— Jeg har vært på hugget gjennom hele sesongen, og skal være det de to siste kampene også, sier Opdal til Fædrelandsvennen.

Fædrelandsvennen har sett på sisteskansens viktighet for Start i år (se fakta nederst i saken). Fasiten er at Start-keeperen har reddet minst 13 poeng denne sesongen. Det begynte allerede i andre serierunde mot Sandefjord, hvor Opdal vartet opp med en verdensklasseredning på overtid, og sikret Start en 2-1-seier.

— Den var veldig, veldig viktig for oss. Vi hadde nettopp snudd kampen, og så headet Sandefjord-spilleren ballen ganske langt opp i hjørnet, og jeg stoppet den vel i stanga, og så datt ballen ut, sier Opdal.

Han rangerer selv redningen på headingen til Fred Friday i hjemmekampen mot Lillestrøm som den beste i år.

Denne redningen på headingen til Fred Friday hjemme mot Lillestrøm mener Håkon Opdal har vært hans beste denne sesongen. Kampen endte 0-0. Foto: Schrøder, Tor Erik

— Det skjedde fort, og det var en sånn hendelse som man nesten ikke husket etterpå, sier Opdal, som også hadde hjelp av stolpene i det oppgjøret.

To ganger traff LSK treverket etter pause i 0-0-kampen.

- Nedrykk uten Opdal

I hjemmekampen mot Tromsø ville Start trolig heller ikke vunnet uten en kanonkamp av Opdal. Han hadde flere viktige redninger på stillingen 2-1. — Jeg var godt fornøyd med egen prestasjon i den kampen, og så var det litt motsatt i andre enden, sier Opdal, og tenker på Tromsø-keeper Benny Lekström som tabbet seg ut to ganger, og ble byttet ut etter 26 minutter.

Her redder Håkon Opdal et skudd fra Tromsøs Mikael Norø Ingebrigtsen på stillingen 2-1 til Start i oppgjøret på Sør Arena i sjette serierunde. Start vant 3-1. Foto: Schrøder, Tor Erik

33-åringen vil vente til sesongens to siste kamper er ferdigspilt, før han kommer med noen endelig dom over sesongen i sin helhet.

— Jeg tror vi skal ha fokus på dem og se hvor bra vi kan gjøre det der, sier Opdal.

— Er 1-1-målet mot Vålerenga høydepuktet i år?

— Det var bare rart, sier Opdal og ler.

Her jubler Opdal etter scoringen sin fra midtbanen mot Vålerenga. Kampen i 25. serierunde endte 1-1. Foto: Nesvold, Jon Olav

Starts keepertrener Erik Ruthford Pedersen er ikke i tvil.

— Han har sikkert reddet opp mot 15 poeng i år, sier Ruthford Pedersen, som er opptatt av tidspunktene Opdal har vært god. Han har vært avgjørende ved flere anledninger.

— Dersom Opdal ikke hadde hatt dagen i 1-1-kampen mot Mjøndalen fredag, ville Daniel Aases fantastiske scoring kun vært en parentes, understreker Ruthford Pedersen.

Opdal var Starts beste i 1-1-kampen mot Mjøndalen fredag. Han ble belønnet med åtte poeng på Fædrelandsvennens spillerbørs. Foto: Schr der, Tor Erik

— I forhold til sesongen totalt, er Håkon redningsmannen og Starts beste spiller, sier han.

- Fantastisk sesong

Trener Bård Borgersen skryter også av Opdals gode sesong.

— Håkon har vært veldig god. Antall sjanser imot har vært høyere enn vi har ønsket i hele år, og da har Håkons inngripener vært avgjørende, sier Borgersen, som også trekker fram redningen mot LSK som den han husker best.

— Det var en helt spesiell redning, sier Borgersen.

Opdal sto som en levende vegg i oppgjøret mot Haugesund, og bidro sterkt til at Start vant 2-0 på bortebane i 11. serierunde. Foto: Jan Kåre Ness

— Håkon har hatt en fantastisk sesong. Hadde det ikke vært for ham, hadde vi mest sannsynlig vært nede allerede. Han har stått for mange poeng på egenhånd, supplerer kaptein Rolf Daniel Vikstøl.

— Noen spesielle redninger du husker?

— Den mot Lillestrøm. Håkon har hatt gode redninger i hver eneste kamp. Vi vet vi har en kjempegod keeper, sier Vikstøl.

Håkon Opdals strålende sesong

2. serierunde: Start-Sandefjord 2-1. Verdensklasseredning på overtid (2 poeng)

6. serierunde: Start-Tromsø 3-1. Flere viktige redninger på 2-1 (2 poeng)

8. serierunde: Start – Bodø/Glimt 1-1. Holder Start inne i kampen på stillingen 1-1. (1 poeng)

11. serierunde: Haugesund – Start 0-2. Spiller en stor 1. omgang, og var grunnen til at det stod 0-0 til pause (3 poeng)

14. serierunde: Start – Aalesund 3-1. Blant Starts beste, og leverte flere kanonredninger (2 poeng)

24. serierunde: Start – Lillestrøm 0-0. Sensasjonell redning på en heading fra Fred Friday på stillingen 0-0. Heldig med stolpene etter pause. (1 poeng)

25. serierunde: Vålerenga – Start 1-1. God redning rett før pause på stillingen 1-0 til VIF. Scoret 1-1-målet. Nok en god redning rett før slutt. (1 poeng)

28. serierunde: Start – Mjøndalen 1-1. Starts beste på Sør Arena. Gode redninger både på 1-0 til Mjøndalen, og på 1-1 etter pause. (1 poeng)

Totalt: 13 poeng