— Det var egentlig en bønn til mine nærmeste venner, men det er hyggelig at det blir sett på som en generelt opprop. Dette angår hele landet, sier lærer og forfatter Guro Sibeko.

Responsen på Facebook-innlegget hun la ut tirsdag ble mye større enn hun hadde regnet med, med blant annet over hundre delinger.

Foranledningen var demonstrasjonen foran Stortinget mandag ettermiddag. Bare i Oslo samlet rundt 500 seg i protest mot voldtektsfrikjennelser. Sibeko og hennes 12 år gamle sønn var blant dem.

— Det ble naturlig å ta en prat med ham i etterkant av demonstrasjonen, forteller hun.

«Folkens, kan vi lage en pakt?»

Så ønsket hun å mobilisere andre foreldre hun kjenner med følgende innlegg på Facebook-siden sin:

«I dag har jeg lova ungen min at han kan ringe meg hvis han er et sted der det er ungdom som ikke er i stand til å ta vare på seg selv . Når som helst på døgnet, uansett hvor, jeg kommer, og jeg kjefter ikke. I hvert fall ikke før seinere. Det gjør Anne Metteogså, har jeg sagt, og Kari og Anne Panda. Men det er ditt ansvar å ringe, når noen er overstadig og du er til stede ligger livet deres i henda dine enten du vil det eller ikke, enten du kjenner dem eller ikke. Det kan hende de vil hate deg, men du vil hate deg mer hvis noe skulle skje dem. Jeg hadde en sånn mor sjøl.Anne Gunnkjørte vennene mine hjem, de fikk ikke fryse ihjel i en grøft eller bli båret på nach av voksne menn. Den gangen var det bare jeg som hadde det sånn og jeg var jo ikke overalt, jeg veit at det skjedde ting som ikke hadde skjedd hvis også andre hadde hatt foreldre de kunne vekke klokka fire fordi legevakta bare lo av fulle femtenåringer som fortvila tagg om hjelp. Jeg håper akkurat det har forandra seg. At alle de andre fine foreldrene tar den samme praten og gir det samme løftet. Folkens, kan vi lage en pakt?»

Har du tips til oss i denne saken? Ta kontakt her.

- Vi festet tidlig og kom opp i mange ubehagelige situasjoner

— Han er bare 12 år, og har ikke vært på fest ennå, men han kan jo komme utfor fulle tenåringer som ikke klarer å ta vare på seg selv likevel. Da ville jeg han skulle vite at han har et ansvar for andre, og at han alltid kan ringe meg og så kommer jeg uansett, sier Sibeko.

Da hun var tenåring, var det bare hennes mor som vennegjengen kunne ringe til.

Jeg ble jo kjent for å være den strenge moren. Men i noen sammenhenger har det hjulpet dem ut av situasjoner som de kanskje har syntes har vært vanskelig å si nei selv. Mette Leithe, tobarnsmor

— Vi festet tidlig og kom opp i mange ubehagelige situasjoner. Folk kunne bli døddrukne, ikke mulig å få liv i, men det var bare jeg som turte å ringe hjem. Mamma hadde gjort en avtale med oss søsknene om at vi alltid kunne ringe, sier hun.

Berusede unge på byen kunne like gjerne vært funnet av mennesker med ikke så gode hensikter, advarer Legevakten. — De er i en tilstand som gjør dem ekstremt utsatt. Nå som hun selv har et barn på terskelen til ungdomstiden, mener hun det er en helt selvfølgelig lovnad å gi videre, rett og slett en naturlig del av foreldreansvaret.

— Jeg ble glad da jeg så i kommentarfeltet at mange foreldre i dag har hatt slike samtaler og har gjort slike avtaler med barna sine. Det er også mange som har uttrykt at det var en nyttig påminnelse, sier hun.

«De er 22 og 20 år i dag. Jeg gjør det enda, om det trengs.»

En av dem som svarte på Sibekos henstilling var Mette Leithe, mor til nå to voksne sønner.

— Jeg har tro på at et slikt opprop kan mobilisere og engasjere folk, sier hun.

Fester seg syke i Syden - slik skal partyungdommen hjelpes.

FORELDRE AV BEGGE SLAG: -Jeg møter mange rause, ivaretagende mennesker, men foreldre som ikke tar ansvar blir jeg sinna og frustrert over. Foreldre som går og legger seg eller selv velger å selv ta seg en fest mens ungdommene er ute.  I dag skjer det så mye der ute som i hvert fall jeg ikke har oversikt over, sier Mette Leithe, mor til nå to voksne sønner. Hun ønsker Sibekos opprop veldig velkommen. Foto: Privat

På Facebook skriver hun:«Den avtalen har jeg alltid hatt med begge gutta mine. Det er helt nødvendig. De er 22 og 20 år i dag. Dette har begge vært glade for. Jeg gjør det enda, om det trengs, funker som bare det! Har blitt spart for mange bekymringer på det. Vi må passe på hverandre og ta litt mer ansvar for flere. Ikke alle som har noen heller.»

- Jeg har alltid vært sjåfør og har heller kjørt fem ganger frem og tilbake med mine sønners venner enn at de skulle vandre rundt sent på kvelden eller natta etter en kino eller noe, utdyper hun til oss.

Og derfor bør ikke små barn være alene hjemme med eldre søsken over lengre tid.

— Jeg ble jo kjent for å være den strenge moren

Leithe vil ikke si at hun er spesielt hønemor, men det har vært nyttig å lage seg slike regler slik at hun slipper å «sitte hjemme og riste i angst.»

TA ANSVAR FOR FLERE: Vi må passe på hverandre og ta litt mer ansvar for flere, mener tobarnsmor Mette Leithe. Da hun hadde sønner som var russ, ble det mye natteskjøring.- Jeg kjørte ned fra Tryvann og så ei jente alene og forkommen, så jeg tok henne med. Tanken på at jeg dagen etter kunne risikerer å lese i nyhetene at ei jente ble voldtatt der senere den natten og jeg ikke tok henne med, jeg tror ikke jeg kunne levd med meg selv, forteller hun. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/Scanpix

— Har guttene dine satt pris på denne tette oppfølgingen? - Ja, det har de sagt til meg. Jeg ble jo kjent for å være den strenge moren. Men i noen sammenhenger har det hjulpet dem ut av situasjoner som de kanskje har syntes har vært vanskelig å si nei selv. Noen ganger kunne de ringe og si: «Mamma, når jeg ringer deg om ti minutter, vær skikkelig streng». Så ringte de og spurte om å få gå på en fest her eller der, da avleverte jeg en skikkelig tirade om at det var helt uaktuelt, og så kunne de skylde må den strenge mora overfor de andre, sier hun.

«Jeg ville aldri ha behandlet en ny medarbeider på den måten jeg behandler mine barn.»

Hun har vært alene med sønnene siden de var små.

— Kanskje har vi vært en litt spesiell trio? Jeg har ikke noe å sammenligne med, men det har vært viktig for meg å ha slike samtaler fra de var ganske små. De må tørre å si fra uansett hvor gærent det skal være. Som mor er jeg jo den fremste i køen til å backe dem opp og som ønsker at det skal gå dem godt, sier hun.

Får så mye igjen

Også i russetiden var moren mye ute og hentet midt på natten.

— Ja, man må forholde seg kjørbar, droppe vinglasset i store deler av ungdomstiden deres. Men det synes jeg er en veldig liten pris å betale for å få ungene trygt hjem på natten. Man får dessuten så mye mer igjen. Jeg har blitt kjent med vennene til ungene mine på en helt spesiell måte også.

Foreldre bør derfor ikke slutte å gi tweens og tenåringer kjærtegn selv om de virker litt motvillige.

— Møter dere noen på veien, så ta med dem også

Leithe synes vi må ta mer kollektivt ansvar.

— Jeg møter mange rause, ivaretagende mennesker, men foreldre som ikke tar ansvar blir jeg sinna og frustrert over. Foreldre som går og legger seg eller selv velger å selv ta seg en fest mens ungdommene er ute. I dag skjer det så mye der ute som i hvert fall jeg ikke har oversikt over. De er for unge til å bli overlatt til seg selv uten tilgjengelige voksne. Kjære mødre og fedre, hold dere edru og våkne og få ungdommene deres trygt hjem Møter dere noen på veien, så ta med dem også! Så glad jeg ville blitt om noen hadde sett mine om jeg ikke viste selv.

Guro Sibeko mener at blant alle prater man tar med barnet eller tenåringen, så er dette en veldig enkel prat å ta.

— Den handler ikke om barnet eller ungdommens egen fyll, den handler om hvilket ansvar han/hun har overfor andre. Jo flere foreldre som tar den praten, jo større er sjansen for at den dagen ditt eget barn drikker seg så full at det ikke kan ta vare på seg selv eller blir dopet av andre, så er det noen andre der som tar ansvar og ringer en voksen, sier hun.

Her er flere aktuelle artikler for deg som har, eller snart har, tenåring: