Stadig flere hiver seg på trenden og trener styrke. Nå skal hele kroppen aktiveres med baseøvelser som involverer store muskelgrupper og bevegelse i flere ledd. Slik kan treningsøkten bli svært effektiv.

— Det er veldig "hot" nå. Folk har dårlig tid og må gjøre ting som er effektive. Så knebøy, markløft og ulike versjoner av press og drag er populært, spesielt med vektstang, sier Soroush Jozani.

- Folk har dårlig tid og må gjøre ting som er effektive, sier personlig trener Soroush Jozani. Foto: Privat

Han er utdannet styrketrener og jobber på Asker treningssenter. Jozani er kurs— og foredragsholder og ble i 2014 kåret til årets medmenneske for jobben han gjør av TV-programmet «Norske helter».

Folk ønsker effektivitet

Baseløft er øvelser som involverer mange muskler og flere ledd samtidig, i motsetning til isolerte øvelser hvor svært få muskler brukes. Tradisjonelt benytter man ofte ordet baseløft om øvelsene knebøy, markløft og benkpress, men det kan også være for eksempel pull-ups (kroppshevning over stang), armhevninger eller press med vekter over hodet. Felles for disse øvelsene er at de er utfordrende, effektive og krever god teknikk.

Både fysioterapeut Aleksander Normann hos Stamina i Ålesund og personlig trener Hans Emil Thunem ser en økende interesse for grunnleggende styrketrening av hele kroppen.

— Folk vil trene effektivt i en hektisk hverdag og da er det disse øvelsene vi går for. De har god overføringsverdi til så å si alt. Man ser også at det er en økt rekruttering til styrkeløft og vektløfting, spesielt blant kvinner. Det er svært positivt, forteller Thunem som holder til hos Stamina Sykkylven og Pulssenteret i Ålesund.

— Ja, det er helt klart denne typen trening det er størst etterspørsel etter nå, sier Normann.

— Gikk fort lei

Kristoffer Elveland fra Sykkylven er en av mange som har fått øynene opp for denne treningsformen. Før kunne han tilbringe mange timer på senteret, men etter at han begynte å legge om treningsøktene har dette endret seg.

— Jeg hadde ingen plan eller mening med det jeg gjorde, og ble fort lei da jeg ikke fikk resultatene jeg ønsket meg, forteller 26-åringen han mens han varmer opp til en økt sammen med sin personlige trener.

Baseløft er øvelser som involverer mange muskler og flere ledd samtidig, i motsetning til isolasjonsøvelser hvor svært få muskler rekrutteres. Tradisjonelt benytter man ofte ordet baseløft om øvelsene knebøy, markløft og benkpress. Foto: Veronica Hjelseth

— Etter at jeg begynte å trene hele kroppen med baseøvelser hver eneste økt, istedenfor for eksempel å trene armer på mandag og bryst på onsdag, har jeg fått resultater jeg aldri har fått før, både utseendemessig og ikke minst i form av økt styrke. Nå løfter jeg vekter jeg før bare kunne drømme om, sier han entusiastisk.

Og det ved å tilbringe mindre tid på treningssenteret, skal vi tro Elveland.

— Øvelsene er ikke skadelige

Nyere forskning viser at å trene alle muskelgrupper flere ganger i uken er mer effektivt enn å dele opp kroppen i ulike muskelgrupper og trene én til to av dem hver dag. Hans Emil Thunem mener denne typen trening tre ganger i uken kan være mer effektivt enn å kjøre isolerte øvelser hver dag.

— Erfaringen er at "splitt" fungerer bra for nybegynnere. Over tid er det viktig å stimulere hver muskelgruppe kontinuerlig, og da kan det være mer effektivt med grunnleggende øvelser som involverer store muskelgrupper, sier Thunem.

Han forklarer at denne typen trening først og fremst gir en sterkere kropp som fungerer bedre i hverdagen. Thunem legger til at det er den totale arbeidsmengden i løpet av en uke som er viktig.

Baseøvelser krever at man lærer seg riktig teknikk og øker belastningen progressivt. Klarer man det kan det være en vinn-vinn-situasjon å trene på denne måten.

— For friske individer er det absolutt å anbefale. Man får mye mer igjen av å gjøre disse øvelsene sammenlignet med isolerte øvelser. Et eksempel er knebøy sammenlignet med beinpress. Den største feilen de fleste gjør er at de løfter for tungt slik at de ikke klarer å opprettholde god teknikk. Øvelsene i seg selv er ikke skadelige og 100 prosent trygge å trene om man gjør det riktig, sier Normann.