle gi energi, men det var faktisk tappende. Det var en tomhet. Det er slik etter man har oppnådd noe som ble sett på som uoppnåelig. Det kjente jeg på, og jeg tror flere i klubben gjorde det. Vi gjorde ikke en god nok jobb etter sesongen. Det var voldsomt tungt. Det lå en slags tåke, en dis der. det var ikke særlig trøkk i det vi drev med. Spillerne ble litt mer kravstore, vi gjorde oss en bjørnetjeneste. Det var først i sommer vi innså at vi var et bunnlag, tok konsekvensene av det, rakte armene i været og ikke la skjul på noen ting.

— Distansert til alt

Haugesund hadde gått bort fra det suksessen var tuftet på. De skulle videreutvikle, men det hadde endt med dill-dall.

— Vi hadde blitt for omstendelige i spillet vårt, litt for romantiske. Vi er nok et lag som må springe mer enn motstanderne. Vi er grovarbeidere, ikke feinschmeckere. Vi tok et oppgjør med det. La bort det etablerte spillet offensivt. Fokuserte mer på presspillet, overgangsspillet og dødballer. De enkle tingene.

— Vi ble litt for romantiske, rett og slett. Det var ikke så mye fremdrift.

FK Haugesund har ingen voldsom rivalisering med noen. Det meste er "kjekt" på Haugalandet. Det kjekkeste er nå de kan hygge seg med å slå lagene fra storbyene.

— Vi har aldri har hatt en inngang til en Brann-kamp der det forventes at vi skal vinne. Den er herlig å ha med seg. Vi har alt å vinne. Til og med nå har vi alt å vinne. Det er det samme når vi møter Viking, det er en voldsomt gunstig innstilling å ha, det der.

— Da er det gjerne kjekt å ha Brann og Viking i ligaen?

— Det er kjekt å ha med alle lagene som fortjener å være der...

— Men mange sier det er hyggelig å ha Brann i ligaen, fordi det er noe ekstra med Brann og Stadion?

— Jeg har nok et mer distansert forhold til alt. Man går inn i modus i uken før kamp. Det andre blir bare ytre faktorer jeg ikke hefter meg med. Om jeg står på sidelinjen på Fosshaugene eller Brann Stadion er meg revnende likegyldig. Jeg vil ha de tre poengene!

- Hvilken kamp ser du for deg?

— Jeg tror vi får se et mer direkte Brann-lag, som i de siste kampene. De vil ha det inn i sitt tempo. Så får vi se et Haugesund-lag som skal stresse Brann, som kommer til å by på hele registeret, tørre å spille fotball, tørre å ha det kjekt.

Sagt av Grindhaug

"Jada. Du trenger ikke spytte på meg for det..."

Til engasjert lokaljournalist etter et spørsmål

"Han må ha vært full, han som har gitt den karakteren"

Etter at en av spillerne fikk 7 på spillerbørsen

"Det irriterer fettet av meg at vi taper 4-1"

Etter et nederlag mot Odd

"De som tror at dette blir walk-over - ja - de hogger jeg hodet av!"

Etter en kamp mot Stabæk