«... forbud mot ankomst i limousin, og vi anbefaler at kjoler/dresser ikke er dyre. »

Dette er hentet fra et brev fra Frydenberg skole i Oslo til foresatte på tiende trinn denne uken.

Tema stadig oppe til debatt

Merkepress blant ungdom er utbredtflere steder. Det skal være dyre vesker og jakker. Desember og januar er tiden for jule— og nyttårsball ved mange skoler over hele landet. Det kan fort bli en kostbar affære og forskjeller blir tydelige.

Hvilke regler skal fellesskapet sette, hva skal hver enkelt familie få ta stilling til selv? Er det forskjell på arrangementer i skolens regi og annet på fritiden? Ja, mener enkelte fordi gratisprinsippet er nedfelt i Opplæringsloven.

Frydenberg skole i Oslo er ikke den eneste som har tatt til orde mot ekstravagansa på ball, eller kommet med forbud. Tidligere år har vi lest om skoler og rektorer som har innført forbudmot å ankomme i helikopter eller limousin.

— Det viktigste er at alle elevene har mulighet til å delta

— Det viktigste er at alle elevene har mulighet til å delta. Vi ønsker å holde kostnadene nede, sier avdelingsleder og ledelsens kontaktperson for elevrådet, Cathrine Mortensen.

Det er ikke første gang skolen sender ut et slikt brev til tiendeklassingene. Mortensen bekjent er det tredje året, skolen har også bare eksistert i fire år. Elevrådet, FAU og skolens ledelse står sammen om formuleringene.

FORBUDT MED HELIKOPTER: For noen år siden gikk en rektor ved en ungdomsskole i Bærum ut og la ned forbud mot helikopter til skoleballet. Andre ungdomsskoler har samme forbudet, deriblant Borgen i Asker. Foto: Illustrasjonsbilde NTB/ Scanpix

I brevet heter det blant annet:«FAU har søkt skolen om midler til gjennomføring, dette er innvilget. Arrangementet er derfor gratis for elevene og vi ønsker at kostnadene for elevene blir minimale. Derfor er det forbud mot ankomst i limousin, og vi anbefaler at kjoler/dresser ikke er dyre. Vi oppfordrer til å låne kjoler av andre, eller at elevene bruker penklær som de har fra før.»

Ledelsen går rundt i klassene og informerer om brevet.

— De positive reaksjonene vi får, er at det er viktigst for elevene å få være sammen. Det er ikke kommet negative reaksjoner meg for øre, sier Mortensen.

Psykolog: Det er lov å sende barn hjem

Foreldretyranni

Pappabloggeren Arne Skalmeraas er opptatt av det kan kaller foreldretyranni. Denne uken la han ut et blogginnleggmed budskapet: «Send barnet ditt med helikopter, hvis limousin er forbudt!»

Han spør: «Hvorfor denne angsten for noe som er flott og morsomt? Hvorfor denne angsten for å skille seg ut fra matpakke-med-brun-ost-ligaen? Dyre fotballsko er lov, det dreier seg jo om å komme seg ut i den norske naturen. Men dyre kjoler er ikke lov.»

Artisten Marianne Antonsen kastet seg inn i debatten for noen år siden. Til Fredrikstad Blad sa hun at ballkjoler bør begrenses til 10. klassepå ungdomsskolen, men at det den ene gangen i ungdomslivet må være lov å drømme seg litt bort.

Tenåringsmamma og forfatter av boken «Storbarnsliv», Guro Hoftun Gjestad, satte ord på dilemmaene både foreldre og ungdom kan kjenne på i forbindelse med et skoleball.

RIFT OM PRINSESSEKJOLENE: 60 kjoler ble sortert og priset på bruktsalget i Asker kulturhus onsdag. Ifølge en av de ansvarlige, Cecilie Gjerde, var det mest rift om kjolene i prinsessestil med underskjørt, tyll og taft. Foto: Andrea Mostue

Til tross for det hun opplevde som en enighet i en samlet foreldregruppe om å stå imot presset om limousinskyss, dukket den ene limousinen opp etter den andre der hun hentet datteren i en blå Skoda med skiboks på taket.Hun skriver i VG: « – Jeg sa jo det. Alle andre fikk lov, sier datteren. – Unnskyld, sier moren. Unnskyld for at du måtte ta dette prinsippet for meg.»

På denne skolen tok de kollektivt til juleballet:

Bruktkjolesalg

Ungdomsskolene i Asker har kjent på utfordringer knyttet til skoleball. I år har de tatt grep. I samarbeidet med ungdomsklubbene arrangerer kommunens FAUer og FUG (Foreldreutvalget for grunnopplæringen) bruktkjolesalg.

SATT PERFEKT: 60 kjoler ble sortert og priset på bruktsalget i Asker kulturhus onsdag. (Fra venstre) Sunniva De La Haye og Nora Vannebo fra Risenga skole prøvde kjoler på utsalget. Nora endte opp med å kjøpe til hyggelige 500 kroner. Foto: Andrea Mostue

— Vi ønsker å dempe presset og gjøre en hyggelig event ut av både salg og kjøp av brukte ballkjoler. Vi har invitert jentene på videregående til å komme og selge sin ballkjole til elevene på tiendetrinn, sier Kristil Erla Håland i FUG Asker.60 kjoler ble stilt ut. Da dørene åpnet onsdag kveld, sto 150 tiendeklassinger og deres mødre på trappen.

- Vi vet om elever som bruker 6000 kroner på en ballkjole. Jeg kan bare si for min egen del, når datteren min begynner i tiende neste år, har ikke jeg sjangs til å bruke en slik sum på kjole, sier Håland videre.

Mange har prøvd å selge kjolen sin privat, er raskt søk på Finn og Håland fant tusenvis av ballkjoler til salgs, veldig mange i Oslo og Akershus.

— På bruktsalget tilbyr vi å ta inn kjolen og prøve å selge den. Vi betaler maks 1500 kroner, det er samme makspris ut til ny kjøper. Vi hadde kjoler her fra 300 til 1500 kroner, sier hun.

Forbudt mot kjoleskift

Donerte kjoler som ikke blir solgt gis til sosiallærere ved skolene og inngår i en slags kjolepool.

— Det finnes familier som er veldig bemidlet, samtidig er det en stor andel familier som overhodet ikke har midler. Tanken med kjolepool er at alle skal få ha ballkjole eller finkjole når det er ball, sier hun.

Henne bekjent har skolene i Asker forbud mot helikopter og limousin, helt sikkert er det at det er tilfelle på datterens skole, Borgen.

Der har FAU med elevråd og ledelsen også innført forbud mot to kjoleskift.

— Ikke bare var det mange elever som skulle ha dyre og fine ballkjoler, enkelte opererte med to kjoler, én til middagen og én til dansen etterpå, sier hun.

Halloween er over for denne gang, men for neste år

Foreldreutvalget for Grunnopplæringen mener halloween bør inn i skolen.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.