La det være sagt med en gang. 1-1 mot Mjøndalen og fortsatt kvalifiseringsplass er ingenting å juble for i kveld. Jeg er enig med Vegard Hansen: Etter kampen og resultatet er Mjøndalen bedre stilt enn Start før de to siste rundene. Dessverre tror jeg Mjøndalen tar nok poeng mot Aalesund og Viking i de to siste rundene til å ta kvalifiseringsplassen. Start kommer fort i en situasjon der Molde må slås i siste serierunde. Det kan umulig gå slik dette laget opptrer.

Sportsleder Pål Wollebæk Jørgensen.

Mot Mjøndalen var det Start som slo langt bakfra, i en kamp de skulle styre. En periode i 1.omgang så det ut til at kampplanen var å slå langt på lille Mathias Rasmussen (17). Nok en gang gikk publikum skuffet hjem. Bortsett fra Daniel Aases inntreden og superscoring, samt redningene til Håkon Opdal fantes det knapt noe å juble for. De siste kampene, mot Sandefjord og Mjøndalen burde Start tatt minst fire poeng. Det har kun blitt ett.

Forklaringen ligger et sted mellom et lag uten tilstrekkelig kvalitet, et lag uten selvtillit og dårlig kampledelse.

De to første punktene kan ikke Bård Borgersen, som tok over i begynnelsen av september, gjøre så mye med. Det er verre med det siste.

Etter min mening gjorde han et par tabber allerede da han tok over laget fra Mons Ivar Mjelde.

Den nye hovedtreneren var klar på at Start helst skulle styre kamper, øve inn et eget offensivt spill og utfordre motstanderen med tempo. Laget skulle komme seg til sjanser ved å spille ut motstanderen langs bakken.

I og for seg en god tanke og en god filosofi. Problemet er at Start verken har ferdighetene eller spillertypene i dette laget til å gjennomføre det. Han ble for ambisiøs og hadde i tillegg for dårlig tid. At han i tillegg fortsatte i 4-4-1-1, Mjeldes system, var også en feil beslutning i mine øyne. Det tok altså fem kamper og noen og femti minutter før Start la om til 4-5-1. Det fikk effekt umiddelbart mot Mjøndalen, og det så ikke tilfeldig ut. Laget fikk ned ballen på bakken og tempo på pasningsspillet. Minutter etter omleggingen satte Daniel Aase inn 1-1. Beslutningen om å spille med fire på midten får også følgefeil.

For det første har spillerne på midtbanen til Start ikke nok tempo til å dekke over store nok rom, særlig mot bedre og ballspillende lag som ofte stiller med tre sentrale midtbanespillere. For det andre får han ikke fått brukt Daniel Aase, mannen som fikk vist noe av sitt offensive arsenal i 2.omgangen mot Mjøndalen i en firer på midtbanen, rett og slett fordi Aase er for dårlig defensivt.

Jeg mener også Borgersen har bommet med laguttak , særlig i de to siste kampene. Han har brukt spillere blottet for selvtillit i kamp. Gudmundur Kristjansson og Espen Hoff skulle, etter min mening, ikke startet mot verken Sandefjord eller Mjøndalen etter en rekke dårlige prestasjoner. Det skulle Jon Hodnemyr og Daniel Aase gjort. Kanskje skulle også Austine Ikenna spilt for Mads Stokkelien.

Til Borgersens forsvar skal vi huske at han er uerfaren som trener på dette nivået, og han skal ha for at han er prinsippfast og jobber hardt for å gi publikum det Start-laget de egentlig ønsker — et lag som både underholder og scorer mål. Kanskje er det hans filosofi som skal løfte Start mot norgestoppen igjen.

Samtidig kan de feilslåtte beslutningene være det som diskvalifiserer ham fra Start-jobben neste år, samme hvilken divisjon laget spiller i.

Etter kveldens kamp tror jeg dessverre det blir 1.divisjon.