I 2014 fikk kyllingen hard medfart. Veterinærinstituttets fant betydelige forekomster av en ny type resistent bakterie i både kylling og kalkun, ifølge Dagens Næringsliv.

I tillegg uttrykte både forskere, eksperter og Mattilsynetbekymring for om bruken av narasin i fôret kunne føre til antibiotikaresistens hos mennesker. Dette gjorde at salget av kylling gikk ned med 20 prosent på det meste, ifølge Nortura.

Men nå har flere produsenter tatt grep, og flere dagligvarekjeder tilbyr nå narasinfri kylling. Kiwi lanserer i neste uke en serie av ferske, narasinfrie kyllingprodukter i alle sine butikker.

— Kundene våre har etterspurt kylling uten narasin siden perioden med mye negativ oppmerksomhet for et drøyt år siden. Nå ønsker vi å bidra til at forbrukerne får tryggere kylling, sier Harald Bregner, leder for ferskvare og kvalitet i Kiwi.

I første omgang vil all fersk kylling fra Prior være uten narasin. På sikt håper Kiwi å utvide dette til egne merkevarer.

- Viktig for folkehelsen

Coop, Meny og Rema 1000 er andre dagligvarekjeder som tilbyr narasinfri kylling.

— Kylling er et sunt produkt og viktig for folkehelsen. Derfor er det viktig at alle føler trygghet til produktene, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

Innen kort tid vil all fersk kylling fra dem være fri for narasin i fôret.

— Samtlige leverandører jobber nå med å endre sin produksjon, og innen sommeren vil de fleste kyllingproduktene være fri for narasin, sier Kristiansen.

Dusjes med vaksine

I 2014 startet Nortura, som står bak Prior, et prosjekt for å fjerne narasin fra kyllingfôret. Målet deres er at all kylling skal produseres uten narasin innen utgangen av 2016. Nortura leverer blant annet kylling til Norgesgruppen, som blant annet består av dagligvarekjedene Kiwi og Meny. Flere andre produsenter har også fjernet narasin fra produktene, som Den Stolte Hane.

— Vi så at narasindebatten gikk hardt ut over totalsalget av kylling. Derfor bestemte vi oss for å lytte til meldingene fra forbrukerne, sier Eskil Pedersen, informasjonssjef i Nortura.

MEDISINSK DUSJ: Oversprøyting med vaksine skal erstatte bruken av parasittmiddelet narasin i kyllingproduksjonen. De nyklekkede nøstene får i seg vaksinen ved å nappe dråper fra nabokyllingen. Dette bildet er tatt på Norturas rugeri i Våler. Foto: Håvard Bjelland

I stedet for narasin, dusjes kyllingen med en vaksine. Vaksinen styrker kyllingens egen motstandskraft mot sykdommen koksidiose.Fordi produksjon av kylling med narasinfritt fôr er noe dyrere enn vanlig kylling, vil denne kyllingen koste noe mer.

— Men det er vi trygge på at kundene er villige til å betale, sier Pedersen.

Totalt har Nortura 450 kyllingprodusenter, og av disse har de avtale med 300 om narasinfri produksjon.

- Ingen effekt på kjøttet

Ørjan Olsvik har forsket på kylling og antibiotikaresistens. Han er professor ved Det helsevitenskapelige fakultet på Universitetet i Tromsø (UiT). Han er glad for at man nå kan få kjøpt narasinfri kylling i butikkene.

— Narasin ble patentert som et antibiotikum, og i USA er det også registrert som det. Men i Europa kunne det ikke bli registrert som et antibiotikum, fordi vi har et forbud mot å bruke det i fôrtilskudd. Men det er både et parasittmiddel og et antibiotikum, så det er bra at man nå har begynt å ta det ut fra fôret, sier Olsvik.

- Er vaksinen kyllingen får, i stedet for narasin, helt ufarlig?

— Ja, det å vaksinere et dyr har ingen effekt på kjøttet som næringsmiddel, sier Olsvik.

- Fungerer godt

I fjor skrev Knut Røflo, daglig leder i Felleskjøpet Fôrutvikling, en kronikk i Aftenposten. Der uttrykte han bekymring for at man ville få flere sykdomsutbrudd i norske kyllinghus når narasin fases ut, og at det dermed blir behov for antibiotikabehandling. Det tilbakeviser Nortura.

— Vi har valgt å gå sakte frem, slik at vi ikke faser ut narasin over natten. Det er for å teste at dette fungerer godt i praksis. Våre veterinærer sier at det har fungert godt, og at det ikke har vært større sykdomsutbrudd. Vi har god tro på å lykkes med dette, sier Pedersen.

SELGER MER: Salget av kylling er tilbake på samme nivå som før debatten blusset opp i media høsten 2014. Foto: Håvard Bjelland

Husk å steke kjøttetHan presiserer at det fremdeles vil være viktig å følge vanlige hygieneråd på kjøkkenet, og å gjennomsteke eller -koke kyllingprodukter før de spises.

Dette understrekes i en ny rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM). Der frikjennes narasin langt på vei, så fremt man tar sine forholdsregler når man tilbereder kyllingen.

"Det svært lite sannsynlig at mennesker får i seg narasin-resistente bakterier ved å spise kyllingkjøtt, hvis kjøttet er gjennomstekt. Dersom man ikke følger rådene om god kjøkkenhygiene ved håndtering av rått kyllingkjøtt, er det mulig til sannsynlig at man får i seg koksidiostatika-resistente bakterier", skriver VKM på sin hjemmeside.

Spår økning i salget

Salget av kylling er nå tilbake på samme nivå som før narasindebatten startet, ifølge Nortura. Men Kiwi spår at narasinfri kylling vil gi ytterligere vekst. Dette er også erfaringen til Meny, som meldte om 20 prosent økning i salget fire uker etter lanseringen i høst.

— Det er et sunt produkt, så jeg er sikker på at vi vil få en vekst i kyllingsalget. Jeg tror det vil etablere seg et helt nytt produktspekter, sier Harald Bregner i Kiwi.