Tove Anita Fagerli er jordmorleder ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Hun mener det er en økende trend at gravide har urealistiske forventninger til den ordinære ultralydundersøkelsen i uke 18. — Det er medisinske årsaker til at alle gravide tilbys ultralydundersøkelsen. Det er for å sjekke at fosteret lever, bestemme termin, sjekke anatomien og finne morkakens plassering. Det skal ikke være et show for en hel familie med fokus på pene bilder og kjønn, sier Fagerli.

«Forventet at jordmor gadd å bruke tid på å prøve »

At mange er opptatt av hva man forvente og ikke forvente, viser foruminnlegg på Babyverden.no. Dette skriver to:

« Jeg er fullt klar over at noen babyer ikke vil vise seg så lett, så jeg forventet at jordmor gadd å bruke tid på å prøve å se babyen fra flere vinkler. Men det gjorde hun ikke. »

« Det var fantastisk å få vite at babyen er frisk, men var likevel lei meg for at vi ikke fikk vite kjønnet. Det var jo nå vi endelig kunne begynne å prate navn og kjøpe klær. Vi ønsket også å kunne vise bilder av babyen til sønnen vår som ikke fikk vært med på ultralyden, men det fikk vi heller ikke. »

Les også:

Nå skal alle få samme terminbestemmelse

Ekstra ultralyd med stor baby?

Kjønn er bonus

Klarer jordmor eller lege å se kjønnet sikkert på ultralydundersøkelsen, vil de fortelle det til foreldrene – dersom de ønsker å vite det. Men det er ikke noe som er nødvendig for undersøkelsen – kun en bonus.

— Vi ser at mange synes babyen blir mer virkelig når de vet kjønnet. Vi må være sikre før vi sier hvilket kjønn det er. Vi legger også vekt på å vise forståelige bilder for paret, slik at de også kan se det med egne øyne.Siden ultralydbildene på skjermen er todimensjonale, må en forvisse seg om at man har sett både foran, bak og mellom beina. Noen ganger er ikke det mulig. Kan vi ikke se det, så er dét i seg selv ikke god nok grunn til å komme tilbake til ny undersøkelse, sier Fagerli.

Før viste man det første bildet av babyen etter at den var født. Nå viser man gjerne fram bildet av en pen baby – mens den er i mors mage. Jordmorleder Tove Anita Fagerli

Hun forteller at hun gjerne venter til slutten av undersøkelsen før hun informerer om kjønn, for at det ikke skal stjele oppmerksomheten fra annen informasjon om barnet.

— Vi ønsker at ultralydundersøkelsen skal være en fin opplevelse for paret. Det er ofte den første kontakten med fosteret, og jeg ser at den ofte gjør babyen mer virkelig – særlig for pappaen, sier hun.

Større markering av svangerskapet

Jordmorlederen forteller at hun har lagt merke til at svangerskapet i seg selv markeres annerledes nå enn tidligere. Venner arrangerer babyshower for den gravide, og mye av informasjonen om babyen – som å avsløre navn og kjønn, skjer nå før babyen blir født.

— Før viste man det første bildet av babyen etter at den var født. Nå viser man gjerne fram bildet av en pen baby – mens den er i mors mage, fordi teknologien har gjort det mulig å titte inn. Det er flott at det er så mye positivt fokus rundt graviditeten, og det bidrar nok til større tilknytning til barnet i magen, sier hun.

Les også:

10 kjappe om ultralyd

Barn med på ultralyd og fødsel?

Hva skjer på ultralydundersøkelsen?

Artikkelen er skrevet av Babyverden.