Vi skrev igår at

Prislappen foreldrene betaler i snitt er nærmere 1000 kroner mer enn i fjor og beløper seg til hele 7371 kroner, viser den ferske undersøkelsen gjennomført av Ipsos MMI for DNB.

Undersøkelsen viser at andelen som har barn som skal delta i aktiviteter er høyest blant dem som ellers også ferierer i utlandet i sommer (45 prosent).

Nær dobling av «hjemmeværende»

I en stor forbrukerundersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB i april, svarer 15 prosent at de ikke har god nok økonomi til å betale for en ukes ferie utenfor hjemmet i år. Det er den høyeste andelen på ti år. I fjor svarte ni prosent det samme.

En annen undersøkelse viser også en markant økning fra i fjor til i år når det gjelder andelen nordmenn som svarer at de skal være hjemme, det vil si ikke reise bort (Fra 13 til 21 prosent).

Samme store økningen gjelder for dem som svarer at de skal feriere utelukkende i utlandet (Fra 12 til 21 prosent).

Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) oppfatter det ikke som noe problem at så mange oppgir å være hjemme i ferien.

— Minst like fint hjemme

- Det er helt normalt å ikke skulle så mye i ferien, og det er ikke noe nytt at det er forskjell på folk, både når det gjelder hva man har råd til og hva man faktisk prioriterer. Hvis undersøkelsen nå viser at stadig flere holder seg hjemme i ferien, blir det en mer vanlig ferieform og den er like god som noe annet, sier leder i FUG, Gunn Iren Müller.

DROPP STILEN: - «Hva du gjorde i ferien»-stilen bør man spare seg. Vi oppfordrer skolene til å la elevene dele erfaringer fra felles opplevelser i stedet for individuelle opplevelser, sier leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), Gunn Iren Müller. Foto: FUG

Hun tror det ofte er foreldrene som har lyst å dra på ferie, særlig små barn kan ha det minst like fint hjemme. — Der har de de vante lekene sine, der kan de enkelt få tatt formiddagshvilen sin. Man kan ta små dagsturer og sykle av gårde og kjøpe is. Da vi hadde småbarn valgte vi helt bevisst å være hjemme, sier hun.

Mediene hausser opp

— Det er mediene som i stor grad bidrar til å lage et nummer ut av det med ferie og feriepress. Det skrives saker om at det er skrekkelig synd på de barna som ikke skal på den spesielle eller dyre ferien, legger hun til. Det er ikke sikkert at barna selv tenkte sånn før de leste i avisen at det var synd på dem. legger hun til.

Utover det mener FUG at skolene godt kan tone ned dette med feriesnakk både før og etter skoleferien.

— «Hva du gjorde i ferien»-stilen bør man spare seg. Vi oppfordrer skolene til å la elevene dele erfaringer fra felles opplevelser i stedet for individuelle opplevelser. Ved nytt skoleår kan øvelsen for eksempel heller være å svare på spørsmålet: Hva ser du frem til i det nye skoleåret, sier Müller.

Heller ikke Utdanningsdirektoratet gir skolene konkrete råd om hvordan de skal snakke om ferier.

— Det er læreren som kjenner elevene best. Samtidig kan det være lurt, for både lærere og foreldre, å være bevisste på at ikke alle har like muligheter. Vi forstår at ferier kan være et sårt tema for noen elever. Det finnes mye spennende å gjøre i sommerferien som ikke trenger å være dyrt, sier direktør Hege Nilssen.