Gløshaugen: Adresseavisen besøker idrettsbygget på Gløshaugen på åpningsdagen etter sommerferien, 1. august. Her befinner et av treningssentrene til Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) seg. Det vises at mange studenter fortsatt er på ferie når vi entrer det glisne styrkerommet som har rykte på seg for å være full dagen lang.

— Merkbar forskjell

Martine Gran (23) fra Tønsberg er en av de få som trener i styrkehallen denne sommerdagen. Hun sier at trening utgjør en merkbar forskjell på skoleresultatene.

— Jeg merker at jeg blir mye mer konsentrert på skolen når jeg er inne i en god treningsperiode, sier Martine som går inn i sitt tredje år som informatikkstudent ved NTNU.

(for abonnenter) Dette nevner hun som hovedmotivasjon sett bort i fra nakkeskaden hennes som gjør at hun er nødt til å trene. Hun trener to til tre ganger i uka og er godt fornøyd med hva SiT tilbyr. Hun finner ingen negative sider ved å kombinere styrketrening med studiene.

— Det er et sosialt miljø her, og det virker som mange kjenner hverandre, er Martines dom.

STYRKEROM: Glissent oppmøte på første dag etter sommerferien i styrkerommet på Gløshaugen.

— Helse og trening hånd i hånd

Tjue meter bortom sitter Fredrik Forså (26) og tøyer. Han studerer psykologi og sier seg helt enig i de positive effektene av treningen.

— Jeg føler at trening påvirker studiene mine positivt. Allmenn helse og trening går hånd i hånd, og når jeg føler meg pigg, er det naturlig at det er lettere å gjøre unna skolearbeid, mener psykologistudenten.

Idrettssjefen i SiT, Katarina Sederholm Hoff anbefaler alle studenter å trene ved siden av studiene.

— All forskning viser at de som holder seg i form og trener oppnår bedre studieresultater enn hvis de ikke gjør det, sier Hoff og fortsetter:

— Det er flott at studentene har begynt å forstå viktigheten av fritidsaktiviteter, sier hun og omtaler studentgruppen som «samfunnets krem».

Dette begrunner hun med at de følger trendene og er oppdatert på hva som skjer på mange fronter. Slik blir det lettere for SiT å vite hva som bør forbedres og hvordan.

UTVEKSLING: Wiktor Wickland (26) var polsk utvekslingsstudent ved NTNU. Nå etter han er ferdig utdannet sivilingeniør, trener han fortsatt her på grunn av det gode treningsmiljøet. Foto: Kristin Slotterøy

Ekspertene er enige

Idrettsfysiolog ved NTNU, Jørn Heggelund, sier til Adresseavisen at det er opplest og vedtatt at fysisk aktivitet har en direkte påvirkning på skoleresultatene.

— All trening på et sunt nivå er helsebringende. Vi oppfordrer studentene til å trene minst to ganger i uka, da det er bevist at trening kan være med på å ta bedre vare på hjernecellene slik at man lærer fortere og bedre, sier eksperten.

Kristina Sederholm Hoff avslører at de starter et nytt lavterskeltilbud for studentene nå i sommer.

EKSPERT: Jørn Heggelund ved NTNU mener at trening er positivt også for mental helse Foto: Vegard Eggen

— Vi gjorde en undersøkelse i fjor som viser at en del av studentene som er nye i byen føler seg ensomme, sier Hoff.- Derfor har vi begynt med et gratis lavterskeltilbud i regi av SiT i høyskoleparken hvor målet er at alle kan bli med. Går du tilfeldigvis forbi i dongeribukse? Da kan du likevel bli med på kanonball og lek, sier hun.

Psykologistudent Fredrik Forså synes det psykiske aspektet ved trening er interessant.

— Man vet jo at trening til en viss grad forebygger depresjon, og hvis man er ensom så blir ikke det noe verre av å trene med andre, tror studenten som er fra Gjøvik.

Vi forlater idrettsbygget på Gløshaugen for denne gang med en følelse av at vi har fått svar på det vi lurte på. Ekspertene og studentene som trener her er enige. De får positivt utbytte på skolen av å holde seg i fysisk form.

Den pinlige stillheten som erobret treningshallen da vi ankom er borte nå. Lavmælt prat høres borte ved uttøyingsmatten. Der sitter de to studentene Martine Gran og Fredrik Forså nå og snakker. De var helt fremmed for hverandre for en halvtime siden. Så er det kanskje et sosialt aspekt ved treninga, bare at man trenger et lite spark bak.