Elisabeth Andenæs (38) løper lett og uanstrengt ved siden av kollegene i Data Respons på Høvik i Bærum. Slik var det ikke da hun ble ansatt i 2011. — I begynnelsen tenkte jeg «Å Gud – må alle være med?

I denne bedriften samler de nemlig poeng når de beveger seg. En god times trening gir 125 poeng og det gjelder å få 1000 poeng i løpet av en måned. Klarer man det, er man med i trekningen av et gavekort.

— Det viktigste er at du føler at du har lyst, og ikke gjør det på grunn av dårlig samvittighet, sier Andenæs.

Å ta lunsjpausen i bruk, er helt greit. Trener man mer enn en halvtime, jobber man det bare inn igjen senere.

Trim er ledelsesansvar

TERTNES-FORTID: Tidligere spilte Abiola Cleveland håndball i Tertnes. Nå har hun med seg ansatte på jobben i joggelunsj. Bak henne Aleksander Ragnvaldsen, Karin Braathen, Elisabeth Andenæs og Kai André Vejum. Foto: Olav Olsen

For konsernsjef Kenneth Ragnvaldsen er fysisk aktivitet viktig for å skape trivsel og god kultur blant de ansatte. Men som treningsinstruktør for 30 år siden, lærte han at treningen må være lystbetont og overkommelig for at man skal klare å holde på over tid. Dette har han tatt med seg som leder.— Trening på jobben må være breddeidrett, sier han.

48-åringen tenker at «enerne», de som er svært aktive og eksempelvis deltar i Birken eller løper maraton, alltid vil klare seg. Bedriften skal tenke på «de andre».

— Derfor må man legge til dette for aktivitet fordi man tror på det, og jeg har til gode å møte noen som har vondt av å bevege seg.

Firmaet har hatt fokus på å legge listen lavt. Men for å fange alle, har de lagt opp til tre nivåer: Mosjonisten, den ivrige mosjonisten og den ekstreme mosjonisten. Hver enkelt avgjør hvor på skalaen de har lyst til å være. De som melder inn at de er ekstreme mosjonist, må kanskje sykle to timer, mens mosjonisten må sykle en halv time for å oppnå de samme poengene.

Denne beskjeden fikk Trine til å slanke bort 27 kilo:

— Instruksjon og treningsopplegg

Jan Helgerud er professor ved NTNU i Trondheim. Han sier dette om nytten av å trene i arbeidstiden.

— Trening i jobbsammenheng slik mange bedrifter har det i dag, når 20 prosent av de ansatte, og vanligvis de som allerede er aktive. Da tenker jeg på type rulleskitrening på parkeringsplassen for dem som ikke har sykefravær, sier Helgerud, som kjenner til firmaer som tilbyr det.

Han mener at det kan ha stor effekt hvis man legger til rette for dem som er inaktive. Der er det mest å hente, viser undersøkelser.

RETT UT: En fin dag å trimme i lunsjpausen på. Fra bedriften på Høvik er det rett ut i naturen. På bildet ser man (f.v.) Abiola Cleveland, Kai André Vejum, Aleksander Ragnvaldsen, Elisabeth Andenæs og Karin Braathen. Foto: Olav Olsen

— Da må jobben gi dem instruksjon og et effektivt treningsopplegg to ganger i uken. Det er bedre enn fri. Vi vet at det øker produktiviteten og får ned sykefraværet, sier professoren.Hans sterke oppfordring er at NHO og LO går sammen om å lage en lov om trening i arbeidstiden.

— Det er de to organisasjonene som sitter på nøkkelen, trening på jobben for dem som trenger det mest. Og dessuten å man tørre å si at det er like verdifullt å trene som å gå til psykolog og lege. Det får man jo lov til å gjøre i arbeidstiden, dersom man har helsetrøbbel. Og da må ikke de som sykler Birken bli misunnelige, legger han til.

Blir motivert av andre

I lunsjen er de fem som jogger blitt svette. Abiola Cleveland (39), som under oppveksten i Bergen spilte håndball i Tertnes og løp for klubben Hovding, synes det er fint å trimme i jobbsammenheng.

— I en hektisk hverdag med små barn er det ikke så lett å få til å trene, men her blir vi motivert av hverandre, mener hun.

Har lavt sykefravær

Hva så med sykefraværet? Har det gått ned etter at de ansatte kom i form?

STYRKEBENK: En benk er nok for å ta noen styrkeøvelser. Karin Braathen (f.v.), Abiola Cleveland og Elisabeth Andenæs. Foto: Olav Olsen

— For oss er det først og fremst aktiviteten som betyr noe, og vi vet at har vi aktivitet og sunne verdier, så kommer det andre. Vi er nede på én prosent sykefravær, opplyser Kenneth Ragnvaldsen. - Men er det riktig av arbeidsgiver å blande seg inn i de ansattes privatliv på denne måten?

— Ja, i prinsippet har vi et ansvar for sosial trivsel, god kultur og at alle skal ha det bra. Det inkluderer en god helse. Når vi setter krav på en mild måte, så virker det positivt.

Slik skaper man vinnere

— Det som ikke funker er når ledelsen kjøper seg god samvittighet og så er de ikke selv med på trim og trening.

Det sier tidligere sykkelproff Mads Kaggestad. Nå jobber han i Avantas Aktiv, der han følger opp bedrifter med mål om å få arbeidstakerne i form. Gjennom ti år har han erfart hva som må til for at bedriften skal lykkes.

— Det handler om å lage prestasjonsmiljøer. Vi vet at mosjon fører til bedre yteevne og hjelper folk til å oppnå målene sine. Det er direkte linket opp mot helse. Har man et miljø som stimulerer til god helseadferd, vil det også stimulere mange til å mosjonere. Man blir påvirket av den kulturen man er en del av.

Data Respons var den første kunden til Kaggestad. Der måtte han underveis spørre om det var noen vits i at han fortsatte med oppfølging. Engasjementet var ikke så stort de første årene. «Dere gjør det ikke skikkelig. Bare 50 prosent er med. Hvis dere mener å være en frisk bedrift og gjøre noe med det, er dette for dårlig», fortalte Kaggestad.

Kort tid etter tok firmaet tak og laget Key Performance Indicator (KPI). Det er en målsetting og et program for oppfølging.

— Det er handicapprinsippet som gjelder. Det betyr at man yter etter hvor på skalaen man befinner seg. Kun på den måten kan man skape vinnere. Hvis alle skal delta på samme nivå, vil noen henge etter. De størst vinnerne er de som kommer i gang fra lavt nivå, som kanskje ikke har trimmet på flere år. Men de må delta på et nivå hvor de føler mestring, sier han.

Mads Kaggestad mener alle må finne sitt eget nivå. Foto: NTB Scanpix

I drivstoffselskapet Uno-X forteller «kulturminister» Torild Bråthen (50) at flere av de 80 ansatte har foretatt livsstilsendring etter at de fikk inn trim og trening på programmet. Det samme sier administrerende direktør i Amesto Accounthouse, Siri Nilssen. Hun er overbevist om at aktive ansatte er en styrke.— Jeg kom fra et selskap som hadde aktivitet på agendaen, men ikke så strukturert. Jeg har sterk tro på at aktivitet fremmer arbeidsglede og arbeidslyst og at det er positivt for sykefraværet. I tillegg hadde vi det godt forankret i ledelsen og vi brukte krefter på å fortelle at vi syntes det var viktig, sier Nilssen, som forteller at 95 prosent av de ansatte er med.

15 minutter trim

I Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) i Oslo gir arbeidsgiver de ansatte 15 minutter til trim hver dag i jobben, men minuttene kan spares opp til en time.

— Noen går tur i Frognerparken, andre tar seg en røyk og noen sykler til jobben. Det er veldig forskjellig hva dette tilbudet brukes til, sier Trine Fjeldstad.

Hun forteller om at NVE også har et idrettslag, men ofte er det de sprekeste som benytter det tilbudet om sykling og fotball.

– Men vi har også et lavterskeltilbud med sirkeltrening i kjelleren.

Fjeldstad sier at det ikke alltid er så lett å dra med seg de ansatte. I en ukentlig bootcamp på ettermiddagen, én time fra klokken 14.30, er det omtrent 30 av de 600 ansatte som deltar.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: