— En graviditet er jo noe fantastisk. Jeg synes vi skal trosse i verste fall-tekningen og ikke være så redde, men heller fokusere på det positive. Det er lov til å glede seg , sier Kirsten Jørgensen, leder i Jordmorforeningen.

Tolvukersgrensen sitter kanskje igjen fra gammelt av, og henger sammen med at risikoen for spontanabort reduseres kraftig på dette tidspunktet.

— Mange venter nok med å fortelle til de er i den såkalt trygge delen av svangerskapet. Men selv om det stort sett går bra, har man aldri noen hundre prosent garanti på noe tidspunkt i svangerskapet – heller ikke etter 12 uker, legger hun til.

- Hva har du egentlig å tape?

Å miste et barn tidlig i svangerskapet er vanlig, men det er også fortsatt litt tabubelagt.

Mange har opplevd at når de først deler at de har spontanabortert, så har «alle» rundt dem tilsvarende historier. Men det snakkes ikke om uoppfordret.

— Noen kan føle seg mislykket når de mister, at det er noe i veien med dem, og blir redde for om de noen gang vil lykkes i å få et barn. Men jeg vil oppfordre kvinner til å dele nyheten om graviditeten så tidlig som de selv er komfortable med. For hva har du egentlig å tape? spør Jørgensen.

Vi skal vokte oss for å tenke at dette er så dagligdags at det ikke er sårt. Kirsten Jørgensen, leder i Jordmorforeningen om spontanabort

Det kan være ekstra belastende dersom ingen andre visste om graviditeten. Da vil heller ingen forså hvorfor du er så

EN STOR NYHET: – Jeg synes ikke nyheten om graviditeten skiller seg fra andre begivenheter. Å skulle få barn er jo noe av det største en kan oppleve, sier leder i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen. Foto: Den norske jordmorforening

trist – med mindre du forklarer hvorfor.

– Vet dine nærmeste at du er gravid, vil de også lettere møte deg med støtte, trøst og omsorg dersom det går galt. For man trenger støtte i den sorgprosessen man skal gjennom, sier Jørgensen.

Ikke si dette til en som har spontanabortert

Fordi det er vanlig å miste tidlig, er det fort gjort å bli møtt med kommentarer som «Jaja, da var det ikke liv laga. Dere får prøve igjen.» Det synes jordmorlederen at vi skal slutte å si.

— Forventningene og gleden over det nye livet er ofte der allerede ved positiv graviditetstest. At drømmene brister, er trist. Vi skal vokte oss for å tenke at dette er så dagligdags at det ikke er sårt. Her tenker jeg også at vi som helsepersonell kan bli bedre – det er vondt å bli møtt av en «Dette er så vanlig»-holdning når man har mistet, for det er en stor ting for de som opplever det, sier Jørgensen.

Vi mistet babyen i uke 19. Siden det har jeg aldri tenkt på 12 uker som en trygghet. Bettina Kogstad

Du har lov til å vente hvis du vil

Mange synes det kan være koselig å ha en liten hemmelighet bare de to en stund, og det er naturligvis også helt lov.

– Det er ingen oppskrift på dette. Det er ikke feil å vente med å fortelle om graviditeten, men det er heller ikke noe feil med å dele nyheten tidlig hvis du har lyst, sier Jørgensen.

På Facebook og i andre sosiale medier deler vi villig vekk både små og store milepæler vi opplever, og ofte deles også nyheten om graviditeten der – etter hvert.

– Jeg synes ikke nyheten om graviditeten skiller seg fra andre begivenheter. Å skulle få barn er jo noe av det største en kan oppleve, sier hun.

Opplevde fire spontanaborter

Bettina Kogstad (26) har vært gravid seks ganger. Hun har én datter, og venter en baby i juni.

– I det første svangerskapet delte vi nyheten med den nærmeste familien rundt uke 5/6, og ventet med å si noe til venner til uke 12. Vi mistet babyen i uke 19. Siden det har jeg aldri tenkt på 12 uker som en trygghet, sier Kogstad.

Da hun ble gravid med datteren, var det viktigere enn noen gang å dele nyheten tidlig.

TRENGTE STØTTE. - Jeg fortalte de nærmeste med én gang jeg fant ut at jeg var gravid, både da og med den lille jeg venter nå. Jeg trengte deres støtte, for jeg visste ikke om det ville gå bra, sier Bettina Kogstad. Foto: Privat

– Jeg fortalte de nærmeste med én gang jeg fant ut at jeg var gravid, både da og med den lille jeg venter nå. Jeg trengte deres støtte, for jeg visste ikke om det ville gå bra. Men vi fortalte det ikke til venner før vi hadde vært på ultralyd i uke 18, for vi ville vite at alt var som det skulle være, sier Kogstad. I de tre svangerskapene som endte i spontanabort, fortalte hun nærmeste familie tidlig, eller først etter hun hadde mistet.

— Jeg fikk noen rare tilbakemeldinger da jeg mistet

Hun legger ikke skjul på at det var tøft å miste, særlig barnet hun mistet i uke 19. Støtten fra de nærmeste var god å ha, men det var også mindre hyggelige opplevelser.

– Jeg fikk noen rare tilbakemeldinger da jeg mistet. Noen må alltid si at det er naturens gang. Det er kanskje sant, men det gjør det bare verre. Alle vet at det kan skje, men det betyr ikke at det ikke er så farlig om det skjer, eller at det ikke er vondt, sier Kogstad.

  • Cathrine Bakke var nesten ti uker på vei første gangen hun fant ut at hun var gravid. Hun hadde ikke levd slik gravide bør, og var bekymret. Caroline Steinsdottir fortalte det ikke til noen før uke 15. Les deres historier her.

Hun mener folk flest godt kunne trenge en opplæring i hvordan de skal forholde seg til at andre mister.

– De trenger egentlig ikke å si så mye, men heller bare være der og høre på deg uten å blande seg for mye, sier Kogstad.

Da Kogstad mistet i uke 19 hadde hun delt nyheten med « alle», og skrevet om det på Facebook. Hun syntes det var tøft å måtte fortelle like mange at hun hadde mistet.

– Jeg ville nok ikke delt nyheten så tidlig i sosiale medier. Da er det mange som også må informeres om at det ikke gikk bra. Det er litt personlig å miste. Jeg har sett folk, særlig i utlandet, som poster bilde av positiv graviditetstest på Instagram. Da tenker jeg « At du tør » , sier Kogstad.

Hun synes likevel at noen bør informeres tidlig.

– Jeg skjønner jo nå at man trenger støtte når det går galt, så det er lurt å fortelle nyheten til de nærmeste tidlig, sier Kogstad.

Hun synes det er fint når nære venner eller familie deler nyheten om sine graviditeter med henne tidlig, men ville synes det var rart om bekjente gjorde det samme.

– Hadde jeg vært sikker på at jeg slapp dumme kommentarer hvis jeg mistet, hadde jeg kanskje delt nyheten tidligere. Men sånn er det dessverre ikke, sier Kogstad.

Les mer fra familie og oppvekst:

«Kanskje det ikke hadde vært så dumt å skilles, sa jeg bittert til Sivert» Helena Brodtkorb usminket og utleverende om kjendisparets turbulente start på babylivet.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.