Hvor kaldt det kan være når du trener, kommer an på hvor hardt du skal trene og hvor god fysisk form du er i.

— Er det kaldere enn minus 15–20 grader, bør de som er friske også være forsiktige med å trene hardt. Og trener du mye, er det grunn til å passe på, sier Kai Håkon Carlsen.

Anbefalt: Minus 15

Han er professor ved Rikshospitalet og spesialist på astma. Han var med på å lage retningslinjene for skirenn i kulde for IOC. Da anbefalte de en grense på minus 15 grader.

Disse retningslinjene ble publisert i British Journal of Medicine i 2011. * Pass på barnet i kulden: Her er 11 tips

— En rolig løpetur eller skitur i opptil minus 20 grader går stort sett fint. På en enkelt økt er det ikke så mye som kan gå galt for en frisk person om en trener i kulden, sier Carlsen.

- Hva med dem som tar tre-fire løpeturer i uken?

— En som er frisk, kan være ute og trene, men det er ikke lurt å drive mye hardtrening ute i kulden, sier Carlsen.

Kjøles ned

Når man puster, kjøles luftveiene ned. De blir også tørrere.

— Det fremkaller en betennelsesreaksjon i luftveiene som har mye til felles med astma. Dette kan til slutt fremkalle anstrengelsesutløst astma. Alt dette forsterkes veldig når det er kaldt ute, sier Carlsen.

Astmatikere bør være langt mer forsiktige enn friske mosjonister.

— De bør beskytte fra minus 5–10 grader, anbefaler Carlsen.

Hjerte- og lungesyke må også være mer forsiktige enn de som er friske.

— Det finnes varmebeskyttelsesutstyr på markedet, blant annet ulike typer varmeutvekslere. De varmer opp luften du puster inn. Til og med toppidrettsutøvere bruker disse under trening, sier Carlsen.

Du forbrenner mer

En bieffekt ved kulden er at du også bruker mer energi på en joggetur i kulden enn i varmen. Dermed forbrenner du mer.

— Jeg vil vel ikke akkurat kalle dette et slanketips. Men kulde, trening og nok kalorier er en god kombinasjon for alle som ønsker å gå ned et par kilo. Det er så enkelt som at kald luft du puster inn, må varmes opp inne i kroppen. Da trenger du mer energi, sier Ine Wigernæs, førsteamanuensis på Norges helsehøyskole.

Hun er tidligere toppløper i langrenn og har doktorgrad innen restitusjon, immunologi og fettforbrenning. Hun kan trene ute i opptil 20 minusgrader.

— Alt som er under 20 minusgrader, er veldig kaldt. Vurder om du må ut når det er kaldere, da er marginene mye mindre, sier Wigernæs.

Dekk deg til!

Hun ber folk huske å dekke til disse kroppsdelene: Hender, føtter og ansikt. Ta på deg en buff, ulltrøye og stillongs under, så hjelper det godt.

— Blir det skikkelig kaldt, ville jeg aldri løpt særlig fort. Å presse meg når det blir kaldere enn minus 15 ser jeg ingen grunn til. Sjansen for å bli forkjølt etter en tøff, intensiv økt er er mye større, sier Wigernæs.

Hun legger til:

— Erfaring er gull. Trener du en del, merker du ganske fort om treningen ute er bra for deg og du lærer å kle deg riktig. Ta 20 minutter først, og så ser du, sier Wigernæs.

Så lenge du beveger deg, går det sjelden galt. Skal du på ski, så husk å ikke ta lange stopp som gjør deg gjennomkald.

— Ta bilder av den flotte naturen, men gjør det kjapt. Fingre blir fort blå. Vurder hvor lenge du holder på. Det er greit å stoppe i tide. Bruk og kle på hodet i kulden. Marginene er små når det er kaldt, sier Wigernæs.

  • NB: Denne saken ble publisert første gang i 2012.