Rundt en av tre konfirmanter, 32 prosent, forventer å få mer enn 20.000 kroner.

Halvparten av alle konfirmanter, 49 prosent, forventer å få over 12.500 kroner i pengegaver.

Danske Bank har nylig utarbeidet tallene fra en større undersøkelse TNS Gallup utførte i mai i fjor. Det er foreldre og besteforeldre som har svart på vegne av konfirmanten, hvor mye penger de tror han eller hun forventer å få.

— Det er skremmende høye summer, mener forbrukerøkonom i Danske Bank, Maria Setsaas.

Konfirmasjonen kan dermed bli det første synlige klasseskillet - i en klasse, i en vennegjeng. Forbrukerøkonom Maria Setsaas

— Konfirmasjonen kan dermed bli det første synlige klasseskillet - i en klasse, i en vennegjeng. Noen får veldig mye mer enn dette, mens andre ikke vil kunne komme i nærheten av slike pengesummer, sier hun.

Setsaas anbefaler foreldre å snakke med konfirmanten på forhånd, om forventninger og hva de faktisk ønsker seg.

— Det er ikke sikkert at de forventer slike høye summer i det hele tatt. Men det er dessverre blitt slik mange steder at størrelsen på pengesummen er det store temaet første skoledag etter konfirmasjonen, legger hun til.

Forbrukerøkonom: Jeg fraråder folk å ha hele økonomien felles

Frustrerte elever: Vi har fått beskjed om å sitte og tisse

Penger, penger, penger

Undersøkelsen viser videre at penger står desidert høyest på ønskelisten hos konfirmantene.

Åtte av ti konfirmanter ønsker seg penger i gave. På de neste plassene kommer datautstyr og mobiltelefon og tilbehør. Samtidig er det kun seks prosent av foreldrene som ikke har planer om å gi penger, det vil si at hele 94 prosent gir pengegaver til sine konfirmanter.

Felix håper å kjøpe lettmotorsykkel

Dette stemmer godt overens med ønskene til Felix Tonne (14) fra Svartskog i Oppegård kommune i Akershus.

— Ja, jeg ønsker meg penger til konfirmasjonen, sier han.

Han er eldst av to brødre, dermed førstemann ut i familien som står konfirmant.

— Akkurat summen har ikke vært i mine tanker, men familie og venner vet at jeg sparer til lettmotorsykkel. Jeg har allerede spart en 20 - 25 lapper. Sykkelen jeg har lyst på, sertifikatet og registrering kommer nok tilsammen på 40 -50.000. Det hadde selvsagt vært gøy om jeg fikk råd til å kjøpe den etter konfirmasjonen, sier 14-åringen.

- Konfirmasjon koster

Foreldrene synes sønnens sparemål er både fornuftig og praktisk.

— Vi bor syv kilometer utenfor Kolbotn sentrum. Det blir en mye enklere hverdag når Felix kan kjøre selv til fotballtreninger og lignende, sier mamma Anita Tonne.

I tillegg til festen vil de gi sønnen en gave, men har ikke diskutert ennå konkret hva.

Forbrukerøkonom Maria Setsaas Foto: Danske Bank

— Vi holder festen her hjemme, leier inn partytelt og kokk og belager oss på å være ute. Felix hadde lyst til det, vi har fin utsikt til fjorden. Konfirmasjon koster, men det blir kanskje med denne ene store festen som vi foreldrene spanderer. Jeg har inntrykk av at dagens unge i stor grad betaler en eventuell bryllupsfeiring selv, sier hun.En av fire 17-åringer gambler

Familier som sliter økonomisk har en dårligere foreldre-barn-relasjon

Ber foreldre ikke gi i blinde

Forbrukerøkonom Maria Setsaas synes ikke det er noe negativt i seg selv at konfirmanter ønsker seg, og i så stor grad får, pengegaver. Har konfirmanten et konkret sparemål og foreldrene støtter opp om det, kan pengegaver til konfirmasjon være gunstig på flere måter. Det er imidlertid et stort men .

— Foreldre og besteforeldre må ikke gi i blinde! Det er svært viktig at de sammen med konfirmanten lager en plan rundt hvordan pengegaven skal forvaltes. For første gang i sitt liv får ungdommen store summer penger mellom hendene. Foreldre bør vokte seg for å la dem få lov til å bruke store deler av summen på det nyeste innen vårmoten på klær og sko eller dyr elektronikk, sier hun.

Sykkelen jeg har lyst på, sertifikatet og registrering kommer nok tilsammen på 40 -50.000. Felix Tonne, konfirmant

10 prosent til fri bruk

For å imøtekomme konfirmanten kan det være en idé å avtale på forhånd at 10 prosent kan brukes fritt. Har man flere barn, bør foreldre tenke nøye gjennom utgiftene til konfirmasjon de neste årene før den første går av stabelen, mener Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: Nordea

— Pengesummen foreldrene gir bør være fast til alle søsknene, er det snakk om store aldersforskjeller kan man vurdere å inflasjonsoppjustere beløpet noe, sier hun.Hun oppfordrer dessuten skilte foreldre til å gå sammen om en felles gave, ikke gi fra hver sin kant.

Forventer å få i pose og sekk

Reitan har inntrykk av at mange konfirmanter forventer å få i pose og sekk, både festen, bunad og i tillegg en pengegave. Det blir en enorm belastning på foreldrene. Vi leser også at flere må søke støtte fra NAV.

— Som foreldre skal man ikke være redd for å ikke være den som gir mest. Går man og føler på en stolthet rundt det, bør den svelges. De må huske at de gir så mye mer i tillegg. Ta en prat med konfirmanten på forhånd, og gjerne med foreldre til andre i klassen slik at man står flere sammen om å jekke ned på presset, råder hun.

Les også:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst