Prislappen for en konfirmasjon: Drøye 36.000 kroner.

I summen er medregnet selve festen, konfirmantens antrekk og foreldrenes gave til konfirmanten.

TNS har på oppdrag for Nordea spurt foreldre som har holdt konfirmasjon i løpet av de siste 24 månedene om deres kostnader på disse områdene.

— Som et minibryllup

— Utgiftene er på størrelse med et minibryllup, og gavene vi gir på nivå med bryllupsgaver. Å punge ut med over 36.000 kroner for å feire konfirmanten er galskap, mener forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

— Naturligvis skal man gjøre stas på barna sine ved en slik anledning, men man må nesten spørre seg om det er verdt å spandere så store beløp. Mange har jo dessuten flere barn, legger hun til.

Undersøkelsen viser at Oslo-folket bruker mest penger på festen. Vestlendinger bruker mest på antrekket, mens foreldre i Sør-Norge gir de dyreste gavene.

(Kilde: TNS for Nordea 2016)

Forbrukerøkonomen vil anslå at det ikke er veldig mange som har en slik stor sum tilgjengelig.

— Nordmenns verdier er i stor grad knyttet til bolig, fritidsbolig. Det er ikke mange som har 36.000 kroner eller mer på bok i den livsfasen mange er i når de har konfirmanter i huset.

Å punge ut med over 36.000 kroner for å feire konfirmanten er galskap. Forbrukerøkonom Elin Reitan

Tjener minst - vil gi mest

En annen undersøkelse har sett på hva foreldre tror de ville gitt til eget barn/stebarn.

Et oppsiktsvekkende funn er at de største beløpene finner vi blant husholdninger som tjener mindre enn 400.000 kroner i året.

De svarer at de tror de ville spandert 12.239 kroner (snittbeløp) på konfirmasjonsgave til eget barn/stebarn.

Til sammenligning svarer inntektsgruppen som tjener én million eller mer og de som tjener mellom 800.000 og 999.000 kroner årlig, at de tror de vil bruke henholdsvis 10.319 kroner og 11.178 kroner på konfirmasjonsgaven.

— Det er tankevekkende. Jeg tror det vitner om forventningspress og viser den desperasjonen mange foreldre føler. Man vil det beste for barnet sitt og strekker strikken langt, sier Reitan.

(Grafikken viser hva foreldre som ikke selv har hatt konfirmasjon siste 24 månedene tror de vil gi . Viser husholdningenes samlede brutto årsinntekt. Kilde: TNS for Nordea 2016)

En dårlig idé å låne penger

Det er ved konfirmasjon klasseskillet kommer til syne skikkelig for første gang, mener hun. Gir man imidlertid gaver på lånte penger kan det få store konsekvenser. Mastercard-lån er en veldig dårlig idé så lenge man ikke vet når man kan betale for moroa.

HJEMMELAGET: Å lage maten selv bidrar til å redusere kostnadene forbundet med konfirmasjonen. - Be gjerne familie og venner om hjelp. Mitt inntrykk er at de fleste er glade for å kunne bidra til en slik dag. Hjemmebakte kaker smaker også gjerne bedre enn kjøpevariantene, sier forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

— Men har man forsøkt å snakke med konfirmanten om den økonomiske situasjonen i heimen? De fleste vil forstå og konfliktnivået vil kunne synke om man setter seg ned og involverer dem om bakgrunnen for de økonomiske valgene man tar, sier Reitan.

Leie av lokaler, mange gjester

I en undersøkelse SR-Bank har gjennomført blant kundene sine på Nord-Jæren svarer de fleste at de bruker vanlig lønn til å betale utgiftene ved en konfirmasjon.

START SPARINGEN TIDLIG: - Begynn sparinegen flere år før barnet/barna skal stå konfirmant, anbefaler forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: Nordea

En tredel av dem som har deltatt i undersøkelsen, oppgir at de bruker sparepenger for å dekke utgiftene, skriver NRK.no.Undersøkelsen viser også at nær halvparten leier lokale for å feire konfirmasjonen (46,5 prosent) og at de fleste har mellom 20 og 40 gjester (75 prosent).

Forbrukerøkonom Elin Reitan anbefaler foreldre å skaffe seg en økonomisk buffer.

— Begynn gjerne å spare flere år før barnet, og særlig hvis det er flere barn, skal stå konfirmant. Dettrenger det ikke være snakk om de store summene hver måned, men det kommer til å være veldig kjærkomment å «spise på» den dagen i fremtiden, sier hun.

Reitans inntrykk er at trenden har gått fra å arrangere konfirmasjonsfesten i stuen hjemme med hjemmelaget mat og kaker, til å leie av selskapslokaler og catering. Dette gjør konfirmasjonen betraktelig dyrere.

Her er forbrukerøkonomens tips til hvordan få ned utgiftene i forbindelse med konfirmasjon:

Her er flere artikler for de økonomibevisste: