Sjelden har vi som tipper tabellen i norsk eliteserie, vært så enige som i mars i år. Stabæk blir sist.

Sjelden har vi tatt mer feil.

Kunnskapsmangel

Hvordan kunne vi tippe så galt? Svaret er nok dessverre at vi ikke satte oss nok inn i saken.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

For å snakke om meg selv, det er alltid enklest. Jeg så for meg Stabæk som et lag av jyplinger, bare ispedd et par veteraner, omtrent som det laget som rykket opp i for høst. Jeg tenkte på en lutfattig klubb på et skrint stadion, et lag fullt av entusiasme riktig nok, men ikke fullt av kampdyktighet.Og denne Bob Bradley som trener, et internasjonalt stornavn, var ikke det bare et Ingebrigt-påfunn, omtrent som å skyte spurv med kanoner? Han ville nok miste lysten fort.

Så galt ble det

Alt dette var feil. Bob Bradley var ikke kommet til Stabæk for å sope inn lettjente penger. Han var der for å vinne fotballkamper.

Stabæk hadde ikke et lag av jyplinger. De hadde bemannet seg kraftig opp siden i fjor, med rutinert folk som Høiland, Sokolowski, Henderson og Stephens. Gjennom sesongen har de klart å bygge enda mer rutine. Inn kom folk som Hoseth, Jacobson, Skjønsberg.

I siste seriekamp var de bare et mindretall igjen fra fjoråret. Nye menn – i aldersspennet 25 til 37 år – har fylt ut laget og økt slagkraften.

Med en snittalder på 27 år er Stabæk ett av de mest erfarne lagene i hele norsk eliteserie.

Det var klokt av Stabæk, og det ga mange poeng og fin fotball. Da er ikke den 11.-plassen laget holder nå, så sensasjonell likevel – ved nærmere ettertanke.

Tre vinnere

Hvis vi ser på hvilke lag som har overprestert i forhold til forventningene, så peker tre lag seg ut:

Odd, tippet 5-8, tar medalje.

Lillestrøm, tippet mulig nedrykk, blir nr. 5. Sarpsborg 08, tippet mulig nedrykk, ligger på 8. plass.

Ja, Stabæk også, naturligvis, men det var fordi forventningene bygde på feil grunnlag.

Og taperne

Verstingene, de som har prestert under det folk flest ventet, er det heller ikke vanskelig å peke ut. Brann, gullkandidat i egne øyne, er verstingvinner. De er i en fortvilt kamp for å klare seg og kan være avhengig av borteseier mot Haugesund i siste kamp.

Ola Bernhus mener, kanskje ikke overraskende, at Brann har skuffet mest denne sesongen. Foto: NTB scanpix

Samme Haugesund er også et lag som har skuffet etter tredjeplassen i fjor, men de fant ut av problemene.Disse to, sammen med alltid impotente Viking, er de store skuffelsene i årets serie.

Det er en kåring som det er mindre stas å vinne, men det er noen på den listen hvert år. Noen må jo ta plassen fra dem som viser seg overraskende gode.