New England Patriots – Seattle Seahawks 28-24

De regjerende mesterne fra Seattle lå riktignok under med 28-24 da det gjensto 25 sekunder av Super Bowl 49. Men de hadde ballen på Patriots sin 1-yardlinje og skulle bare løpe den inn til seier. Så mistet de hodet.

I stedet for å gi ballen til en av ligaens beste runningbacker, Marshawn Lynch, valgte trenerne heller å forsøke seg med en lur pasning. Pasningsforsøket ble plukket av New England-forsvaret og dermed kunne Patriots triumfere. Men det skjedde ikke uten enda mer drama.

Etter avgjørelsen kokte det fullstendig over for frustrerte Seattle-spillere. Dermed fikk en kaotisk NFL-sesong en enda mer kaotisk avslutning. Masseslagsmålet helt på tampen ødela likevel ikke totalinntrykket av det som helt sikkert vil gå inn i historien som en av de beste og mest dramatiske Super Bowl-kampene noensinne. For denne kampen hadde alt. Absolutt alt.

Patriots-overtak

New England startet best da kampen ble sparket i gang i Glendale, Arizona like etter klokken 00.30 norsk tid. Tross det klare overtaket klarte de imidlertid ikke utnytte overtaket i første omgang. Riktignok ledet de 7-0 og 14-7, før de helt mot slutten av første omgang slapp Seattle tilbake i kampen.

I løpet av omgangens 31 siste sekunder flyttet quarterback Russell Wilson sitt lag 80 yards. Touchdown-pasningen i avslutningssekundene gjorde at lagene gikk i garderoben etter halvspilt kamp på stillingen 14-14 – etter en omgang der Patriots nesten ikke lot Seattle låne ballen.

I 2. omgangen skiftet kampen fullstendig karakter. Seattle kom på banen og gjorde egentlig som de ville i store deler av det tredje kvarteret. 14-14 ble først til 17-14 ved en field goal, og deretter til 24-14 etter en ny, elegant pasning fra Russell Wilson. Akkurat da så det ut til at de regjerende mesterne skulle ta med seg det andre strake Lombardi-trofeet tilbake til Washington.

Men Patriots, anført av en strålende opplagt Tom Brady som spilte sin sjette Super Bowl denne søndagskvelden, skulle slå tilbake. To sene touchdownpasninger gjorde at New England tok tilbake ledelsen.

Med 2.02 igjen på klokken fikk Seattle sin siste sjanse til å avgjøre. Det klarte de nesten – helt til et uforståelig valg av trenerne trolig kostet dem tittelen. Etter å ha flyttet ballen over hele banen hadde de alle tiders sjanse til å avgjøre med 25 sekunder igjen. Med ballen på 1-yardlinjen, tre forsøk igjen, pluss én timeout i banken, valgte altså Seattle å gå for pasning foran løp. Det kostet dem dyrt.

Seahawks-trener Pete Carrol tok selvkritikk etter kampen. Overfor NBC meldte han at han gått inn i garderoben til spillerne sine og tatt på seg all skyld for tapet.

— Tidenes verste avgjørelse

Dallas Cowboys-legenden Emmitt Smith var klar i sin tale etter avgjørelsen som trolig kostet Seahawks seieren.

«That was the worst play call I’ve seen in the history of football» skrev den tidligere running backen på Twitter.

Akkurat det brydde Patriots seg svært lite om da de kunne heve Lombardi-trofeet som «world champions» etter kampen. Tom Brady kastet fire touchdownpasninger og ble kåret til MVP – kampens mest verdifulle spiller.

Selv ikke to såkalte interceptions ødela for Brady som satte rekord for antall vellykkede pasninger i en Super Bowl-kamp med sine 37. ## Fakta om 15 siste vinnere

• 2015: New England Patriots (28-24 over Seattle Seahawks)

• 2014: Seattle Seahawks (43-8 over Denver Broncos)

• 2013: Baltimore Ravens (34-31 over San Francisco 49ers)

• 2012: New York Giants (21-17 over New England Patriots)

• 2011: Green Bay Packers (31-25 over Pittsburgh Steelers)

• 2010: New Orleans Saints (31-17 over Indianapolis Colts)

• 2009: Pittsburgh Steelers (27-23 over Arizona Cardinals)

• 2008: New York Giants (17-14 over New England Patriots)

• 2007: Indianapolis Colts (29-17 over Chicago Bears)

• 2006: Pittsburgh Steelers (21-10 over Seattle Seahawks)