— Det beste tipset er faktisk å sette seg ned og se en kamp på tv. Selv om nyansene er mange, er grunnprinsippene veldig enkle å forstå, sier Jon Hartvig Børrestad til Aftenbladet.

Tv-profilen er mest kjent fra fotballsendinger, men han er også en ivrig tilhenger av den amerikanske varianten. Børrestad tror reglene er årsaken til at mange nordmenn faller av og ikke interesserer seg for NFL. Derfor forsøker vi oss på en kjapp og enkel gjennomgang:

  • Spillets formål er å score flere poeng enn motstanderen. For å få poeng, må en ta seg inn gjennom motstanderens ende av banen og inn i «end zone» med ballen. Det kalles touchdown. Ballen kan enten kastes til en lagkamerat som befinner seg der eller bæres over streken.

  • På banen befinner det seg til en hver tid 11 spillere på hvert lag. Ett lag angriper, ett lag forsvarer seg. Kampen foregår i totalt 60 minutter, fordelt på fire kvarter. På grunn av alle pausene varer kampene over tre timer.

  • Det angripende laget har fire forsøk på å flytte ballen 10 yards fremover (om lag ni meter). Lykkes de, får laget fire nye forsøk. Lykkes de ikke, overtar motstanderen ballen og går i angrep. Banens totale lengde er alltid 100 yards, ikke medregnet «end zone».

  • Hver posisjon på banen - både offensivt og defensivt - er knyttet tett til en spesiell rolle. Mest kjent er quarterbacken, som stort sett alltid er lagets største stjerne. Han styrer spillet og kaster ballen til lagkameratene sine. Skulle han finne på å kaste ballen til motstanderen, skifter laget fra angrep til forsvar.

  • Poengsystemet er rimelig enkelt. En touchdown gir i all hovedsak 7 poeng. I tillegg kan ballen sparkes mellom målstengene fra distanse. Det gir 3 poeng.

  • Selv om en amerikansk fotballkamp til tider kan minne om det glade kaos, er faktisk reglene strenge. Alt er ikke lov. Brudd på regler gir kollektiv straff i form av tapte meter på banen.

Denne artikkelen ble først publisert i 2013