Per Thomas Skaanes har akkurat plukket opp sønnen Henrik (3) i barnehagen. Nå skal de ut i snøen, for å gå på ski.

Tobarnsfaren har lang erfaring med å lære barn skiglede gjennom jobben i Den Norske Turistforening (DNT) Sør og Barnas Turlag. Han mener det viktigste rådet er tålmodighet.

Pappa tar alltid med seg en sekk til både seg selv og Henrik, innholdet kan være gull verdt i å opprettholde motet til sønnen. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi foreldre har ofte store ambisjoner, men de står ikke i stil med det som skjer når vi først kommer ut. Det er lett å tenke at man vil gå hele runden. Men hvis poden nesten ikke har gått på ski før, er det nok smartere å legge turen til et område hvor man kan renne og øve på basisferdigheter uten at barna går lei, sier Per Thomas Skaanes.Han og kona Ingunn benytter den kalde årstiden til å lære barna Pernille (5) og Henrik (3) å like vinteren. De var under to år da de gikk på ski første gang.

3-8-åringer

Han mener man har ufattelig mye igjen om man lykkes med skitilvenningen når barna er 3-8 år.

— Det er en utrolig viktig alder for å lære seg generelle basisferdigheter, og dette kan man også tilegne seg på ski. Og dem som er glad i ski i voksen alder, har ofte hatt stor glede av det i barndommen også, sier Skaanes.

- Jeg har ledet mange turer, og nesten alltid er det et barn som tar til tårene og ikke vil gå selv. Mange foreldre gir opp, men selv pleier jeg å pushe litt og da blir det ofte en kjempetur likevel, sier Per Thomas Skaanes. Foto: Kjartan Bjelland

Han anbefaler foreldre å forberede barna på det som skal skje.— Det nytter ikke å tre en dress nedover hodet på dem når de er opptatt med andre ting. Man må snakke med dem og motivere dem for det som skal skje. Det kan også være smart å involvere barna i pakkingen av sekken, og kanskje også i hvor man skal gå på ski. Jeg vil anbefale et område som er småkupert, og som ligger i umiddelbar nærhet til parkeringsplassen, sier Skaanes.

Han forteller at mye stress og mas før avreise, kan virke demotiverende på barna. Samtidig understreker han viktigheten av at god bekledning.

— Barna bør heller ha flere tynne plagg som er lette å bevege seg i enn tykke, stive plagg. Og de voksne bør kle seg ekstra godt, de også, slik at de ikke gir opp fordi de fryser, sier Skaanes.

Finn Hågen Krogh. Foto: Terje Pedersen

Skistjernene måtte lokkesVi har snakket med noen av Norges største skistjerner. Selv de måtte lokkes ut i skiløypa som barn.

— Jeg var nok litt motvillig innimellom. Jeg likte og komme meg ut for å hoppe på ski. Men hvis det ble for lange skiturer, var jeg ikke helt med, sier Finn Hågen Krogh.

Han får støtte av landslagskollega Ragnhild Haga, som i likhet med Krogh tidlig ble tatt med på ski av ivrige foreldre.

— Men det var varierende hvor moro jeg synes det var, sier Haga.

Langløpsspesialist Øystein «Pølsa» Pettersen kan ikke huske at foreldrene hans var så ivrige på å ta ham med på ski.

— Men vi var veldig mye ute, sier Pettersen.

Ragnhild Haga. Foto: Jon Olav Nesvold

Fikk ski før hun ble fødtNå forsøker han å overføre skiinteressen til sin 3 1/2 år gamle datter, Oda Sandbakken. Hun fikk ski og staver til jul — før hun ble født!

— Alt må foregå på barnas premisser. Jeg prioriterer heller lek og moro på ski enn at vi skal komme oss til den toppen eller den stua. Da trenger man ikke bruke så mange lokkemidler, sier OL-mesteren fra 2010. Krogh husker at faren hans var flink til å lage konkurranser og lek.

— Barn er fantasifulle og liker å utfolde seg. Man kan lage skiløype, små stafetter og ha med litt varm og drikke og sjokolade. Pappa var flink til å lage litt morsomme konkurranser, og da han spilte svensk skiløper slo konkurranseinstinktet mitt inn. Da bare måtte jeg slå ham, ler årets andremann i Tour de Ski.

Øystein Pettersen. Foto: Vidar Ruud

Ragnhild Haga forteller at foreldrene hennes gikk sammen med henne på turer, og lokket med skihytter og godteri.— Jeg tror det er veldig viktig at foreldrene går sammen med barna, og i alle fall ikke går fra dem. Og finn et åpent område hvor det er mulig å gjøre ulike skilekaktiviteter. Men det skal nok en del til for at barn synes det er gøy hver gang. Som forelder gjelder det å være tålmodig, sier landslagsutøveren.

Anbefaler gode spor

Etter en tur over jordet og ned i sjøkanten, venter den første pausen for pappa Skaanes og Henrik. Pappa tar frem både sin egen og Henrik sin sekk. I den er det sitteunderlag, termos, ferdigskrellet appelsin, rosiner og kjeks. I tillegg hadde han med skift til Henrik.

— Henrik blir motivert av å ha med egen sekk. Han synes det er spennende å se hva som er inni.

Etter pausen går duoen til en liten kolle som egner seg for å trene på utforteknikk. Pappa tråkker opp spor, mens Henrik følger etter.

— Det er betydelig enklere for barn å gå når det er gode spor. Selv om det er mer utfordrende uten spor, tar det lenger tid å lære. Jeg mener at oppkjørte løyper er løsningen i de første par årene når det handler om å skape gode opplevelser, sier han.

En skisele er først og fremst laget for alpint, men egner seg også godt for langrenn. Foto: Kjartan Bjelland

Topptur som 4-åringEtter utfortreningen fester pappa en skisele rundt sønnen. Den er særlig ment for alpint, men egner seg også for langrennsski.

— Med denne kan du sette utfor langt større bakker enn ellers, og likevel har full kontroll på ungen.

Selv om dette er tredje vinteren Henrik har ski på beina, er det først i år at han begynner å mestre, og ha det gøy med, aktiviteten. Fem år gamle Pernille derimot, har allerede stor glede av aktiviteten.

— Jeg har til og med hatt henne med på toppturer. Hun har gått på ski inn til foten av fjellet, så har jeg båret henne i bæremeis til toppen foruten slalåmski, sko og hjelm. Så har vi rent ned sammen. Det er ufattelig gøy å gjøre ting sammen slik. Men alt må skje på barnets premisser, understreker Skaanes.