Er jeg frisk nok til å trene, eller bør jeg holde meg hjemme i dag? Dette spørsmålet har de fleste stilt seg på et eller annet tidspunkt i livet. Når er det egentlig greit å trene om man ikke føler seg helt frisk?

— Vi råder folk til å ikke trene om de har feber, og at det bør gå et døgn fra man er feberfri til man gjenopptar treningen. Har man en forkjølelse som i hovedsak går fra halsen og opp (øre-nese-hals-problemer), så kan man gjenoppta treningen etter at feberen har lagt seg. Da bør man bruke to-tre dager på å trappe opp treningen, sier Ola Rønsen.

Tren med forkjølelse

Han er konsernlege for Aker Solutions og jobbet tidligere som lege for Olympiatoppen. Der utformet han også råd omtrening etter sykdom.Han presiserer at rådene er generelle og beregnet på normalt friske personer, og ikke kan erstatte individuelle råd fra lege.

— Har man bronkitt eller lungebetennelse, så bør man kanskje bruke en uke på å trappe opp treningen. Man bør heller ikke trene oftere enn annenhver dag første uken, så man kan se hvordan luftveiene reagerer, sier han.

- Hva om man er forkjølet uten å ha feber?

— Da kan man trene. Men hvis man har kjent på at man er på vei inn i en forkjølelse, og ikke vet helt hva den blir til, så er det lurt å ta en dag fri eller bare trene lett. Er man på vei ut av noe, og har snufs og gørr, så er det lurt å trappe treningen gradvis opp igjen, sier Rønsen, og fortsetter:

— Føler man seg frisk, men går og hoster og har litt bronkitt, så bør man være forsiktig med å trene for hardt. Man bør heller ikke trene i kaldere enn 10-12 minusgrader, sier han.

Kan få tilbake feberen

Hvordan man «trener lett», vil være forskjellig fra person til person og hvor god form man er i. For noen kan dette bety at man går en tur, for andre en lettere joggetur eller en to timer lang skitur.

— Hva kan konsekvensene være av å trene for hardt og for tidlig når man er syk?

— Da kan man irritere luftveiene såpass mye at man ender opp med mye hoste og tørre slimhinner, og at man blir sår og irritert i brystet. Man kan også få tilbake feberen. Astmatikere kan også få forverret astma, sier Rønsen.

Fem forkjølelser i året

Barn har i gjennomsnitt fem forkjølelser i året, voksne har i gjennomsnitt tre.​​Men det er forsket lite på om man kan trene med forkjølelse. De fleste eksperter er likevel enige om at man kan trene lett om man bare har symptomer fra halsen og opp og ingen feber.

— Om man kan trene avhenger av to ting. Sykdom og hva man definerer som trening. Har man god allmenntilstand, og ikke feber eller vondt i muskulatur og ledd, så kan man trene med lett intensitet. Men man skal ikke drive anstrengende belastningstrening og det kan være lurt å trene litt mindre enn vanlig, sier Ove Talsnes.

Han er lege for landslaget i friidrett, ortopedisk kirurg og seksjonsoverlege for artroskopisk kirurgi og idrettsmedisin ved Sykehuset Innlandet.

Trening ved antibiotika

Men har man feber, er det poengløst å trene, forteller Talsnes.

— Da trenger kroppen å mobilisere reservekapasiteten sin til å bli frisk, ikke til trening. Man bør også ha vært feberfri et par dager om man skal drive omfattende trening som øker ventilasjonen. Er man for tidlig ute med treningen, kan man få flashback av sykdom og oppleve treningen som ubehagelig, sier Talsnes.

De som får antibiotika trenger ikke nødvendigvis kutte ut treningen.

— Det er sykdommen som bør være begrensningen, ikke antibiotikaen. Har du god allmenntilstand, ikke feber eller vondt i muskulatur og ledd, og ikke mye slimdannelse i luftveiene, så kan du trene selv om du går på antibiotika, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 3. februar 2015