Se «Sydenvettreglene» lenger ned i saken

I løpet av de neste ukene reiser tusenvis av norsk ungdom utenlands sammen med vennegjengen for første gang til varmere strøk. Fest og moro venter med soling og bad på klassiske reisemål som Mallorca og Kypros.

Sjømannskirken har de siste årene delt ut vann til ungdom som har festet for hardt.

Trenger hjelp til å finne hotellrom eller holdes for å kaste opp

I Magaluf på Mallorca og Ayia Napa på Kypros deles det ut over 35.000 vannglass til skandinavisk ungdom. Antallet har økt fra år til år og de tror det blir enda flere vannglass i sommer.

Ungdommen er mellom 17 og 22 år, og de reiser sammen i vennegjenger, ifølge nattevandrerne.

— Det er så mye takknemlighet og de er så glade for at det er noen voksne der. Det er en trygghet for ungdommene å vite at de kan komme dit. De trenger hjelp til å komme til legen, finne hotellrom eller holdes for å kaste opp , sier vannutdeler og frivillig i Sjømannskirken, Camilla Grimsby.

Har du tips til denne saken? Send oss en epost!

HJELPER TIL: En gruppe med voksne reiser ned til henholdsvis Ayia Napa på Kypros og Magaluf på Mallorca for å dele ut vann og ta en prat med norsk og skandinavisk ungdom på fest. Tidligere var det ungdom som var på båt Sjømannskirken først og fremst tok seg av. I våre dager er det ungdom som reiser med vennegjengen på fest eller studenter.- Nesten 150 år senere er Sjømannskirken fortsatt til stede i utlandet for førstereisgutter- og jenter, sier kommunikasjonssjef Linn Mevold Skoghiem i Sjømannskirken. Foto: Morten Opedal

Det er rett rundt hjørnet før hun og et team av frivllige reiser ned til Ayia Napa – vannutdelingen starter til helgen.— Ungdommene er så glade for å være der. Vannet har en veldig viktig hensikt foruten å være vann, de stopper opp og tar en prat. Mange kommer tilbake hver kveld for å si hei. Vi får tilbakemeldinger om mange opplever det som trygt at vi er der for dem, sier Grimsby.

Har du sjekket reiseforsikringen din i det siste?

RØRENDE MØTER: Frivillig Camilla Grimsby i Sjømannskirken forteller at de hjelper ungdom med alt fra å kaste opp til å finne tilbake til hotellet. Foto: Morten Opedal

Psykiske problemer oppstår

I forlengelsen av all festingen og drikkingen opplever flere av ungdommene psykiske problemer – av mildere eller mer alvorlig grad.

Av dem som rammes av psykisk sykdom er hovedsakelig mellom 16 og 30 år. I løpet av ett år er det rundt 500 som opplever det på det reisen eller under studietiden.

22 prosent av sykesakene i løpet av ett år gjelder aldersgruppen under 30 år, ifølge nye tall fra Sjømannskirken og Europeiske Reiseforsikring.

STARTER NÅ: Til helgen starter Sjømannskirkens vannutdelingsprosjektet på Kypros og Mallorca. Foto: SJØMANNSKIRKEN

Rundt fire prosent har opplevd av de selv eller noen i reisefølget har fått psykiske problemer eller angst på reise. Og det er store mørketall, ifølge bransjen.

To unge kvinner opplevde marerittet på Kanariøyene:

— De fleste psykiatri-sakene er lettere psykiatri som kan få hjelp på stedet, men også tyngre saker som akutte psykoser som krever sykehusinnleggelse og ledsaget transport hjem, sier sykepleier Line Sørbø tilknyttet Europeiskes alarmsentral.

Hvert år kommer alarmsentral i kontakt med mellom 130 og 160 saker knyttet til psykiatri.

Sørbø forteller at ungdom kan oppleve å få akutte angstanfall trigget av reisen. Flere har regelrett festet seg syke – for lite søvn i kombinasjon med mye sol og fest hele tiden kan skape problemer.

— Et annet miljø, stress, for lite søvn og mer alkohol enn man er vant med er noen av årsakene, sier Sørbø.

Akterutseilte turister på fylla og nordmenn i utlandet med rusproblemer skaper problemer:

GOD STEMNING: - Vi er ikke der med en pekefinger til ungdommen, men skal være en trygg havn, sier Camilla Grimsby (t.v.). Her med May-Irene Wergeland på Ayia Napa. Foto: Morten Opedal

Lanserer «sydenvett-regler»I forbindelse med en kommende sommer, har Europeiske utarbeidet ni regler for hvordan både ungdom og en del voksne kan forholde seg til i sommervarmen.

Selskapets årlige reiseundersøkelse viser at 98 prosent drikker på ferie – kun to prosent oppgir at de ikke drikker.

De ferske reglene er opprettet som følge av funn i undersøkelsen og for å gi festglad ungdom en påminnelse om å ta vare på seg selv.

— Ut fra store mengder saker knyttet til ungdom som fester seg syke, har vi funnet det hensiktsmessig å gi målgruppetilpassede råd. Disse problemene ser vi tydelig i Spania og på Kypros, og derfor er det nettopp ledere av våre kontorer i Spania og Kypros som har utformet rådene basert på sine erfaringer, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

«Sydenvettregler»

  • Bruk høy solfaktor

  • Husk å drikke mye vann og spise

  • Meld fra hvor du går – Legg planer for kvelden før du går ut

  • Vær forsiktig med rusmidler. Både alkohol og rusmidler er lett tilgjengelig

  • Pass på drinken din

  • Vend i tide – det er ingen skam å snu, mens leken fremdeles er god

  • Ikke gå alene om natten

  • Ikke stol blindt på personer du ikke kjenner godt

  • Ta hensyn til lokale kulturforhold med hensyn til påkledning og oppførsel

Henrik (19) ble en del av storskadestatistikken:

25.000 utenlandsstudenter

Det er rundt 25.000 nordmenn som studerer utenlands.

Bjørn Olav Bøe er sjømannsprest for studenter i Europa. Han blir kontaktet av ungdommer som sliter. Utenlandsstudiene kan preges av forventningspress som gir angst og psykiske problemer.

— En del av utfordringene ungdommene møter er språk, kultur og mangle et nettverk. Mange av dem som sliter hardest har en del bagasje hjemmefra, og de er har reist fra noe og ikke til noe. Men nissen er ofte med på lasset og det er ikke så greit å komme ut, forteller Bøe.

Har du sjekket reiseforsikringen din i det siste?

Sørbøe forteller at de også kommer i kontakt med studenter i Europeiske.

— Studenter med tilpasningsproblemer, stress, mangel på søvn og konsentrasjonsproblemer. Manger reiser ut med en eksisterende sårbarhet eller lettere psykiske utfordringer som blir forsterket når de reiser ut og er borte fra sitt vante miljø. Unge med kjente ustabile psykiske lidelser reiser utenlands for å komme bort fra sosiale eller familiære problemer i håp om at et miljøskifte vil gjøre dem bedre, sier hun.

Få flere saker fra reiseredaksjonen: