Makrell i tomat er en av de aller mest populære påleggssortene i Norge. Og med høyt innhold av Omega 3-fettsyrer, vitamin D og kalsium går dette pålegget for å være svært sunt.

Men stemmer det?

Er det en myte?

Gjennom et prosjekt kalt ProHealthPelagic har forskere nå undersøkt om den makrellen på boks virkelig er like sunn som da den ble trukket opp fra havet.

Forskerne ville finne ut i hvor stor grad makrellen blir påvirket av lagringstid, og om smaken og sunnheten blir dårligere av hermetiseringsprosessen ,går det frem av en artikkel laget av Sintef og publisert på forskning.no.

Venta å finne forskjell på fersk og frossen

Store deler av makrellfangsten må fryses ned før den blir hermetisert, siden makrell blir fisket i mengder kun i sesong.

Forskerne har derfor undersøkt forskjellen mellom makrell som ble filetert fersk og makrell som var frossen eller opptint.

Forskerne har også ønsket å finne ut hvordan helsefremmende komponenter i fisken blir bevart gjennom produksjonsprosessen, som kan omfatte eksempelvis salting, marinering eller varmebehandling.

— Vi forventet å finne forskjeller mellom de to råvarene,og vi hadde også forventet at fiskens kvalitet ble noe dårligere som resultat av selve hermetiseringsprosessen. Blant annet fordiOmega 3 harskner fort, sier Sintef-forsker Revilija Mozuraityte i artikkelen.

Kvalitetsforskjeller?

  • Klarte så forskerne å finne betydelige forskjeller i kvaliteten på pålegget?

  • Var produkter fremstilt av ferske råvarer bedre enn de som var laget av frosne?

  • Førte hermetiseringen til at kvaliteten ble dårligere?

Svaret på alle spørsmålene var: Nei.

Konklusjonen:

Ifølge Sintef-forskerne er konklusjonen klar: Makrell i tomat er kjernesunt.

I tillegg har pålegget topp kvalitet, enten rådstoffet er ferskt eller frosset.

— Fet fisk som makrell og sild er en viktig del av et sunt kosthold. I tillegg til de velkjente helsefordelaktig langkjedede omega-3 fettsyreneog vitamin D, inneholder disse fiskene også enumettede fettsyrer, proteiner, di-peptiderog frie aminosyrer, sier Sintef-forsker Inger Beate Standal.

Myndighetene anbefaler at du spiser fisk to til tre ganger i uken.

— Makrell i tomat er et utmerket valg i så måte, sier Sintef-forskeren.

Her er flere gode forbrukersaker: