Lyst til å se Seattle Seahawks møte New England Patriots? Lyst til å se et av lagene løfte Lombardi-trofeet? Lykke til!

De 78.000 billettene ble selvsagt revet bort i samme sekund som de ble frigitt. Søndag ettermiddag lå gjensalgsprisen på en den billigste billetten til Super Bowl ute til 9000 dollar. Det er om lag 70.000 norske kroner.

De syke billettprisene forteller hvilken posisjon NFL har i footballgale USA. Når kampen sparkes i gang søndag kveld, vil 110 millioner amerikanere følge med fra tv-stolen. USA kommer til å stå stille.

Engasjerer alle

— Tidligere var baseball høyere ansett. Men litt etter litt vant fotballen terreng og tok over. Nå er interessen enorm. Vi har cupfinalen, men Super Bowl er mer en kamp mellom to byer. Den engasjerer hele USA.

Professor Ole O. Moen er historiker og én av Norges fremste eksperter på amerikansk historie og kultur. Han peker på flere faktorer som har gjort amerikansk fotball så populær i annerledeslandet USA. Selv om sporten ved første øyekast kan framstå som et kaotisk sammensurium av brutalitet og endeløse reklamepauser, ligger også nøkkelen til sportens enorme popularitet nettopp her.

— Sportsretorikk og sportsmetaforer er på samme måte som krigsretorikk og krigsmetaforer viktige ingredienser i det amerikanske samfunnet. I så måte passer fotballen perfekt inn. Det handler om å kjempe, å vinne meter, å presse fienden bakover på banen. Samtidig ligger det avansert strategi bak alle trekkene som gjøres på banen. Det er et stort spill bak selve spillet.

Når det gjelder alle reklamepausene, som er med på å fremmedgjøre idretten i resten av verden, er disse egentlig bare et pluss, forklarer Moen.

— Da kan amerikanerne gå i kjøleskapet og fylle på med mat og drikke.

100.000 på college-kamp

For å få maksimalt ut av den korte sesongen – de amerikanske fotballkampene spilles kun fra september til januar/februar – er idretten perfekt tilpasset tv-publikummet.

High School-kampene spilles fredag. Kampene i universitetsligaen spilles lørdag, før de profesjonelle aktørene i NFL tar hovedrollen søndag.

Jon Hartvig Børrestad er kjent som fotballanker, men han har også et brennende engasjement for amerikansk fotball. Foto: NTB SCANPIX

— Interessen er helt syk. Mange kamper i universitetsligaen spilles med 100.000 på tribunen, sier Jon Hartvig Børrestad.Det mangeårige fotballankeret tilhører den økende andelen som følger med når den amerikanske fotballen ruller.

— Football er en del av den amerikanske identiteten. Patriotismen med soldater, nasjonalsang og jagerfly, duskedamene, strategien og duellene på banen. Amerikanerne liker det som er større, sterkere, raskere og høyere. Samtidig er hele pakken skreddersydd for tv. Alle pausene i spillet gir rom for å vise fram profiler, analysere kampen og kjøre på med underholdning, påpeker Børrestad.

Patriots favoritter

Årets finalekamp blir garantert jevn. Bookmakerne i Las Vegas holder New England Patriots som ett poengs favoritter mot Seattle Seahawks – som er regjerende mestere.

Verdt å merke seg er det at Vegas-underdogen har vunnet de tre siste Super Bowl-kampene, ifølge nettstedet lasvegasinsider.com.

Deler av denne artikkelen ble første gang publisert i 2013.