"Hey yaaaa, hey yaa". Outkast ljomer over høyttaleranlegget. På gulvet ligger Arne Myksvoll i planke mens svetten siler. Vi er på sirkeltrening på Actic Bergen, og Myksvoll er på sin tredje trening denne uken.

Han vet bedre enn mange hvor stor effekt trening og et sunt kosthold har på helsen. For et halvt år siden fikk han seg nemlig sitt livs største overraskelse: På en rutinesjekk hos fastlegen, endte han opp med to diagnoser. Først fikk han vite at han hadde diabetes type 2, så viste videre undersøkelser at han hadde en stor utposning på hovedpulsåren.

— Jeg var nesten i sjokk. Jeg hadde jo ikke merket noe og trodde jeg var helt frisk. Men det måtte en smell til for at jeg skulle våkne, sier Myksvoll.

Arne Myksvoll har kunnet droppe diabetesmedisinene etter at han endret livsstil. Nå håper han å inspirere andre til å ta grep. Foto: Eirik Brekke

Ned elleve kiloI desember ble frisøren fra Bergen operert for utposningen, og i februar snudde han opp ned på alt. Fra å spise mye og usunn mat, kuttet han ut sukkerrike og fettrike matvarer. Han tok også opp igjen treningen han hadde begynt med fem år tidligere.

— Kort tid senere fikk jeg beskjed hos legen at det så så bra ut at jeg kunne halvere medisinen for diabetes type 2. Da jeg var på ny kontroll for 14 dager siden fikk jeg vite at jeg kunne kutte medisinen, sier Myksvoll.

Han har gått ned elleve kilo siden februar.

- Større effekt

Markus Warncke er imponert over innsatsen Myksvoll har lagt ned. Han er allmennlege og indremedisiner ved Volvat Medisinske Senter, og har behandlet Myksvoll siden oktober.

— Han har vært motivert til å gjøre noe med situasjonen og klarer seg derfor uten medisin, sier Warncke.

Almennlegen skulle ønske at flere gjorde som Myksvoll.

— Effekten av en sunnere livsstil - trening, vektnedgang og røykeslutt - kan være mye større enn effekten av medisiner for diabetes type 2. På et eller annet tidspunkt vil mange trenge tablettbehandling og muligens insulin, men man kan ofte klare seg uten i mange år hvis man endrer levevaner, sier Warncke.

- Ser du ofte at pasientene dine klarer seg uten medisiner ved å endre livsstil?

— Jeg ser det dessverre ikke ofte nok. Jeg skulle ønske flere tok tak i livet slik Arne har gjort, for alle medisiner har potensielle bivirkninger og som bieffekt sparer man samfunnet for store helsekostnader, sier Warncke.

John Cooper. Foto: Kristian Jacobsen

Kosthold og vektAt livsstilsendringer har stor effekt på personer med diabetes type 2, bekreftes av John Cooper. Han er endokrinolog ved Stavanger universitetssykehus og medisinsk leder for Norsk diabetesregister.

— Hvis du er nydiagnostisert og betydelig overvektig, så er det veldig gode muligheter for å bli kvitt behovet for å ta blodsukkersenkende tabletter om du endrer livsstil. De fleste vil få behovet igjen senere, men om du kan utsette å bruke medisiner i ti eller kanskje tyve år, så er jo det veldig fint, sier Cooper.

Diabetesforsker Riccardo Perfetti har tidligere uttalt seg svært kritisk til at de med diabetes type 2 kan klare seg uten medisiner.

— Fysisk aktivitet og diett er ikke nok til å gjøre personer med diabetes type 2 friske. Man må også behandle dem med medisiner, sa mannen som har en doktorgrad i molekylær endokrinologi og jobber for legemiddelfirmaet Sanofi.

Den gang understreket Perfetti at han grunngir dette i forskning og at det ikke har noe med hans tilknytning til Sanofi.

Cooper er uenig i at alle med diabetes type 2 må ha medisiner.

— Jeg har flere pasienter som har klart seg uten medisin i mange år etter å ha lagt om livsstilen. Men det gjelder ikke alle. Det gjelder først og fremst de som har en god del å hente på kostholdet, og som er overvektig i utgangspunktet. Fysisk aktivitet spiller også inn, sier Cooper.

Tor Endresen og Arne Myksvoll jubler etter at melodien "San Francisco" gikk til topps i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1997. De to spilte sammen i bergensbandet Salex på 1970-tallet. Foto: NTB/Lise Åserud

— Trent og spist meg friskDa Arne Myksvoll var yngre brukte han det meste av tiden sin på bandet Salex. Han røykte, spiste usunt og trente lite. Kontrasten til livet han lever nå er stor.

— Å alltid være disiplinert kan være tøft til tider, derfor er det viktig at jeg kan unne meg noe godt på lørdager. Men gevinsten av å endre livsstil gjør det verdt det, sier Myksvoll.

Nå håper han å vise hvilken helseeffekt et sunt kosthold og trening kan gi, og inspirere andre til å legge om livsstilen.

— Jeg har trent og spist meg frisk. Jeg har aldri vært sunnere, sier Myksvoll.